Bydlení Přidáno: 5. 1. 2019

Funkcionalistická vila na skále

Krásný výhled do okolní krajiny a dostatečné soukromí se leckdy vyrovnají vyšší ceně za stavbu domu, jestliže se jedná o pozemek, na kterém je výstavba podstatně složitější a tím pádem i nákladnější – například kvůli svahu nebo celkové nerovinně. Jedním z projektů, kde se investice vyplatila, je tato funkcionalistická vila, která nadchne exteriérem i interiérem.

Krásný výhled do okolní krajiny a dostatečné soukromí se leckdy vyrovnají vyšší ceně za stavbu domu, jestliže se jedná o pozemek, na kterém je výstavba podstatně složitější a tím pádem i nákladnější – například kvůli svahu nebo celkové nerovinně. Jedním z projektů, kde se investice vyplatila, je tato funkcionalistická vila, která nadchne exteriérem i interiérem.

Dům na pozemku s krásným výhledem na krajinu

Důvod, který majitele domu vedl ke koupi tohoto pozemku, byl jednoduchý. Přáli si mít více soukromí, než kterého by se dočkali u svého původního bydliště, kde by bylo vidět na terasu od jejich sousedů. Dalšími důvody byl hezký výhled na okolí (v případě, kdy jsou stromy olistěné a rozkvetlé), ale i znalost okolí vzhledem k blízkému bývalému bydlišti. Všechny tyto faktory vedly k tomu, že se rozhodli pro koupi nerovného pozemku se starším domem ve svahu kousek od silnice, kdy se pozemek svažuje od silnice směrem dolů. Majitelům se kvalita starého domu nezdála, proto dům nechali strhnout a rozhodli se, že na jeho místě bude stát nový, daleko lepší. Jako inspirace zde sloužila funkcionalistická architektura.

Architekt navrhl i ty nejmenší detaily

Rodina oslovila s prosbou o pomoc architektku Kateřinu Novotnou, jež jim připravila vše od návrhu na svatbu domu až po úpravy terénu. Nechyběly ani rady a návrhy na to, jak by měl být zařízený interiér – a to včetně detailů, jakými jsou dekorace. Architektka se práce s chutí ujala, protože ne vždy má architekt při své práci takto velké pole působnosti.

Krásný výhled do okolní krajiny a dostatečné soukromí se leckdy vyrovnají vyšší ceně za stavbu domu, jestliže se jedná o pozemek, na kterém je výstavba podstatně složitější a tím pádem i nákladnější – například kvůli svahu nebo celkové nerovinně. Jedním z projektů, kde se investice vyplatila, je tato funkcionalistická vila, která nadchne exteriérem i interiérem.

Dům stojí v několika úrovních

Pozemek je ve velkém převýšení, proto je stavba uspořádána do několika teras, kdy je hlavní vchod do domu umístěn na úrovni ulice. Do nižšího podlaží se majitelé dostanou tak, že do něj sjedou autem po příjezdové rampě (ve chvílích, kdy je mobilita některých osob omezena – zlomenina, nákup, aj.). Jde však o nouzové řešení, protože je sjezd hodně prudký. V nejvyšším patře domu se nachází vstupní hala, garáž, technické zázemí domu a pokoj pro hosty.

Po schodišti lze sestoupit do společných prostor, kde je jedna stěna tvořena pásovým oknem, které poskytuje dokonalý výhled na krajinu, ale současně zajišťuje dostatek soukromí, protože směřuje do zahrady, která je spolu s terasou skryta před zraky kolemjdoucích.

Ze společných prostor vstoupíme do soukromé části, která je rozdělena na pánskou a dámskou část, tedy na dva pokoje. Každý z pokojů má vlastní šatnu s koupelnou. Dámská ložnice se nachází v oblém nároží, které majitelce poskytuje výhled na krajinu přímo od jejího pracovního stolu. Díky vloženému atriu s malým stromkem, jezírkem a vodopádem dům získává nejen krásné ozvláštnění, ale současně se do interiéru dostane dostatek světla i čerstvého vzduchu skrze větrání.

Krásný výhled do okolní krajiny a dostatečné soukromí se leckdy vyrovnají vyšší ceně za stavbu domu, jestliže se jedná o pozemek, na kterém je výstavba podstatně složitější a tím pádem i nákladnější – například kvůli svahu nebo celkové nerovinně. Jedním z projektů, kde se investice vyplatila, je tato funkcionalistická vila, která nadchne exteriérem i interiérem.

Moderní bydlení, které je útulné i funkční

Technické zázemí pro bazénové příslušenství pokrývá suterén, jenž se nachází na nejnižší úrovni domu na úrovni terasy, kde mimo jiné najdeme i bazén a schodiště, jež vede podél jižního průčelí domu. Celé bydlení je moderní, bez okázalostí, avšak stále hezky útulné. Jako hlavní materiál bylo v interiéru využito dřevo, přesněji ořechová dýha a mramor Jura. Venkovní schodiště i dlažby pokrývají žulové prvky.

Některé kousky nábytku v domě jsou navržený i vyrobeny na zakázku, vše v kombinaci dřeva a kamene, která působí velmi teplým dojmem. Jídelní stůl a židle, sedací souprava, křesla a židle v pokojích jsou typové. Protože majitelé nevěděli, zda má být kuchyně zvlášť nebo propojena s obývákem, byla kuchyně do obýváku vložena do jakéhosi dřevěného boxu, kdy lze kuchyni kdykoliv uzavřít a vytvořit z ní samostatnou místnost.

Zdroj:  autor: Kateřina Novotná www.akatelier.cz , foto: Jiří Ernest
Další články: