Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

I na malém prostoru může vzniknout originální zahrada

I na malém prostoru může vzniknout originální zahrada

Z poněkud fádní terasovité zahrady vznikl pod rukama architektky Mary Barensfeld malý zenový ráj. Atypická zahrada dostala jméno Hilgard Garden. Obklopuje dům v Berkeley v Kalifornii a dodává mu zajímavé kouzlo plné energie, svěžesti a nekonečných her slunečních paprsků.

Původní zahrada byla vcelku hezká a terasovitá, chybělo jí však propojení s interiérem, možnost zajímavých výhledů i netradičních posezení. Prošla tedy radikální proměnou a dnes se může pyšnit přitažlivým rázem japonských zahrad. Je tak potěchou duše i oka.

Zahrada na malé ploše

Majitelé domu si přáli, aby jejich nová zahrada plynule navazovala na obývací pokoj, a oni tak mohli teplé dny trávit venku. Tyto představy dokreslila i jejich malá dcerka, která velmi ráda pozoruje pohupování se bambusů a vysoké trávy ve větru. Architektka Mary Barensfeld se tak s invencí sobě vlastní chopila výzvy a na ploše několika desítek m2 s převýšením více než 5 m krok po kroku vytvořila zahradu nabitou celou řadou neotřelých nápadů.

I na malém prostoru může vzniknout originální zahrada
Foto: Joe Fletcher Photography

Členění multifunkční zahrady

Cílem návrhu nové zahrady bylo její rozdělení do jednotlivých funkčních zón. V nejnižší části tak vznikl prostor určený k relaxaci. Na ten pak navazuje zajímavě řešený svah pokrytý trvalkami. Do jeho nejvyšších partií byla umístěna intimní zóna s pohledem na celý dům. Terasy tak neslouží jen pro potěchu oka, ale jsou zcela funkční. Jakmile obyvatelé domu zatouží po výškách, mohou si sednout nebo lehnout do vrchních pater a prohlížet si svět ze shora. Jak si majitelé přáli, spodní úsek zahrady přímo navazuje na stavbu a tím vytváří harmonické propojení mezi vnitřním a venkovním obytným prostorem. Místo k sezení vymezují jak volně přemístitelné židle, tak boční lavice, která lemuje podlahu z bílé žuly. O dostatečný pocit soukromí se zde starají polopropustné stěny spolu se vzrostlými bambusy. Z rovinatého segmentu pak vystupuje pětistupňová opěrná zeď, která byla poněkud netradičně vystavěna z kombinace betonu, dřeva a cortenových plátů.

Přečtěte si také

Jiřiny, tradiční květiny s nespočtem nových tváří

Kdo by nemiloval jiřiny? Pamatujeme si je ze zahrádek našich babiček a rádi jim dopřejeme místo i u nás v zahradách, ať už jsou tradiční nebo moderní. Jiřiny dokáží svými pestrobarevnými barvami…

Hra světla v zahradě

Dřevo, beton a designový nábytek udělaly ze zahrady opravdu originální prostor. Ten srší i celou řadou dalších pozoruhodných nápadů. Patří k nim například rezavá ocelová stěna s otvory, kterými probleskují sluneční paprsky a vytváří tak v okolí hravou světelnou dekoraci. Mimo této perforované stěny obklopují terasu i vzrostlé stromy a klidná vodní hladina. Celek, který sousedí s obývací zónou, tak vlastně vytváří dojem dalšího klidného pokoje. Ten příjemně narušuje jen kouzelná hra světel. Vodní plocha, v níž se odráží sluneční paprsky, na sebe kvůli zajímavým efektům ihned strhává pozornost. Jakmile zapadne slunce, převezmou jeho roli světelné LED pásky. Posezení v zahradě je tak opravdovým zážitkem v jakoukoliv denní či noční dobu.

I na malém prostoru může vzniknout originální zahrada
Foto: Joe Fletcher Photography

Květiny v zahradě

Celkový koncept Hilgard Garden byl sladěn do odstínů šedé, hnědé a zelené barvy. Jelikož se pro ni staly inspirací japonské zahrady, prostor zde dostaly především aromatické, převislé a stálezelené rostliny, okrasné zejména listem. Tyto trvalky totiž po rozrostení utvoří vodopád zeleně v barvě žluté až tmavě zelené. Nachází se zde i tři druhy japonských javorů, které umí poskytnout dostatečný stín i zlepšit klima. Ač se to může zdát spíše naopak, zahrada je řešena vcelku nenáročně a vyžaduje jen minimální údržbu. Velkou výhodou přitom je, že mnohé rostliny jsou stálezelené, a tak odpadá starost o odstraňování odumřelých částí v jarním období. Jednou z dalších kladných stránek této zahrady pak je, že to v ní překrásně voní. Její majitelé totiž milují bylinky, a tak si zde vysadili aromatický tymián. Voňavou atmosféru v zahradě podtrhují citróny.

V tomto malém ráji japonského rázu se však nemyslelo pouze na krásný vzhled a ničím nerušený odpočinek. Architektka totiž brala v úvahu také ekologii, a tak vytvořila důmyslný systém odvodnění a zavlažování pomocí šedé vody. I na malém svažitém terénu tak vznikla chytrá a krásná zahrada, za kterou si její stvořitelka právem vysloužila cenu za design.

Foto: Joe Fletcher Photography
Zdroj: www.barensfeld.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock