Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak na rekonstrukci ložnice

Jak na rekonstrukci ložnice

Víte, že člověk stráví ve své ložnici v průměru 1/3 života? Ano, je to opravdu spousta času. A ačkoliv většina ložnic nepatří k největším místnostem našich domovů, její zařízení a rekonstrukce je neméně důležitá. Je hned několik věcí, které se nám do našich ložnic musí vlézt a i několik kritérií, která bychom měli při naší rekonstrukci zvážit.

Omrzel vás vzhled vaší současné ložnice? Máte tam věci, kterých byste se chtěli zbavit a nahradit je něčím lepším, třeba i kvalitnějším? V tom případě je tento článek právě pro vás. Mnoho lidí si své první bydlení zařizují ve stylu, co kdo dal. Pokud si tedy nenašetří větší obnos peněz, nebo si nepůjčí v bance. Ale i nábytku po našich rodičích po jistém čase odzvoní a my začneme uvažovat o tom, jak si vytvořit ložnici snů. Nezáleží na tom, zda budete chtít dělat kompletně vše nové, i malé úpravy, jakými je například nová výmalba udělají s vaším soukromím místem divy. A na co bychom se měli při rekonstrukci zaměřit?

Rozpočet rekonstrukce

Jako první bychom si měli rozmyslet, jaké úpravy budeme ve své ložnici provádět. Chceme kompletně novou podlahu, stěny a všechen nábytek? Nebo nám stačí „vylepšit“ stávající kousky, které zde máme a přidat nový koberec, výmalbu a doplňky? To, jak budeme k rekonstrukci přistupovat, bude náš rozpočet ovlivňovat značným způsobem. Nejlepší je, v klidu si sednou a zkusit si sepsat seznam toho, co budeme dělat v místnosti za změny s předběžným rozpočtem. Neměla by vám chybět ani malá finanční rezerva, avšak ne tak velká jako například u rekonstrukce kuchyně, protože zde není tolik možností k tomu, aby se něco pokazilo.

Jak na rekonstrukci ložnice

Vyklidit prostor

Ať už se pouštíte do rekonstrukce ložnice jakýchkoliv rozměrů, vždycky je dobrou volbou celou místnost vyklidit. Odstranit z ní všechen nábytek, dekorace, koberce, závěsy. Prostě vše, aby vám tam zůstala jen prázdná místnost. Poté se pozorně zadívejte na celou místnost. Vyhovuje vám stávající podlaha? Pokud ne, potřebujete novou nebo zrenovujete tu stávající? A co stěny? Jsou na nich nějaké nerovnosti, olupuje se vám na nich omítka?

Stěny a podlahy

V případě, že se nám na stěnách drolí omítka nebo zahrnuje nesrovnalosti, je nejlepší volbou vše zarovnat, poté se nebudete muset zabývat tím, že výmalba nevypadá příliš hezky. Pokud chcete stěny jen vymalovat, měli byste alespoň oškrábat nános původní barvy. Nová výmalba tak bude víc krýt. Pokud máte víc času, můžete jako první zvolit bílou barvu a až na ni umístit tu, jež si vyberete. Obecně se do ložnic hodí hlavně tlumenější barvy, které nebudou působit rušivě. Vhodné jsou hlavně přírodní tóny – hnědá, modrá, zelená – a jejich odstíny.

Podlahu bychom neměli vybírat jen podle našeho vkusu, ale i toho, jak se bude hodit k nábytku. Některé typy dřeva se totiž kombinují lépe jiné hodně špatně. Do ložnice se hodí nejvíce plovoucí podlaha nebo vinylová.

Jak na rekonstrukci ložnice

Kvalitní postel je základ

Postel by měla být z kvalitního materiálu. Čím kvalitnější postel, tím později budeme muset kupovat novou. Nehledě na tom, že spánkem strávíme notnou část svého života. Důležitá je i velikost postele. Nejen vůči tomu, kolik potřebujeme na spaní prostoru, ale i vzhledem k tomu, jak velká je naše ložnice. Potřebujeme k posteli přistupovat ze všech stran nebo nám stačí z jednoho jejího boku? Samozřejmostí je i kvalitní matrace, oblíbené jsou ortopedické, ale i ty z paměťové pěny, které se přizpůsobí váze a tvaru našeho těla. Ty nejlepší postele jsou z přírodních materiálů. Samosttnou kapitolou jsou pak kontinentální postele.

Díky spánku dochází k regeneraci jak našich fyzických, tak i psychických sil. Kvalita spánku se odvíjí hlavně od kvality naší matrace, na jejíž pořízení jsou nároky každého z nás velmi individuální. Jinou matraci bude mít dítě, jinou dospělý muž. Matrace by měla podepírat a udržovat naši páteř v přirozeném stavu. Dojde tak k uvolnění celých zad a ráno nás nebudou bolet, navíc předejdeme mnoha deformacím, které vznikají téměř zbytečně.

Nábytek ložnice

Mezi základní nábytek, jehož existence je v ložnici nutná, patří noční stolky a šatní skříně. Stolky jsou velmi potřebné k tomu, abychom měli kam položit lokální osvětlení, odkládat si nějaké drobnosti. U šatních skříní je to zase praktičnost při vytahování oblečení ze skříně. Mnoho lidí má ale skříně umístěny na chodbě. Jde o vestavěné skříně, co vám ušetří i trochu prostoru. Dalšími kusy nábytku mohou být různé komody na ložní prádlo, police, ale v mnoha případech i toaletní stolek či pracovní stůl, jestliže si chceme vytvořit v ložnici pracovní koutek.

Jak na rekonstrukci ložnice

Dekorace a styl

Výběr dekorací záleží na našem osobním vkusu a i stylu, v němž si naši ložnici plánujeme zařídit. Minimalisté ocení spíše jednoduchost bez zbytečných detailů, další zase přezdobenost. Výhodou ložnic je, že je můžeme zařídit v úplně jakémkoliv stylu, fantazii se meze nekladou. My pro vás vybrali pro inspiraci čtyři a něco málo o tom, jak vypadají.

Vintage – tento styl je dobrým způsobem, jak zkombinovat starší kousky se současnými trendy. Nábytek vypadá mírně zastarale, ale zároveň pohodově. Charakteristickým znakem tohoto stylu jsou „ošoupané“ povrchy, spousty fotek, gramofon jako dekorace, jemné, ale i výraznější barvy.

Retro – retro styl je bezpochyby hravý a plný fantazie. Květinové motivy, spousty pestrých barev, starší barevný nábytek, geometrické vzory na textiliích, ale i syntetické materiály, to vše charakterizuje tento mnohdy až bláznivý styl.

Provensálský – provensálský styl v sobě skrývá šarm francouzské elegance a přirozenost. Tomuto stylu vévodí jednoduché přírodní barvy, hlavně bílá, levandulová a jiné pastelové tóny. Nechybí zde ani materiál jako je kámen, terakot, slaměné rohože, vyšívané dečky a oprýskaný lak na nábytku.

Skandinávský – skandinávský styl je v posledních letech velmi populární. Jde o jednoduchý, praktický a čistý styl, který může vypadat při správném provedení velmi útulně. Patří sem přírodní materiály. Jako oživení se přidává kov či sklo. Mezi barvy zde patří jemné krémové barvy, často i modrá barva se žlutými doplňky.

Štítky: ložnice
Zdroj: www.bydlo.cz/loznice

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock