Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak vybrat odsavač par: obecné poučky neoblafnete

Jak vybrat odsavač par: obecné poučky neoblafnete

Obecný parametr o účinnosti odsávání je v tomto případě jen hrubým vodítkem. Nejvíce záleží na stavebním řešení vaší kuchyně. I slabší digestoř v dobrých podmínkách podá větší výkon než drahá, přemotorovaná, ale pracující v prostoru.

Staré, ale stále platné pravidlo říká, že vzduch by se měl v místnosti vyměnit za hodinu asi desetkrát. Když bude mít vaše kuchyně například objem 35 M3, měli byste mít přístroj o minimálním výkonu 350 m3. Z toho je vidět, že podobný prostor (4x3 m) v běžné stavební výšce by měl obsloužit prakticky každý odsavač na trhu.

Odtah bez zatáček nebo do komína

Ideální je, když se kuchyň a její odvětrání plánují už při stavbě. Ne nadarmo se říká, že když má vedení odvětrání víc než dvanáct metrů a tři kolena, už ho nemusíte stavět, protože digestoř jako by tam nebyla.

Pro podobné situace se nabízí takzvané externí jednotky. To v podstatě znamená, že digestoř nemá motor. Ten se umístí až nahoru, například do podkroví, na vnější zeď. Stojí to tisíce navíc za jednotku samotnou, i vestavba je složitější, ale taková jednotka může mít podstatně vyšší výkon, protože nebude rušit v interiéru.

Ostatně na hlučnost obecně si dejte pozor už při koupi. Ptejte se, jak to že některý komínový odsavač prodávají už za dva tisíce korun a jiný za devět. Buďte nekompromisní - nechejte si ho v prodejně spustit. Vy s ním budete trávit hodiny a roky v kuchyni - ne prodavač, který vám vnutil výrobek z výprodeje. Komínové digestoře najdete zde

Vybíráme digestoř? Pozor na hlučnost a zpětnou klapku!

Při výběru digestoře bychom jako první měli sledovat výkon. Ten udává, kolik metrů krychlových vzduchu digestoř vyčistí za hodinu. Ty nejslabší a také nejlevnější mají výkon 200—400 m3/h, ty nejsilnější dokážou přefiltrovat i 1000—1400 m3/h. Digestoře nabízejí možnost minimálně 3 stupňové regulace otáček. Nejlépe je vybrat takovou, která požadovanou hlučnost splnňuje při použití druhého stupně. Třetí stupeň využijete krátkodobě při zvýšené potřebě odsávání (například, když něco připálíte) a zvýšený hluk tu chvilku přežijete. 

Také je potřeba ověřit, zda je digestoř vybavená zpětnou klapkou, což hlavně u těch levných výrobků nebývá pravidlem. Pokud zpětnou klapku nemá, je vhodné ji dokoupit, jinak vám bude v zimě do kuchyně přes digestoř proudit studený vzduch a ven utíkat draze zaplacené teplo!

TIP: Pokud zvolíte odtah, nezapomeňte, že pro optimální výkon a nízkou hlučnost, musí být odtahové potrubí co nejkratší a mít co nejméně ohybů.

Foto: Mora
Zdroj: PR článek společnosti

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock