Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dýňová kari polévka

Dýňová kari polévka

Začínající podzim je typický pro dozrávání dýní. V posledních letech se dýně stávají obrovským hitem. Zářivou oranžovou barvou nás lákají nejen na kulinářské experimenty, ale také jako dekorace. Tipů a návodů jak s dýněmi naložit je nespočet. Od nakládání, přes pečení až po vaření džemů. Receptů je opravdu mnoho a na dýňové polévky především. Vyzkoušela jsem již několik receptů a vyladila si časem svůj vlastní. Takhle vařím dýňovou polévku já.

Ingredience

1 menší dýně Hokaido

1 střední brambor

2 stroužky česneku

5 lžic rajčatového protlaku

2 větší cibule

3/4 l kuřecího vývaru (v nouzi masový bujón)

2 lžíce oleje

1-2 lžíce hořčice

1,5 lžíce kari

sojová omáčka

1 smetana na vaření

50 g másla

sůl a pepř na dochucení

Na dozdobení

několik plátků osmahnuté slaniny

opečená houska

 

Postup

Dýni umyjeme a rozřízneme na polovinu. Velkou lžící vydlabeme semínka a měkkou dužinu. Tu používat nebudeme, polévka by mohla zhořknout. Dýni si nakrájíme i se slupkou. V té je totiž mnoho živin, spousta chuti a také barva. Nakrájíme na drobno cibulku a rozmačkáme česnek. Dýně je sama o sobě spíše sladká, proto je chuť v tomto receptu vyvažována česnekem.

Nejprve v hrnci na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme česnek a ještě chvíli smažíme, až začne cibulka karamelizovat. Kdyby byla cibulka velmi suchá, můžeme přilít kapku vývaru, ale jen tak, aby se cibulka nepřipalovala. Přisypeme kari, zamícháme a okamžitě přidáme dýni nakrájenou na větší kostky a zalijeme vývarem. Do hrnce přidáme na čtvrtiny nakrájený brambor, hořčici, rajčatový protlak, pár kapek sojové omáčky a vše vaříme do úplného změknutí zhruba 45 min až hodinu. Záleží na síle plamene na jakém vaříte a na použitém hrnci. V průběhu hlídáme, ať se nám suroviny nepřipálí ke dnu hrnce a občas zamícháme. Až je vše měkké přidáme máslo, které dodá polévce lesk,  a vše rozmixujeme v mixéru, můžeme použít i ponorný. Pokud je polévka až moc hustá, můžeme ji zředit vodou. Přidáme smetanu, dochutíme sojovou omáčkou, případně solí nebo kari kořením.

Milovníci pikantních jídel si mohou přidat špetku kajenského pepře, nebo chilli. Nakonec stačí v talíři dozdobit osmahnutou houskou a slaninou. Pokud byste raději vyzkoušeli dietnější verzi, smetanu je možné nahradit mlékem a máslo i slaninu můžete úplně vynechat.

 

Štítky: recepty
Zdroj: mojebarevnakuchyne

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock