Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Funkčnost i půvab břidlice v zahradě

Funkčnost i půvab břidlice v zahradě

Současná doba fandí zakomponování přírodních prvků do interiéru i do zahrady. Spolu s ostatními materiály tak dostává šanci také břidlice, která zaujme nejen svým zajímavým přírodním vzhledem, ale i celou řadou pozitivních vlastností. Ty tam jsou tak časy, kdy se břidlice používalo výhradně jako střešní krytiny, v těch současných se uplatní v mnohem větší míře od zahradních cest až po obklady grilů.

Pozitivní vlastnosti břidlice

Tato pozoruhodná hornina vznikla postupným usazováním jílovců a prachovců. Zaujme svými působivými odstíny modré, šedé a černé barvy, vedle svého podmanivého vzhledu však dokáže nabídnout také ryze funkční vlastnosti. V prvé řadě se velice snadno opracovává, je vysoce odolná a vyžaduje jen minimální údržbu. Přitom si zachovává barevnou stálost a tvarovou variabilitu. Díky její dobré rovinné štěpnosti se z ní také jednoduše vytvářejí tenké desky. Břidlice tak představuje univerzální přírodninu, ve které se snoubí efektní vzhled, kvalita, funkčnost, ale i ekonomická dostupnost. Proto se není čemu divit, že se břidlice ve světě designu používá jako snadno dostupná napodobenina mramoru. V neposlední řadě jsou však důležité také její tepelné a izolační vlastnosti, jež hrají významnou roli především v případě obkladů. K řadě pozitivních vlastností břidlice je pak třeba přičíst ještě to, že se jedná o ekologický a opravdu nadčasový materiál.

Funkčnost i půvab břidlice v zahradě

Využití břidlice v zahradě

Díky svým výborným tepelným a izolačním vlastnostem nachází břidlice své uplatnění především jako obkladový materiál domů a plotů. Takové břidlicové obklady totiž dokáží domu dodat přitažlivé kouzlo nevšednosti, pokud ovšem dojde k zachování jejich přirozeného charakteru. Bohaté uplatnění pak břidlice najde především v zahradě, kde v podobě dláždění sluší zejména zahradám v japonském duchu. Využít se dá ale i v případě rozmanitých cestiček, chodníčků, teras či nápaditého ohraničení záhonů.

Břidlice také nabírá na přitažlivosti v kombinaci s vodními prvky. Velice efektně tak působí například břidlicové zídky či další rozmanité břidlicové útvary obklopující například malé zahradní fontány. Podobně poslouží břidlicové desky vyskládané okolo zahradního jezírka. Originální dojem zajistí i štípaná břidlice, kterou je možné vysypat vybrané úseky v zahradě. K tomu, aby byl efekt dokonalý, dopomůže střídání odstínů této naprosto univerzální horniny. Pěkně však vypadá i využití břidlice v jednom jediném tónu napříč celou zahradou. Může se tak stát výchozím materiálem zároveň pro oplocení, zídky, dlážděné cestičky, terasu, skalku i zahradní gril. A když z takové břidlice zbyde ještě nějaká drť, lze ji využít na záhoncích, ve kterých svým majitelům usnadní práci s pletím.

Funkčnost i půvab břidlice v zahradě

Zahradou to nekončí

Ze zahrad se břidlice dostává také do interiéru, v němž se uplatňuje zejména v podobě luxusních obkladů, které na sebe mohou brát podobu nápadité mozaiky. Břidlicí lze rovněž obložit moderní krb nebo jí nahradit jinak tradiční materiál umyvadla či dřezu. Naprosto výjimečným způsobem dokáže zkrášlit také kuchyňské pracovní desky. Břidlice své uplatnění nachází i v koupelnách, jako povrch podlah nebo netradiční dekorace zdí.

Ta správná břidlice do domu i do zahrady

Opravdu kvalitní břidlice je pro zkrášlení interiéru i exteriéru základem. Taková břidlice by při poklepání měla vydávat jasný zvuk. Pokud se stává, že se při otírání břidličné desky rukou uvolňují částice, může mít hornina sníženou životnost. To samé platí v případě uvolňování šupinek z lesklé lícní plochy. Postupné poškození  materiálu mohou způsobovat také pyritové, kovově lesklé či světlé shluky zrn s patrnými krystaly, které mohou zvětrávat a vytvářet otvory. V úvahu je třeba brát i fakt, že různobarevné typy břidlice mají jiné vlastnosti, a tak se při opracovávání chovají odlišně. Ve výsledku tak platí, že řemeslnou práci s břidlicí je ideální svěřit opravdovému odborníkovi.

Štítky: zahrada
Funkčnost i půvab břidlice v zahradě
Funkčnost i půvab břidlice v zahradě
Funkčnost i půvab břidlice v zahradě
Funkčnost i půvab břidlice v zahradě
Funkčnost i půvab břidlice v zahradě

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock