Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak při topení šetřit energii i peněženku?

Jak při topení šetřit energii i peněženku?

Provoz domácnosti může být energeticky relativně náročné. O to více, když pomalu ale jistě přichází chladné počasí, které s sebou nese potřebu intenzivnějšího vytápění. Existuje ale několik způsobů, jak ušetřit a nevyděsit se při každém otevření účtu za energie.

Topíme, topíme a přetápíme

Topení na příliš vysokou teplotu je energeticky náročné, a ve výsledku vás stojí opravdu hodně peněz. Přetápění navíc není ani dobré pro zdraví lidského organismu. Ve všech směrech je tedy mnohem lepší topit raději méně. Ono, většina energetických poradců v nadsázce říká, že nejlepším způsobem úspory energie je opravdu teplý svetr. V praxi si ale samozřejmě zvolte takovou teplotu interiéru, která bude dobrým kompromisem mezi osobním pohodlím a energetickými nároky. V obýváku často skutečně postačí teplota 20 až 21 °C.

Jak při topení šetřit energii i peněženku?

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie?

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie? Pokud ano, napište nám ho na email info@eonradce.cz. Za 14 dní zveřejníme odpovědi na nejčastější dotazy našich čtenářů.

Zahřívání teplem od sousedů? Kdepak!

Hodně lidí se domnívá, že pokud topení ve svém bytě úplně vypne, ušetří, protože byt se vyhřeje prostupem tepla z vedlejších prostor. Ačkoli má tato myšlenka racionální základ a do jisté míry opravdu platí, kvůli systému rozúčtování tepla nemá tento způsob úspor finanční efekt. Navíc, představte si, že by takto postupoval každý obyvatel panelového domu. Zanedlouho by se nestačili divit, jaká je tam zima.

Jak při topení šetřit energii i peněženku?

Nejsem doma, takže netopím

Základní poučko je, že stěny zděných domů by v zimě nikdy neměly úplně vychladnout. K novému vytopení chladného domu totiž potřebujete mnoho energie, a tedy i peněz. Mnohem úspornější je dům či byt během nepřítomnosti v zimě temperovat na cca 15 °C. Náklady na takové temperování jsou často menší, než na opětovné vytopení prochlazeného domu. Navíc má tento způsob šetření i další výhody – nezamrzne vám voda a v domě se nebude tolik kondenzovat vlhkost.

Klíčem je stabilní teplota

Radiátory v bytech jsou obvykle vybavené termostatickými hlavicemi. Řada lidí je ale využívá nesprávně, a to spíš jako ventil s polohami vypnuto a zapnuto. To je naprosto zbytečná chyba. Správně se termostatické hlavice používají tak, že na nich dlouhodobě nastavíte požadovaný stupeň a teplotu v místnosti. Poté už ji jen korigujete drobným pootočením nahoru nebo dolů. Pro opravdu efektivní bydlení, v bytech i rodinných domech, platí univerzální rada – interiér nepřetápět, ale ani zbytečně nepodchlazovat. Čím rovnoměrněji kotel a topení pracuje, tím lépe.

Jaký máte kotel?

Výkon kotle by měl odpovídat tepelným ztrátám domu. Ne vždy to ale tak bývá. Chybou je tedy kotel příliš slabý, ale i příliš silný. Často se spíná (takzvaně „cykluje“) a nepracuje v energeticky optimálním režimu. Výrobce i dodavatel kotle by vám měl být schopný říct, jak moc můžete výkon kotle snižovat, aniž se to nějak projeví na jeho energetické efektivitě. Moderní kotle zvládnou energeticky efektivně pracovat i na pouhých 20 % maximálního výkonu.

Zateplení jako nejlepší pomocník

Nesporně největší efekt v úsporných opatřeních má kvalitní zateplení domu. Výměna oken a zateplení fasády i střechy výrazně přispívá ke snížení tepelných ztrát domu. Jedná se ale samozřejmě o větší akci, pro kterou potřebujete především dobrý projekt a kvalitní materiály. V tomto případě je na zateplení fasády a podkroví ideální třeba minerální vlna dostatečné tloušťky, nebo foukaná celulóza. Určitě nezapomeňte na okna s tepelně-izolačními trojskly (alespoň na severní straně) a kvalitní dveře. Možná se to na první pohled zdá složité. Není se ale vůbec čeho bát. S konkrétními kroky, které je potřeba udělat právě ve vašem případě, vám může pomoci odborník, který sedí jedno kliknutí od vás. Napište svůj dotaz profesionálním energetickým poradcům.

Jak správně topit v bytě:

  • Nepřetápět ani byt příliš neochlazovat. Topení „od sousedů“ vzhledem k pravidlům rozúčtování tepla nefunguje.
  • Používejte správně termostatické hlavice – nikoli jako ventil v režimu zapnuto/vypnuto
  • Topte co nejvíce rovnoměrně
  • Nezakrývejte radiátory záclonami, závěsy ani nábytkem

Jak správně topit v rodinném domě?

  • Snažte se, aby kotel pracoval v optimálním režimu a příliš necykloval.
  • Nepřetápějte interiér a dodržujte různé teploty podle druhu místnosti.
  • V době nepřítomnosti dům temperujte na cca 15 °C.
  • Investuje do snížení energetické náročnosti domu – zateplení a nových oken
Štítky: finance vytápění
Zdroj: PR článek společnosti

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock