Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Horská vesnička jako z pohádky

Horská vesnička jako z pohádky

Kdo by si na chvíli nepřál uniknout z reality a relaxovat v přírodě? Pro ty, co nejsou zrovna velkými fanoušky stanování v lese a rádi si užijí v krásném prostředí, existuje místo, které by se vám mohlo líbit. Vesnička jako z pohádky, která je dílem jedné šikovné polské architektky.

Jak se plní sny

Nedaleko od Slovensko-polských hranic v oblasti Zakopané, leží překrásné místo s názvem Górska Osada, které je dílem nejen místní přírody, ale také šikovné architektky. Polka Urzsula Górska - Iwicka je vystudovanou architektkou a grafičkou a pochází z této krajiny. Vyrůstala v horském prostředí mezi dřevěnicemi a vždy milovala svou domovinu. Rozhodla se proto zrealizovat přímo zde svůj vysněný projekt. Navrhla a nechala postavit luxusní chatový resort pro tu nejpohodlnější a nejkouzelnější dovolenou na horách.

Paní Urszula vede, krom Gorski Osady, také architektonické studio, které je součástí organizace Tatra Arts Association, která podporuje různé umělce. Veškerá její práce se soustředí na region Podhale, který tímto způsobem propaguje.

Horská vesnička jako z pohádky

S láskou k tradicím

Vybudovaný resort sestává z klasických poctivých dřevěnic, které vznikly tradičně ze smrkového dřeva, s šindelovou střechou a tepelná izolace je tvořena, jak jinak než vlnou. Chaloupky jsou do detailu promyšlené a na první pohled je jasné, že do celého projektu majitelka opravdu vložila srdce. Nejen samotné budovy, ale také okolí je zbudováno s citem pro místní krajinu.  

Majitelka vycházela z horalských tradic a snažila se propojit bohatou historii místní lidové architektury se současnými designovými prvky. Pro stavbu dřevěnic využila šikovnosti polských řemeslníků, kteří vytvořili zdobení na dřevěných štítech, nebo zkrášlili dřevěné trámy ručně vyřezávanými tradičními motivy.

Chatky jsou navzdory odkazu na tradici moderně a luxusně zařízené, najdeme zde převážně přírodní materiály i prvky jako paroží, kožešiny nebo klasický krb. Na děti čekají živá zvířata, jako jsou ovečky, nebo si ti nejmenší mohou hrát na dětském hřišti. Mysleli zde opravdu na všechno.

Snem paní Urszuly bylo, nejen realizovat se v tom co umí nejlépe, tedy v architektuře a designu, ale zároveň umožnit i jiným lidem poznat krásu tohoto regionu. Ta je reprezentována nejen v těchto nádherných stavbách, ale všude kolem, ať už ve zručnosti místních řemeslníků,místních tradicích, nebo ve zdejší krásné přírodě. 

Štítky: srub / roubenka
Zdroj: gorskaosada.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock