Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Tipy, jak se zbavit ovocných mušek neboli octomilek

Tipy, jak se zbavit ovocných mušek neboli octomilek

Milujete sladké šťávy či zralé až přezrálé ovoce a zeleninu? Pokud si příliš nelámete hlavu se zakrytím těchto pochutin a k tomu ještě rádi větráte, může se váš domov brzy stát i domovem pro ovocné mušky čili octomilky. Odkud se vlastně berou a co na ně platí? O tom se dočtete v našem dnešním článku.

Banánové či vinné mušky

Octomilka (Drosophila) je rod malého dvoukřídlého hmyzu, který zahrnuje až 1500 druhů lišících se vzhledem, chováním a rozmnožováním. Lidově je tento hyperaktivní hmyz označován také jako ovocná, banánová, vinná nebo octová muška. Toto pojmenování přitom odkazuje na zálibu octomilek v přezrálém až hnijícím ovoci. Láká je ale i přezrálá zelenina, šťávy, víno a dokonce i odpadky. Tento malý hmyz zabarvený od světle žluté do černé barvy si zkrátka libuje ve zbytcích jídla. Na hostinu si tak jeho zástupci rádi zaletí z přírody až k vám domů. Jak se jich účinně a natrvalo zbavit?

Prevence jako nejlepší obrana

Ať už se jedná o jakýkoliv doma nežádoucí hmyz, i v tomto případě platí, že nejlepší obranou je prevence. A jejím základem je permanentní udržování čistoty v domě či bytě, což platí zejména pro kuchyňskou a jídelní zónu. V prvé řadě je tedy zapotřebí si uvědomit, že veškeré sklenice a lahve s nedopitým vínem, pivem, šťávami a džusy jsou pro octomilky tím pravým důvodem k hodování. Po konzumaci takových nápojů tak vše zase dobře utěsněte a ukliďte. Na lince a jídelním stole nenechávejte ani žádné nedojedené jídlo. Ovoce a zeleninu určenou k rychlé konzumaci dejte do lednice nebo do spíže. Pokud však pochutiny chcete mít po ruce, vhod vám přijde praktický skleněný poklop. Pamatujte i na to, že v čistotě musíte udržovat také dřez, u jehož odtoku se mohou usazovat kvasící cukry a plísně. Po každém použití tak dřez vymyjte horkou vodou se saponátem, houbičku vyždímejte a uložte do plastové krabičky. Vzhledem k tomu, že se ovocné mušky rády slétávají i na odpadky, vynášejte pravidelně odpadkový koš a čas od času jej důkladně vymyjte. Vedle čistoty v kuchyni zabrání náletům octomilek také sítě do oken. Ty ovšem musí být husté, aby jimi drobné mušky neprolétly.

Octomilky láká vůně zbytků potravy, ovoce nebo šťáv, hnijícího ovoce octomilky milují
Octomilky láká vůně zbytků potravy, ovoce nebo šťáv, hnijícího ovoce octomilky milují

Pasti na octomilky

Může se stát, že ani v rámci důkladné prevence svůj domov před octomilkami neubráníte. Možná si totiž jejich vajíčka donesete přímo z obchodu na některém z kousku ovoce. Jakmile se tak stane, začíná pro vás nesnadný boj s tímto hyperaktivním hmyzem, který má neuvěřitelně silnou schopnost rychlé reprodukce. Samička totiž dokáže do hnijícího ovoce naklást až 400 vajíček. V závislosti na teplotě se pak u vás doma za tři až čtyři dny vylíhnou další octomilky. Jak se jich zbavit? Zkuste octomilky nalákat na to, co mají nejraději. Stačí, když seříznete PET lahev, kterou pak ze třetiny naplníte vodou smíchanou s ovocnou šťávou bez konzervace. Lahev pak přikryjte potravinovou fólií, do které napíchejte malé dírky. Vinné mušky do lahve vletí a utopí se. Na podobném principu fungují i návnady s vínem, octem či nahnilým ovocem.

Past na mušky octomilky je prostá, ale funguje
Past na mušky octomilky je prostá, ale funguje

Další tipy, jak se zbavit octomilek

K tomu, jak octomilkám u vás doma zkazit hostinu, pomohou i další ověřené tipy. Můžete tak například zkusit rozházet po kuchyni hřebíček, jehož vůně prý tento dotěrný hmyz odpuzuje. Pochytat je pomohou i mucholapky zavěšené u stropu nebo různé speciální samolepící proužky. Doslova s chutí vám pomůže se octomilek zbavit i nějaká ta masožravá rostlina. Pořídit si můžete také elektrický lapač hmyzu, který k sobě vinné mušky naláká pomocí speciální zářivky. Sice si za něj budete muset připlatit, na druhou stranu však jistě oceníte fakt, že pracuje tiše a bez jakýchkoliv chemických prostředků. Pokud jde totiž o chemii, nedoporučuje se ji v prostředí kuchyně a jídelny využívat ani v minimálním množství. Postřik proti hmyzu by mohl napáchat více škody než užitku. A tak raději vsaďte na babské rady, osvědčené postupy a především na čistotu.

Štítky: tipy a triky
Tipy, jak se zbavit ovocných mušek neboli octomilek

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock