Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Geiální proměna: Paříž 30. let v centru Varšavy

Prosklené dveře jsou ideálním řešením pro velké prostory, které občas potřebujete rozdělit.
Prosklené dveře jsou ideálním řešením pro velké prostory, které občas potřebujete rozdělit.

Co bylo kdysi tmavé a ponuré, je dnes moderní a přitom navozuje předválečnou atmosféru Evropy a klasického umění té doby. Jak se podařilo docílit takového kouzla v bytě, kde předtím leželo na podlaze linoleum a stěny zdobily skříně z překližky?

Když se mezinárodní právník rozhodl kvůli práci přestěhovat z Francie do Polska, najal si známou bytovou architektku Martu Chrapka, aby mu s novým bytem v centru Varšavy, pomohla. Měl jeden požadavek: aby měl byt pařížskou atmosféru. Rozlehlý apartmán pocházel ze 30. let 20. století, ale první dojmy z něj byly smíšené. „Byl tu strašný nepořádek,“ vzpomíná Marta. „Byt byl v 80. letech zcela zničený a prostor byl přecpaný ošklivým nábytkem a vestavěnými úložnými prostory. Bylo to tu velmi tmavé a depresivní.“ Proto bylo nutné začít zcela od začátku a pokusit se vrátit bytu původní vzhled. Byly odstraněné příčky, které vznikly během následujících desetiletí, vyrobeny repliky původních oken a dveří a obnovená dřevěná podlaha namísto stávájícího linolea.

Nakupovala na eBayi

„Snažila jsem se znovu vzbudit předválečné kouzlo tohoto prostoru, většinu věcí jsem se snažila sehnat starých a dobových,“ popisuje Marta. „Když po těchto základních úpravách přišla řada na drobnější dekorace, popustila jsem uzdu fantazii. Najdete zde množství velmi barevných a divokých kousků. Základní barva zůstala bílá, aby prostor působil skutečně velkým dojmem, doplňkovými barvami jsou pak zelená, okrová a modrá, které mají navodit domácí atmosféru.“ Ale není bílá jako bílá. Marta Chrapka měla veliký problém najít ten správný odstín a tak mícha a míchala. Nakonec se jí to podařilo a nazvala ji podle svého architektonického studia studia "Columbijská bílá".

Kreativní mix nikdy nebude nudit

Obývací pokoj je prostor protkaný uměním ze všech koutů světa, mixem výrazných textilii, a tento eklektický vzhled podtrhuje osvětlení, které dokonale splňuje zadání a navozuje atmosféru pařížských bytů. Najdete zde zajímavé kanape, které Marta sehnala za pár korun na eBayi, lehce opravila a nechala znovu očalounit. Kanape je obklopené na míru vyrobenou skříní, která poskytuje obrovské úložné prostory. Při odpočinku v tomto koutku se můžete kochat olejomalbami od lidových polských umělců. Dřevěné podlahy, které najdete v celém interiéru pochází od maďarského výrobce. „Chtěla jsem navodit dobovou atmosféru, takže jsem použila mořený dub, který se běžně před osmdesáti lety používal. Nábytek mi buď vyrobil truhlář na míru, nebo jsem ho sehnala na eBay a doopravila.“ Do obývacího pokoje vejdete prosklenými dvoukřídlými dveřmi, které navrhla sama Marta. Chtěla tak rozbít klasický půdorys a umožnila větší variabilitu prostoru.

Kuchyň majitel téměř nepotřebuje

„Důraz jsem kladla na dobovou jídelnu ozvláštněnou zajímavými designovými kousky, jako je osvětlení a některá umělecká díla. Protože klient skoro vůbec nevaří, kuchyň jsme volili zcela jednoduchou. Její hlavní funkce je skladovací. Má připomínat pařížskou Oranžerii ve Versailles, takže jsem použila železnou konstrukci a výraznou tapetu,“ popisuje Marta. Příborník je také navržený na míru a má sloužit pro uskladnění veškerého kuchyňského nádobí. Byt je dnes místem, kde se s chutí setkávají přátelé majitele a nechávají se unášet do starých časů.

 

 

 

Kuchyň se dočkala divoké tapety.
Kuchyň se dočkala divoké tapety.
Většina prostor má bílou výmalbu, aby byl byt světlý.
Většina prostor má bílou výmalbu, aby byl byt světlý.
Prostorný příborník postačí majiteli pro veškerí nádobí.
Prostorný příborník postačí majiteli pro veškerí nádobí.
Eklektika je přesně ten styl, který bytu sedí. Míchá se zde staré s novým, moderní s klasickým.
Eklektika je přesně ten styl, který bytu sedí. Míchá se zde staré s novým, moderní s klasickým.
V celém bytě se stále opakuje několik základních barev.
V celém bytě se stále opakuje několik základních barev.
Architektka se rozhodla nezatížit prostor velkými kusy nábytku.
Architektka se rozhodla nezatížit prostor velkými kusy nábytku.
Kanape v obýváku láká k lehkému odpočinku.
Kanape v obýváku láká k lehkému odpočinku.
Zdroj: www.architecturaldigest.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock