Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zařízený freedomek – levný dům bez nutnosti úřadů a řemeslníků

Zařízený freedomek – levný dům bez nutnosti úřadů a řemeslníků

Stavba domu není v dnešní době vůbec snadná záležitost. Při představě vlastního bydlení v rodinném domě se vám ihned vybaví závratné finanční částky, nekonečné obíhání úřadů a parta nespolehlivých řemeslníků. Co když vám ale prozradíme, že můžete mít na zahradě domek rychle, levně a navíc bez veškerých podobných starostí?

Startovací bydlení nebo domov na celý život

Existují sice startovací byty pro mladé páry, komu by se ale chtělo trávit život bez zahrady? Navíc když vás takový startovací domek bude stát méně peněz než garsonka ve městě. A protože se mu říká „freedomek“, zaručí vám naprostou svobodu – bez úřadů, bez stavění a bez řemeslníků. Stačí, když budete mít k dispozici pozemek, který ani nemusí být zrovna ideální. Na ten vám přijede kamión s nákladem nového bydlení, který pak složí autojeřáb. A nový freedomek je na světě!

Jak to všechno začalo

Kdo vlastně stál u zrodu tohoto jednoduchého funkčního bydlení? To takhle jednou zatoužil brněnský zlatník Jiří Brosch po praktickém domku, který by nestál moc peněz, nevyžadoval velkou údržbu a s jehož stavěním by nemusel podstupovat všechna ta martyria kolem řemeslníků a úřadů. Domek, který by si svobodomyslně mohl nechat postavit třeba na své zahradě, rychle, levně a efektivně. A protože měl Jiří Brosch za přítele moravského architekta Marka Jana Štěpána, svěřil se mu se svým snem a ten jej brzy proměnil ve skutečnost. Vznikl tak docela první koncept freedomku, nízkonákladového a přemístitelného bydlení. Později jej tento svobodomyslný projekt proslavil. V rámci akce Architecture Week 2010 byl přímo v Praze na Václavském náměstí vystaven prototyp tohoto freedomku a sklidil nebývalý ohlas. A tak tito dva přátelé začali nadšeně uvažovat rovnou i o výrobě takového snadno dostupného bydlení. V současnosti už freedomky zažívají svůj boom jak v České republice, tak mimo ni. Může za to především jejich nenáročnost, přirozený půvab i dobrá cena.

Chytré a krásné bydlení ve freedomku

Hlavní výhodou takového freedomku je, že dokáže být opravdu nezávislou stavbou. Pokud totiž nemáte na parcelu přivedeny inženýrské sítě nebo se na ně jen nechcete připojit, můžete ve freedomku využít dle potřeby prvky modulu nezávislosti. K těm patří například kamna na dřevo, solární ohřev vody, fotovoltaická elektrárna nebo čistička odpadních vod. K těm už stačí přiřadit jen vlastní studnu a můžete si ve freedomku rázem užívat naprosto nezávislého bydlení s minimálními provozními náklady.

Pokud se rozhodnete pro takové lákavé bydlení, máte na výběr ze dvou základních typů freedomků. Pro singles, pro páry nebo rodinu s malými dětmi je vhodný 7 a 10,6 metrový freedomek, který může být kompletně vybavený nebo si ho zařídíte sami podle svého vkusu. Větší typ freedomku má přitom dvě půdorysné varianty a mohla by v něm bydlet i dvoučlenná až čtyřčlenná rodina. Ten nejmenší domek zase může sloužit jako startovací bydlení pro mladé páry. Bez zařízení se dá pořídit už za 759 000 Kč bez DPH.

Zařízený freedomek – levný dům bez nutnosti úřadů a řemeslníků

Stavba a zařízení freedomku

Jednoznačné plus freedomku tkví v tom, že se vyrobí v dílně a na určený pozemek je pak dopraven už jako kompletní dům – plně zařízený a ihned k dispozici pro nastěhování. Pro snadnou přepravu freedomku je dobře uzpůsobena už jeho dřevěná konstrukce, se kterou pak jeřáb nemá sebemenší problém. Díky tomu lze takový freedomek postavit klidně i na ponton nebo na plochou střechu, i když je třeba takový počin nejprve konzultovat se statikem a zvážit i celou řadu dalších specifických okolností.

Vzhledem k tomu, že freedomek reprezentuje dostačující bydlení, které má prostoru k životu tak akorát, je i interiér freedomku veden ve stejném duchu. Pro architekta Marka Jana Štěpána tak bylo opravdovou výzvou vytvořit na vcelku omezeném prostoru plně funkční a zároveň estetické bydlení. Nakonec se mu však podařilo dodat freedomku okouzlující vzhled, který je dokonalý i po praktické stránce. A který díky svému kouzlu hned tak svým novým majitelům nezevšední.

A tak tu najdete jednoduchý moderní nábytek, dobře zvolené kuchyňské spotřebiče, celou řadu úložných prostorů, ale třeba i krbová kachlová kamna nebo infrapanely. Freedomek však může být vybaven klidně i nástěnnými elektrickými vytápěcími tělesy. Standardní součástí freedomků jsou také kvalitní dřevěná eurookna a dveře s mikroventilací, LED diodová svítidla, vytápění a další komponenty. Stěny a stropy bývají obloženy laminovými deskami, vinylová podlaha je zase umně sladěna s obkladem stěn a barvou nábytku.

Jak je tedy patrné, architekt Marek Jan Štěpán myslel při zařizování freedomku na všechno. Splnil sen o levném a nenáročném bydlení svému příteli Jiřímu Broschovi a plní ho i řadě dalších lidí, předně však mladým párům, které touží po „svobodném bydlení“ uprostřed přírody a bez velké finanční zátěže. Kdo by taky nechtěl bydlet ze dne na den a bez všech těch starostí, které k tomu obyčejně patří?

Zdroj: atelier-stepan.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock