Bydlení Přidáno: 20. 2. 2018

Dům získal po rozšíření o přístavbu zcela nový vzhled

Kdybychom se na tento dům stojící v Londýně podívali dříve, spatřili bychom typický dům edvardovského stylu, který představoval stísněné prostory, ke všemu neprakticky dispozičně rozložené. Nový majitelé se s tím, ale nechtěli smířit, proto požádali architektonické studio Mustard Architects, aby celou nemovitost nejen zrekonstruovali, ale také rozšířili a zajistili lepší napojení domu na zahradu. Jak se jim to povedlo?

Kdybychom se na tento dům stojící v Londýně podívali dříve, spatřili bychom typický dům edvardovského stylu, který představoval stísněné prostory, ke všemu neprakticky dispozičně rozložené. Nový majitelé se s tím, ale nechtěli smířit, proto požádali architektonické studio Mustard Architects, aby celou nemovitost nejen zrekonstruovali, ale také rozšířili a zajistili lepší napojení domu na zahradu. Jak se jim to povedlo?

Cílem bylo rozšíření domu

Architekti se měli popasovat s nelehkým úkolem, rozšíření jinak stísněného domu přístavbou rozšiřující se směrem směřuje do zahrady. Forma rozšíření byla v souladu s místními územními předpisy. Sedlová střecha svažující se k hranicím pozemku zabraňuje zastínění sousedních pozemků.  

Materiály použité v exteriéru se navzájem doplňují

Šikmou chodbou táhnoucí se od předních vchodových dveří se dostaneme do přístavby, ve které najdeme otevřenou kuchyni, jídelní prostor i prostor k odpočinku. "Ocelové konstrukce a trámy, které by byly obvykle skryty, jsou v domě vystaveny na odiv“ říkají architekti. Čelní strana přístavby směřující do zahrady obsahuje dvojici prosklených dveří vyrobených na zakázku, které vyplňují celý prostor pod střechou a umožňují dokonalý výhled do zahrady, ale také do domu přivádí dostatek denního světla. Na fasádu přístavby bylo zvoleno obložení ze stejného dřeva, jaké můžeme najít i na plotě, který obklopuje zahradu a utváří tak spolu s fasádou na zbytku původního domu ucelený prvek, který je hezký na pohled.

Celý interiér je otevřený

Lavice vestavěná podél jedné strany jídelního stolu se táhne po celé stěně jídelního prostoru, což umožňuje usazení většího počtu osob. Lavice volně přechází i opačným směrem, do zahrady, díky čemuž majitelé získali místo na sezení i venku. V interiéru najdeme dva typy podlahových krytin, které zároveň slouží jako předěl pro vymezení různých prostorů – místností. Dubová podlaha přispívá k teplému a jasnému vzhledu kuchyně, která je zabudována pod světlíky zabudovanými do stropu. V jídelně je černá dlažba, která se táhne směrem k zahradě, kde tvoří terasu.  Z útulného odpočinkového pokoje je výhled do kuchyně, k televizi, ale i směrem ke vchodu do domu.

Zdroj:  mustardarchitects.com
Další články: