Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Industriální styl spolu s původními prvky interiéru

Industriální styl spolu s původními prvky interiéru

V historickém neorenesančním domě v centru Prahy jen pár kroků od nábřeží se nachází byt, který kvůli svým nevyhovujícím dispozicím prošel důkladnou rekonstrukcí. Řada jeho prvků si zasloužila zachování, a tak se stala součástí nového bydlení s industriálním nádechem.

Původní byt měl sice historické kouzlo, ale také historické dispozice. Pro potřeby moderního bydlení tak byl poněkud nevyhovující. S razantní proměnou však došlo k otevření a prosvětlení jeho prostor, ve kterých vedle historických prvků našly své místo i ty industriální.

Historický byt s potenciálem

Byt svého nového majitele zaujal nejen příjemným umístěním nedaleko nábřeží, ale také atmosférou, kterou v něm představovala řada historických prvků. Některé z nich tak byly repasovány a staly se součástí zrekonstruovaného interiéru. Genius loci tedy z bytu v historickém neorenesančním domě nevymizel. Kompletně se však musely změnit stávající dispozice, díky nimž byl byt jen pramálo světlý a vzdušný. Jeho majitel jej sice chtěl pouze dlouhodobě pronajímat, přesto však uvažoval o tom, že by v něm jednou přece jen bydlel. K rekonstrukci tak přistupoval velice pečlivě a přizval si k ní architekty ze studia Archzone architects. Ti se rozhodli naplno využít potenciálu historického bytu a ve výsledku z něj vytvořili opravdu jedinečné místo pro život.

Industriální styl spolu s původními prvky interiéru

Změna dispozic bytu

V prvé řadě bylo zapotřebí upravit dispozice bytu tak, aby se v něm komfortně žilo jedné či dvěma osobám. Původně zde byly dvě obytné místnosti s okny do ulice. Šlo o menší zadní pokoj orientovaný do dvora a samostatnou kuchyni uprostřed bytu, do které tak neproudilo téměř žádné denní světlo. V malém a stísněném prostoru se však nacházela také koupelna a toaleta. Základem kompletní změny dispozice tak bylo spojení obou hlavních obytných místností, ze kterých vznikl velký prostor zaujímající otevřenou kuchyni, jídelnu a salon. Na místě původní uzavřené kuchyně vznikla velká koupelna, do níž nově alespoň částečně proudí denní světlo z okna navrženého ze skleněných tvarovek. Menší zadní pokoj se zase proměnil na ložnici se šatnou.

Přečtěte si také

Moderní byt pro muže milujícího umění

Byt plný uměleckých kousků vůbec nemusí vypadat jako soukromé muzeum bez nápadu. V interiéru o velikosti 60 m2 tak naopak vzniklo úchvatné bydlení, které umění spoludotváří, ale nezahlcuje. Všechno…

Kombinace historického a industriálního stylu

Kouzlo tohoto bytu tkví zejména v příjemné symbióze dvou zdánlivě naprosto neslučitelných interiérových stylů. Majitel si totiž přál zachovat některé původní repasované prvky včetně oken a obložek zárubní. Ve výsledku tak vznikl byt s industriálním nádechem, který s lehkostí a hravostí kontrastuje s historickými kousky v interiéru. Mezi moderní prvky, které tomuto bydlení dávají nadčasový ráz, patří například pohledový beton imitující voděodolné stěrky. Ten byl použit v koupelně a zkombinován s velkoformátovou keramickou dlažbou a mozaikou. Pozornosti neunikne ani hlavní pohledová stěna v otevřené kuchyni, která byla zbavena omítky.   Odhalené zdivo pak získalo bílý nátěr.

Industriální styl spolu s původními prvky interiéru

Vzdušné bydlení s optickými kouzly

V interiéru tohoto bytu se kouzlilo jak s kombinací starého a nového, tak s optickým zvětšením prostoru. O jeho sjednocení se postarala nová rustikální dřevěná podlaha, která prostupuje z předsíně bez jakéhokoliv přerušení do všech obytných místností. Optického zvětšení bylo dosaženo rovněž pomocí zrcadlové skříně, do které se schovala pračka se sušičkou. Vzdušný dojem interiéru byl umocněn také díky bezrámovým posuvným dveřím, které oddělují hlavní obytný prostor od předsíně. Jejich pojezdy navíc zůstaly přiznané, což ještě umocnilo industriální nádech interiéru.

Byt se špetkou elegance

Ačkoliv v interiéru převažuje dotek moderních časů, odkaz těch minulých se nezapře. Přináší do bytu špetku elegance a romantiky, kterou například v ložnici představuje překrásná dobová skříň či něžné zrcadlo. V obytných místnostech bytu se o jemný dotek elegance starají také závěsy splývající až na zem. Zatímco v ložnici jsou vyrobeny z neprůhledné látky zajišťující příjemné podmínky k usínání, v hlavním obytném prostoru účinně rozptylují denní světlo.

V centru Prahy tak vzniklo moderní bydlení s historickými prvky, kterému industriální nádech přišel vhod. Citlivá práce architektů je tedy důkazem, že si dva zdánlivě neslučitelné interiérové styly mohou výborně rozumět.

Zdroj: www.archzone.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock