Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak se staví sen 2019 – 6. díl

Jak se staví sen 2019 – 6. díl

Sympatičtí designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný se v dalším díle pořadu Jak se staví sen postarají o proměnu bydlení maminky Věry, která svádí boj s těžkou nemocí. Ta ve 22 letech prodělala mozkovou mrtvici, následkem čehož má pravou polovinu těla špatně pohyblivou. Bez přítele, který ji opustil, sama vychovává dvě děti. Jim, sobě i mamince, se kterou bydlí, by ráda dopřála krásnější domov. Podaří se designérům splnit její sen?

Život s gamblerem

Život Věry nebyl vždycky veselý. Když se před pěti lety odstěhovala spolu s přítelem z Prahy na venkov, těšila se na nové prostředí a životní výzvy, které by utužily jejich partnerský vztah. Stal se ale pravý opak. Před třemi roky přítel Věru opustil, a ona tak na děti i dům zůstala úplně sama. V dvoupodlažním domě z 30. let minulého století žije spolu s ní Anička (9 let), Mikuláš (5 let) a  jejich babička, která Věrce hodně pomáhá. Partnerský vztah s sebou nepřinesl jen šrámy na duši, ale také vítr v peněžence. Věry přítel byl totiž gambler a nadělal hromadu dluhů. Prodali tedy byt, splatili dluhy a vzali si hypotéku na dům. Přítelova závislost na automatech však nebrala konce...

Mrtvice ve 22 letech

Věra má jako následek mrtvice ochrnutou pravou ruku a pravou nohu. Když se pátralo po příčinách jejího zdravotního stavu, zjistilo se, že Věra trpí špatnou srážlivostí krve. Gynekoložka jí předepsala antikoncepci, aniž by předtím udělala test. Nakonec však měla Věra štěstí v neštěstí, protože se dostala na specializovanou, tzv. iktovou jednotku. Se svou prací ve školce se však musela rozloučit, protože pak už nedokázala za dětmi ani popoběhnout. Svůj boj za plnohodnotný život ale nevzdala, i když je v částečném invalidním důchodu, přesto pracuje na plný úvazek. Po práci ve školce se nyní stará o provoz tělocvičen v Sokole Karlín. Sama je také nadšená sokolka. Navzdory svému handicapu vede rovněž cvičení pro děti ve vedlejší vsi a v družině. A aby toho nebylo málo, jezdí ještě v rámci sdružení ICTUS na pobyty, kde pomáhá rozcvičit a rozplavat lidi se stejným handicapem. Není se tedy čemu divit, že je Věra ve svém okolí tak oblíbená a že část jejího domu využívá i malotřídka školy.

Jak se staví sen 2019 – 6. díl

Sny o novém bydlení

Kvůli svému zdravotnímu omezení nezvládne Věra v domě sama nic opravit. O řadě proměn, které by si doma přála uskutečnit, si tak zatím mohla jen nechat zdát. S pořadem Jak se staví sen, dvěma šikovnými designéry a bandou šikovných řemeslníků však realizace stojí doslova za dveřmi. Co všechno bude třeba v domě změnit? V prvé řadě bude zapotřebí popasovat se s přílišnou vlhkostí, která pro Věru a jejího teď už bývalého přítele byla tím největším oříškem. I když tehdy všechny zdi omlátili až na cihlu, byly stále vlhké. Dalším problémem je nevyhovující koupelna a také kuchyně, která stojí vlastně na chodbě. Špatné jsou rovněž podlahy. Věra se kolikrát zasní i nad představou krásné terasy, na které by mohla odpočívat a popíjet kávu…

Designéři v akci

Andrea Hylmarová a Marek Povolný se ihned shodli na tom, že bude třeba přesunout kuchyň do hlavní místnosti a ze zádveří udělat skutečnou předsíň. Největším zádrhelem tak bylo dostat do potřebných míst vodu a odpady pro kuchyň přes silnou nosnou zeď. Jako velký problém se ukázal i vchod na toaletu vedoucí z obývacího pokoje. Na některých místech v domě navíc dočista chyběly podlahy.

Jak se staví sen 2019 – 6. díl

„Zpočátku jsme trochu řešili, jak dostaneme přes silnou příčku potřebné sítě pro kuchyň, a oříškem bylo i srovnání podkladu pro podlahy. Chtěli jsme nově použít kamenný koberec a dřevěnou podlahu, obojí ve stejné výšce bez viditelného přechodu. Velkým plus je nová prostorná a dobře vybavená kuchyň, která má najednou přirozené místo. Podařilo se vytvořit i nové zádveří s oddělenou prostornou šatnou, takže je dostatek úložného prostoru na boty a bundy. Stylově prospěla interiéru krásná dubová podlaha. Prostor nádherně zútulnila, přitom ho nechala moderním a nadčasovým. Šli jsme cestou moderního stylu s lehkými rustikálními prvky. Vybrali jsme třeba krásné retro vypínače, nebáli se sukovitější podlahy s velkými prkny, dřevěný obklad jsme propsali i na stěnu. Celkově jsme interiér nechali v neutrálních tónech, pouze v jídelní části se vyskytlo pár červených akcentů,“ popisují své realizované nápady designéři.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock