Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak barvy oživí interiér

Jak barvy oživí interiér

Přestože může být v bytě či domě vše perfektní a funkční, pokud schází bytu cosi oživujícího, není to ještě ono. Tím „něčím“ může být vhodně užitá barva u nábytku, výmalby či doplňků, která má obrovskou schopnost vdechnout bytu život právě živostí barev. Na příkladu izraelského bytu v Tel Avivu je krásně vidět, co udělají odstíny zelené, modré a měděné s jinak decentním interiérem.

V historické budově ve stylu Bauhaus

Apartmán obývají architekti Amir a Chen Navonovi a je speciální tím, že se nachází v budově, která byla postavená v roce 1930 ve stylu Bauhaus a jako bonus k bytu patří výhled na jeden z nejkrásnějších bulvárů ve městě. Architekti proměňovali svůj nový domov s pomocí interiérových designérů Litala Ophira a Ilany Bronfenové. Amir a Chen měli při rekonstrukci na starost stavební úpravy, zatímco návrháři se snažili vyladit byt do detailu. Společně chtěli vytvořit moderní interiér s prvky akcentujícími duši budovy a její historii. Jak uvedl jeden z designérů: „Přestože jsme si uvědomovali důležitost architektury Bauhaus ze 30. let, chtěli jsme zde udržet i klasické evropské dědictví, přestože apartmán je zařízen v moderním stylu." Aby autoři dosáhli výše uvedeného, používali materiály jako mramorový kámen, bezpečnostní drátěné sklo, ocel, dřevo či křemičité bloky. „Byt již sice prošel rekonstrukcí před několika lety, ale když jsme vstoupili do bytu, byl stále temný a ponurý s pocitem tíhy a bez spojení s vnějším balkonem a bez výhledu, i když je apartmán opatřen čtyřmi posuvnými dveřmi vedoucími na balkon.“ Z toho důvodu se majitelé rozhodli díky probourání několika stěn vytvořit v apartmánu o rozloze 92 metrů čtverečních rozlehlý otevřený prostor ve tvaru obdélníku, který bude paralelní s balkonem o délce 11 metrů a šířce 4,2 metru. Zachovali původní 3metrovou výšku stropu. Tím se jim podařilo docílit toho, že sluneční světlo zaplavuje byt skrze všechny čtyři balkonové vchody.

Minimalistickému interiéru vévodí barevné solitéry

Aby neubrali prostoru na jeho celistvosti, vybrali řadu volně stojících prvků nábytku jako velkou kuchyňskou skříň, mramorový kuchyňský ostrůvek nebo sedací soupravu. Hlavním oživujícím elementem je tmavě zelená skříň v kuchyni ve tvaru kostky, která v sobě ukrývá dvě lednice, kávovar, vodní bar, kuchyňské nádobí i zásoby potravin. Tento barevný kus nábytku spolu s tmavě modrou sedací soupravou v obývací části se skvěle vyjímají vedle bílých stěn a podlahy z dubových parket.

Jak barvy oživí interiér

Kuchyňská skříň je obklopena prosklenou stěnou, která dodává přirozené světlo a za níž se nachází dětský pokoj čítající jen 10 metrů čtverečních, přesto dětem majitelů naprosto vyhovuje. Z ohledu na úsporu místa na hraní umístili majitelé dětské hračky do rodinného pokoje a do dětského pokoje navrhli skříň s vestavěnou plochou uprostřed, která slouží jako přebalovací pult. Naproti skříni vzniklo dvojlůžko pro obě děti se spodním zásuvným úložným prostorem.

Spojující prvek geometrie v ložnici i koupelně

Z obývacího pokoje se vchází přes bezpečnostní drátěné skleněné dveře do ložnice laděné do světlých tónů, jejíž součástí je prosklená koupelna. Ozvláštňujícím prvkem této místnosti je tmavá zeď nad postelí s geometrickými obrazci. Studené barvy v místnosti doplňují designová měděná svítidla dodávající ložnici na útulnosti. Prosklená koupelna je minimalisticky zařízená a kombinují se v ní bílé a černé tóny. To, co spojuje obě místnosti, je prvek geometrie, který se objevuje nejen na stěně ložnice, ale i na podlaze v koupelně i na obkladech ve sprchovém koutě, a to navíc v černobílé variaci.

Obliba minimalismu

Minimalistické interiéry se těší v současném bydlení stále větší oblibě a to zřejmě díky užití jednoduché geometrické formy a čistých linií. Obojí ve výsledku způsobí, že je dosaženo maximálního účinku. Díky odstranění všeho přebytečného a ponechání stěžejního má člověk konečně prostor vnímat to skutečně podstatné, což je zásadní i v místě, kde žije.

Štítky: barvy v interiéru
Zdroj: gidon-levin.divisare.pro

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock