Bydlení Přidáno: 5. 3. 2018

Horský dům

Výhled do nádherné krajiny na okolní lesy a kopce. Ten si mohou užívat majitelé domu, do kterého se dnes podíváme. Dům je postaven v lyžaři oblíbené destinaci Manigod na východě Francie. Zvenčí i zevnitř je obložen dřevem a dýchá poklidnou atmosférou.

Výhled do nádherné krajiny na okolní lesy a kopce. Ten si mohou užívat majitelé domu, do kterého se dnes podíváme. Dům je postaven v lyžaři oblíbené destinaci Manigod na východě Francie. Zvenčí i zevnitř je obložen dřevem a dýchá poklidnou atmosférou.

Oceněný projekt

Tento dům vyprojektovalo zkušené architektonické studio Razavi, které má svou pobočku nejen ve Francii, ale také v New Yorku nebo v Londýně. Za návrh tohoto domu dokonce získali ocenění Archilovers Best Project 2017. A není se čemu divit. Stavba patří mezi velmi originální projekty, které svým designem opravdu zaujmou.

Při návrhu bylo nutné zohlednit umístění domu. V horských oblastech je při projektování stavby potřeba dbát na místní architekturu, přírodní ráz krajiny i kopcovitý terén pro výstavbu. To vše museli vzít architekti ze studia Razavi v potaz. Každý detail domu musel být dobře promyšlen. Výška i šířka budovy vůči sklonu střechy, stavební materiály, velikosti oken, to vše muselo být zkontrolováno, jestli odpovídá předpisům a normám. Podobnost budov v dané lokalitě je nápadná. Avšak stále dává prostor pro zajímavé řešení.

Při návrhu zkoumali místní architekturu

Aby se architekti při návrhu domu vyhnuli stereotypu, věnovali velkou pozornost analýze a studii historických budov, především v lokalitě stavby. Snažili se vtisknout domu punc originality i přes všechna omezení, která měli. Zkoumali místní kulturu a soustředili se rovněž na specifické požadavky majitele. Všechny poznatky spojili v konečném návrhu. Snahou bylo vyhnout se všem umělým, nebo naopak velmi zastaralým prvkům a zároveň zajistit aby byla budova kompatibilní s okolím a zároveň splňovala požadavky na kvalitní moderní bydlení.

Dům je rozdělen na tři patra. V přízemí je hlavní vstup a zastřešená garáž pro auta. Neobvyklé je umístění kuchyně s jídelním stolem až v podkroví domu, na galerii. Druhá strana podkroví umožňuje příjemné posezení na zastřešeném balkoně. Úžasný výhled poskytuje velká prosklená stěna v obývacím pokoji. Posezení na křeslech i lehátku si mohou majitelé užít za hřejivého tepla krbu.  

Zdroj:  studiorazavi.com
Další články: