Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak nafouknout malý byt

Jak nafouknout malý byt

Co je malé, to je milé. Toto pořekadlo slyšel alespoň jednou každý. A nemusí to platin jen u velikosti lidí, ale i u malých prostorů. Protože i malé bydlení může vypadat krásně a vkusně, pokud víte, jak na to. A pokud nevíte? Tak právě pro vás je tento článek jako stvořený.

Ne každý vlastní velký dům či byt, kam si může díky velkým prostorům dát cokoliv. Navíc – malé byty mají i velké množství výhod. Jsou levnější, a proto je mnoho párů používá jako své startovací bydlení. Je jich velké množství, a v neposlední řadě v nich uklidíte mnohem rychleji než ve velkém bytě. Jak ale postupovat při zařizování menšího bytu?

Pohrajte si s dispozicí bytu

Je jasné, že u garsonky toho moc nenaděláte, ale u trochu větších bytů si lze s dispozicí pohrát. Tím, že přesunete některou ze zdí, můžete získat větší a otevřený prostor, který vám bude vyhovovat více. Pokud zatoužíte po více odděleném prostoru, stačí do cesty postavit stěnu ve formě knihovny nebo jiného nábytku. Tak si můžete v jedné místnosti udělat hned více navzájem oddělených zón.

Myslete i na dveře, podlahy a schody

Hodně architektů řeší podlahu v menších bytech tak, že použijí do všech místností stejnou. Často to vyhrává vinylová podlaha, již můžeme s klidným srdcem použít i do koupelny. Díky stejným podlahám se prostor opticky zvětší. Není dobrý nápad, rozdělovat místnosti prahy, prostor by zbytečně na pohled zmenšovaly.  Pokud v bytě máte i schody (mezonet, vyvýšená místa), použijte stejnou podlahu i na ně. Dveře volte ve světlých barvách, chybu neuděláte ani s posuvnými, které ušetří kus prostoru.

Jak nafouknout malý byt

Využijte celou výšku pokoje

Ačkoliv se říká, že v malém bytě nemá být zbytečné množství nábytku, své věci někam uložit musíme. Ale jde to i chytře. Stačí využívat celou výšku pokoje. Proto místo nízkých skříní volte ty vestavěné, jež vedou až ke stropu. Takové skříně uskladní hodně věcí a zároveň nebudou zasahovat tak moc do prostoru. Co se týče postelí, v dětském pokoji bude dobrou volbou patrová postel, v ložnici klidně vyvýšená, pod kterou poté může být další úložný prostor nebo pracovní kout. Prostor bude vypadat větší, i když dáte na některou ze skříní nebo i na stěnu velké zrcadlo – od stropu po podlahu.

Materiály jsou důležité

Jednou z nejdůležitějších věcí, nad kterou se musíme pozastavit, je výběr materiálů. Zprvu jde hlavně o osvětlení, které by mělo být kvalitní. Správně zvolená světla mohou místnost prozářit. Proto nezapomínejte na centrální osvětlení, ale ani na lampičky. Své udělají i LED pásky nalepené v nábytku. U barev volte také ty světlé. Bát se nemusíte ani transparentních a lesklých kousků. Místo závěsů si pořiďte rolety či žaluzie, nezaberou tolik místa.

Nábytek se spotřebiči volte multifunkčně

I každá malá změna může vašemu bytu přidat hodně prostoru navíc. Co se týče nábytku, nejlepší je ten na míru. Potom budete mít jisté, že vám budou skříně pasovat na stěně jako ulité. Pokud nemáte vyvýšenou postel, využijte prostor pod ní jako úložný. Dobrý je i rozkládací nábytek, může totiž plnit několik funkcí zároveň. Vhodné jsou i multifunkční spotřebiče, kdy jeden zastane práci dvou nebo tří.

Zdroj: decolabs.ru

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock