Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Hospodářský dvůr zažil znovuzrození

Rekonstruované stavby, které prošly nekonečnými a nelogickými stavebními úpravami. Úpravami, které rozbíjejí celek. Hospodářský dvůr v obci Konice u Znojma se nacházel v podobné nelichotivé situaci. Jeho původní struktura byla znehodnocena, zasloužil si však novou šanci. Jak ho reinkarnovat architekt Tomáš Dvořák?

Rekonstruované stavby, které prošly nekonečnými a nelogickými stavebními úpravami. Úpravami, které rozbíjejí celek. Hospodářský dvůr v obci Konice u Znojma se nacházel v podobné nelichotivé situaci. Jeho původní struktura byla znehodnocena, zasloužil si však novou šanci. Jak ho reinkarnovat architekt Tomáš Dvořák?

Zbourat neznamená vždy ničit

Původní hospodářský dvůr znehodnotily nekonečné stavební úpravy až do té míry, že investor rozhodl o zbourání torza staveb s výjimkou nejpůvodnější části sklepa. Neznamenalo to však, že Dvůr se stal minulostí - právě naopak. Architekt přesně ve stopách původních objektů vytvořil novou stavbu, dům orientovaný podélně k ulici, kterému nechybí dvůr a "dvorní křídlo".

I historický i moderní

Historie stavby nebyla jediným určujícím momentem, jehož se architekt při návrhu držel. Pozemek se nachází v ochranném pásmu národního parku Podyjí. Z toho vyplynula pochopitelná požadavek orgánů památkové péče, aby měl dům historickou fasádu do ulice.

"Zrekonstruovali jsme ji podle jediné zachované dobové fotografie. Podařilo se nám ji docílit díky podobné vnitřní dispozici. Do dvorní části stavby jsem navrhl moderní fasády, samozřejmě s přihlédnutím k historickému aspektu lokality a celkové atmosféře vnější stavby. Snažil jsem se spojit moderní přístup k s historickým prostředím tak, aby nepůsobila jako vtierajúci se novotvar, ale zároveň aby ​​si ponechala určitou míru moderní integrity," popisuje projekt architekt.

Rekonstruované stavby, které prošly nekonečnými a nelogickými stavebními úpravami. Úpravami, které rozbíjejí celek. Hospodářský dvůr v obci Konice u Znojma se nacházel v podobné nelichotivé situaci. Jeho původní struktura byla znehodnocena, zasloužil si však novou šanci. Jak ho reinkarnovat architekt Tomáš Dvořák?

Dnes je zde penzion

V přízemí se nachází společenská místnost a ložnice, splňující požadavky komfortního rodinného bydlení, které je zcela odděleno od provozu penzionu. Na patře se nachází pět dvoulůžkových pokojů. Materiálové řešení plně ladí s požadovanou charismatem objektu, ze které je cítit historii, ale nechybí moderní jednoduchost a střízlivá čistota.

Základem stavby jsou nasucho ukládány kameny s tradičním pojetím vápenné omítky. Efektně ho doplňují černé rámy oken. Střecha je řešena v tradičním stylu materiálově i tvarově. Spojení s bývalými budovami je markantní i díky použití kamenů ze zbořených staveb na podezdívku.

Vinný sklep: speciální kapitola proměny

Ještě před stavbou penzionu (v letech 2014 až 2015) řešil architekt Tomáš Dvořák rekonstrukci jediné původní části - vinného sklepa. Nevelká budova kdysi fungovala jako lisovna a vstup do pískovcových sklepů. Po reinkarnaci se stala vinným sklepem se silnou atmosférou. Bílá fasáda s kamennou podezdívkou zvenku je uvnitř vystřídána odhaleným zdivem. Cihla, kámen a speciální osvětlení vytvářejí inspirativní atmosféru. Všimněte si geometrii chodníků a kóji na víno!

Štítky: rekonstrukce
Zdroj: www.archtd.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejlepší projekty

Vila na venkově

Dřevostavba Easy 48

byt Dělnická

Barevný interiér

Bungalov ve svahu pro mladou rodinu

Hravý a útulný domov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Bývalý statek z roku 1850 po kompletní rekonstrukci

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Namísto dřevostavby bydlí ve zrekonstruované sýpce

Okouzlující mezonet ve Švédsku

Originální adventní věnce