Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Finská sauna u jezera

Finská sauna u jezera

V podzimních a zimních měsících přichází ideální doba na saunování a tato minimalisticky pojatá rekreační chata na břehu jezera na západním pobřeží Finska vybavená saunou je skvělou inspirací k tomu, jak si představit dokonalý relaxační pobyt.

Romantika v ostrovní chatě

Majitelé ostrovní chaty Jan-Erik Viitala a jeho partnerka Ana Nymanová se často a rádi plavili po zdejších jezerech a postupně v jejich hlavách sílil nápad postavit si vlastní rekreační příbytek, v němž by samozřejmě nechyběla pro Finy typická sauna. Jan-Erik i Ana chtěli, aby stavba s obytnou plochou 24,5 m2 dokonale zapadla do krajiny a přizpůsobila se zdejším podmínkám. I z toho důvodu zvolili elegantně vyhlížející jednopodlažní dřevěnou chatu. Použité solární panely a pečlivě promyšlená kapacita baterie generují dostatek energie po dobu devíti měsíců. Během tří nejtemnějších zimních měsíců je dodatečná energie dodávána generátorem. Sauna se stala stěžejním prvkem budoucí stavby, jejíž zbývající část je ovšem zařízena veškerým vybavením zajišťujícím komfortní krátkodobý i dlouhodobý pobyt. Nechybí tu obývací část s bílou sedací soupravou a krbovými kamny včetně kuchyňky ani ložnice s manželskou postelí. „Chtěli jsme, aby byly v hlavní místnosti francouzské dveře, které se otevírají na terasu. Když jsou dveře otevřené, není snadné zjistit, kde se nalézá přechod mezi vnitřním a venkovním prostorem. To dodává pokoji další rozměr.“ Zatímco zvnějšku je dřevěná konstrukce chaty opatřena tmavým lakem, uvnitř jsou stěny obloženy dřevem v přírodní barvě navozující příjemnou a útulnou atmosféru. Jednoduchost a čisté linie ještě umocňují přírodní ráz chaty a její usazení v romantické krajině na břehu jezera.
Sauna, kde si pár vychutnává teplo a páru z dřevěných kamen, nabízí skrze francouzské okno nádherný výhled na ostrovní scenérii. Výrazný prostor získala terasa s rozlohou 92,5 metrů čtverečních zahrnující především dostatek komfortních míst k posezení, ať už na pohovkách či na židlích u stolu. Na terasu plynule navazuje molo linoucí se až k jezeru.

Finská sauna u jezera

Finská sauna

Není překvapením, že slovo sauna pochází z finštiny a označuje malou stavbu či místnost dobře izolovanou od okolí, obloženou dřevem a vybavenou speciálními saunovými kamny, která dokážou vyhřát prostor, kde se lidé ohřívají při saunování, na teplotu zhruba od 60 až do 120 ˚C. Finská sauna je speciální v tom, že jsou na kamnech kameny a ty polévají saunéři občas vodou k docílení páry a zvýšení vlhkosti vzduchu. V těchto kamnech se většinou topí dřevem, ale zejména v bytech lze použít i elektrická kamna. Původně byly sauny vytápěny pomocí kamenů, které se rozžhavily venku v otevřeném ohni.

Pozitivní účinky saunování

Zahřátí těla nad obvyklou tělesnou teplotu je příjemné a má relaxační účinky, jelikož dochází k uvolnění unavených svalů a vyplavení endorfinů do krve. Vzhledem k tomu, že není dána žádná doporučená doba, po kterou se máte vyhřívat, je třeba reagovat na své tělo a zejména pocity pálení nosu a kůže obličeje naznačující, že už je třeba saunování ukončit. K tomu většinou dochází zhruba po 15 minutách podle teploty vzduchu. Ve Finsku se saunující lidé často šlehají březovými metlami s listím, díky čemuž podporují prokrvení těla. Stejně jako prohřátí organismu je nezbytné také následné ochlazení těla, a to buď pobytem na studeném vzduchu, nebo efektivněji náhlým snížením teploty díky studené sprše či koupeli v jezeře, popřípadě bazénu. Pokud je voda zamrzlá, vyseká se díra, tzv. „avanto” a koupel proběhne v ní. Ochlazení vyvolá příjemné pocity a podpoří prokrvení celého těla. Střídání ohřátí a ochlazení se opakuje několikrát za sebou podle vlastního uvážení. Pravidelné saunování má blahodárný vliv na zdraví a zlepšuje imunitní systém.

Finové se saunují povětšinou nazí. Nahota je z hygienických důvodů povinná v každé veřejné sauně na světě a výhodná z fyziologických důvodů, protože nejlépe umožňuje ochranu kůže vůči horku. V případě, že se jedná o smíšenou saunu, je vhodné si zjistit, zda se používají plavky. Česká republika je oproti tomu stydlivou výjimkou, protože je tu povinné používat dostatečně velké ručníky či osušky.

Zdroj: www.honka.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock