Bydlení Přidáno: 1. 7. 2019

Industriální byt překvapí nevšedními řešeními

Mladý pár se přemístil do Bratislavy již v době svých studií. Po dokončení studia se však ve městě rozhodli zůstat a koupili si částečně zrekonstruovaný byt ze sedmdesátých let v bratislavské Petržalke. Tato rekonstrukce však nebyla dostatečná, proto se jej rozhodli po devíti letech od koupě změnit k obrazu svému.

Mladý pár se přemístil do Bratislavy již v době svých studií. Po dokončení studia se však ve městě rozhodli zůstat a koupili si částečně zrekonstruovaný byt ze sedmdesátých let v bratislavské Petržalke. Tato rekonstrukce však nebyla dostatečná, proto se jej rozhodli po devíti letech od koupě změnit k obrazu svému.

Manželé k rekonstrukci přizvali firmu, která si zakládá na tom, že by měl člověk dělat jen to, co ho baví. Takovým člověkem je i majitel firmy Michal, který začínal jako produkční ve firmě, přičemž se při jejím růstu dostal i na pozici manažera. Ovlivňování procesu výroby je jeho velkým hobby, které se rozhodl přenést do své práce. Výsledkem je i rekonstrukce tohoto 68 metrů čtverečních velkého bytu.

Nejprve formality, poté samotná rekonstrukce

Rekonstrukce bytu probíhala postupně. První vize o vzhledu bytu začaly vznikat roku 2017, kdy architekti začali hotovit 3D vizualizace toho, jak by mohl interiér bytu vypadat. Samotná rekonstrukce pak trvala zhruba čtvrt roku. Jako první bylo třeba vyřídit všechny potřebné dokumenty, vzhledem k tomu, že se v projektu počítalo s posunem nosných příček, k čemuž bylo třeba přizvat i statika a sehnat souhlasy majitelů okolních bytů. Hned poté přišly na řadu bourací a stavební práce.

Rekonstrukce si pohrála i s dispozicí bytu

Co se týče úprav dispozice bytu, samotné rozmístění pokojů zůstalo neměnné, avšak co se změnilo, byla velikost jednotlivých pokojů. Všechny stopy, ale i stěny dělící byt od těch sousedních, byly opatřeny akustickými sádrokartonovými příčkami, které by měly snižovat hluk od sousedů. Vzhledem k nerovnostem u podlah je bylo potřeba nivelizovat. Taktéž bylo třeba zhotovit nové elektro a hydro instalace. Dále pak došlo o snížení stropů a spojení obývacího pokoje s předsíní, které místo původní stěny dělí nyní jen na míru vyrobený regál. Ten dělá prostor opticky daleko větším. Najdeme zde i kuchyni spojenou s obývacím pokojem, kde se nachází nově přidaný ocelový nosník, který vyztužil vyřezaný otvor.

Mladý pár se přemístil do Bratislavy již v době svých studií. Po dokončení studia se však ve městě rozhodli zůstat a koupili si částečně zrekonstruovaný byt ze sedmdesátých let v bratislavské Petržalke. Tato rekonstrukce však nebyla dostatečná, proto se jej rozhodli po devíti letech od koupě změnit k obrazu svému.

V celém interiéru architekti dbali na použití zejména neutrálních barev, které dohromady tvoří velmi příjemný a čistě působící prostor. O hřejivější pocit v interiéru se postaralo dřevo. Dominantními barvami tohoto interiéru je kombinace černé barvy s bílou. O příjemný kontrast se stará zeleň.

Místo umakartu zde najdeme dřevo

Klasické umakartové jádro není ničím, co by bytu přidalo na kráse. Proto architekti jako jádro bytu použili laminátové DTD desky s dubovým dekorem. Ty ladí k masivním dubovým parketám na podlaze. Dřevěných prvků je však v bytě daleko více. A to například regál dělící obývací pokoj od předsíně nebo parapety. Vytvořením dřevěného bloku jakožto jádra bytu architekti získali dostatek úložných prostor navíc. Součástí tohoto bloku je nejen televize, ale také samotná kuchyně. Prostor v bytě šetří také použité posuvné dveře. Dvířka u kuchyňských skříněk jsou řešeny pomocí vyfrézovaných žlabů sloužících místo klasických úchytek. 

Zdroj:  www.masterwork.sk
Další články: