Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ideální víkendové bydlení? Útulná maringotka na Šumavě

Ideální víkendové bydlení? Útulná maringotka na Šumavě

Co vlastně znamená pro člověka domov? Pro někoho je to honosně zařízená vila, pro jiného byt 2+1, pro někoho místo, se kterým je bytostně spjatý, pro jiného představuje domov jeho rodina. Domovem může být i minimální prostor, pokud je v něm soustředěno to nejnutnější, co člověk k životu potřebuje, a hlavně pokud je to prostor osobní a pro člověka příjemný. To přesně splňuje moderně a komfortně zařízená maringotka od studia Miramari design, která je sice pojatá jako víkendové obydlí, ale bude vás svádět svou útulností k tomu, abyste v ní pobyli o něco déle.

Příběh zrodu maringotky

Maringotka o celkové ploše 24 metrů čtverečních umístněná nyní na Šumavě je výtvorem architektky Moniky Lněničkové, která se nechala inspirovat starším předchůdcem tohoto moderně zařízeného domku na kolečkách, který stával na jejím pozemku na Křivoklátsku a byl jakýmsi víkendovým obydlím tehdejších majitelů. Jelikož by se renovace původní maringotky kvůli omezenému prostoru neobešla bez větších komplikací, rozhodla se architektka postavit si vlastní, která bude přesně odpovídat jejím požadavkům na design i komfort. Tento nový „dům na kolečkách“ je sice také opatřen kolečky, ale spíše jen na ozdobu, protože maringotka není určena k zapojení za vůz a k jízdě, je totiž připevněna k zemi. V nejnutnějším případě je ale možné ji přemístit na nákladním voze. Maringotka je soběstačná, i co se týče vytápění, protože oplývá malými kamínky na tuhá paliva, a krom toho je opatřena i elektrickými přímotopy, jelikož nepostrádá napojení na elektrickou i vodovodní síť.

Ideální víkendové bydlení? Útulná maringotka na Šumavě

Zvenku tmavá, uvnitř světla habaděj

Jako stěžejní materiál pro stavbu si Monika Lněničková vybrala smrkové dřevo. Zvnějšku je dřevo natřeno černou barvou, uvnitř bylo zachováno ve své původní barvě, což vytváří příjemný kontrast dojmů před vstupem a po vstupu dovnitř. „Chtěla jsem světlý interiér mořený do bílé barvy, takže smrk byl tou nejjednodušší volbou. Nyní plánuji další maringotku, tentokrát s dubovým interiérem“, říká architektka. Interiér v sobě spojuje skandinávský styl s venkovským stylem a rustikálními dopňky v moderním provedení. Uspořádání maringotky je jednoduché, a přitom zcela dostačující. Přímo naproti vchodu do obydlí se nachází překvapivě rozlehlý jídelní stůl, u něhož není problém pohostit i vícero návštěvníků a ze kterého je současně krásný výhled prosklenými dveřmi ven do kraje. Od vstupu nalevo je orientována relaxační část prezentovaná prostornou postelí splňující jak funkci ložnice, tak funkci válendy, nad kterou dodává odpočinku příjemnou atmosféru kulaté okno evokující lodní kajutu. V protilehlém rohu maringotky se nachází praktická kuchyňská část, ve které zabírá ze spotřebičů asi největší místo velká trouba, která je paní domu často využívána. V omezeném prostoru obydlí nechybí ani koupelnička se sprchovým koutem, umyvadlem a chemickou toaletou. Další rozměr dodává příbytku i venkovní posezení s rozlehlým pozemkem, na němž je umístněna, s krásným výhledem do šumavské přírody. Posuďte sami, co tu člověku chybí ke štěstí?

Štítky: maringotka
Zdroj: www.bydlo.cz/miramari-design

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock