Vaříme Přidáno: 2. 6. 2016

Gelattes - slané palačinky z Bretaně

Slané pohankové palačinky pocházejí z Francie a jsou typické pro oblast Bretaň. Dříve to bylo jídlo pro chudé, dnes je to delikatesa, která se rozšířila do celého světa. Pečou se slané i sladké. Typické Gelattes se plní plátkem šunky, vejcem a nastrouhaným tvrdým sýrem. Můžete však použít jakékoli ingredience podle vaší chuti.

Slané pohankové palačinky pocházejí z  Francie a jsou typické pro oblast Bretaň. Dříve to bylo jídlo pro chudé, dnes je to delikatesa, která se rozšířila do celého světa. Pečou se slané i sladké.  Typické Gelattes se plní plátkem šunky, vejcem a nastrouhaným tvrdým sýrem. Můžete však použít jakékoli ingredience podle vaší chuti.

Ingredience:

250 g pohankové mouky
500 ml vody
1 lžíce mořské soly
2 lžíce rozpuštěného sádla
sádlo na smažení

Náplň:

šunka
usmažené vejce - "volské voko"
tvrdý nastrouhaný sýr 

Postup:

Pohankovou mouku přesejeme do mísy, přidáme vejce a za stálého míchání přidáme vodu a sůl. Necháme odležet do druhého dne. Těsto znovu zamícháme a přidáme rozpuštěné sádlo. Na pánvi si rozpustíme sádlo a na celé dno nalijeme těsto. Opečeme z obou stran. Poklademe plátkem šunky, osmaženým vejcem a zasypeme tvrdým nastrouhaným sýrem. Pak přehneme všechny strany, aby nám vznikla zavřená gelettka s otvorem uprostřed, kde je vidět vejce se sýrem.

Tip:

Gelattes si můžete udělat i na sladko, třeba s jablky. Místo soli přidáte do těsta moučkový cukr a naplníte plátky jablka, obalenými ve skořici. Pečete v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Gelattes plněné klobásou.

Gelattes plněné klobásou.

Sladké geletky s jablky.

Sladké geletky s jablky.

Zdroj:  httple-chalet.co.uk,
Další články: