Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům ze staré stodoly

Dům připomínající tradiční místní stodolu disponuje vzdušně řešeným interiérem, který se bohatě otevírá okolí
Dům připomínající tradiční místní stodolu disponuje vzdušně řešeným interiérem, který se bohatě otevírá okolí

Na první pohled uvidíte tradiční stodolu. Druhý pohled vám ukáže vzdušný interiér zasazený do okouzlující krajiny přírodního parku ve Španělsku. Z původního torza staré stodoly vznikl moderní dům s odkazem na jeho minulosti. Vztah domu s krajinou představuje nejdůležitější součást celého projektu.

Cabana pasiega je španělský název pro tradiční architektonické budovy v horách Kantábrie, jejichž první exempláře pocházejí ze 16. století a byly typickým obydlím pro dobytek žijící v této oblasti, protože v letních měsících byl dobytek na horské louky převážen. Jedná se o kamenné budovy se střechou vyrobenou z břidlicových desek, jejichž vnitřní prostory sloužily jako přístřešek pro zvířata. Rekonstrukce a přeměna takové budovy na moderní chalupu je jistě zvláštní architektonickou výzvou a v tomto konkrétním případě byla provedena výjimečně, protože zcela moderní a funkční dům byl plně integrován do přírodního prostředí bez jeho poškození.

Venkovská moderna

Velká okna na obou stranách domu umožňují volný přístup k výjimečnému výhledu, který nabízí místo na kopci, kde je postaven dům. Dřevo, spolu s původním kamenem jsou exkluzivními stavebními materiály a byly kombinovány do naprosto moderního stylu. I přes moderní charakter si si dům, díky původním prvkům, zachoval svůj tradiční ráz. Zařízení interiéru se vyznačuje minimální estetikou, co se týče jak materiálů, tak dekorativních prvků a je založen na minimálním rozdělení mezi jednotlivými pokoji. Takže celý dům je velmi světlý a ze všech stran na něj působí nádherné vnější prostředí. Díky inspiraci z rolnických budov, které mají silné kamenné zdi, je dům přirozeně izolován před teplotními změnami a je celoročně obyvatelný.

V mírném kontrastu s rustikálním vzhledem exteriéru domu je interiér řešen zcela minimalisticky
V mírném kontrastu s rustikálním vzhledem exteriéru domu je interiér řešen zcela minimalisticky
Foto: Eugeni Pons

Dům jako splněný sen

Příběh domu se začal psát v roce 2014, když mladá architektka koupila pozemek s rozpadlou starou stodolou. Místo dobře znala, jako turistka ráda prozkoumávala oblast přírodního parku Valles Pasiego. Už při koupila si vysnila dům k rekreačním pobytům, kde bude trávit svůj volný čas. Díky jejímu zaměstnání stačila šikovná firma, aby byl dům za tři roky dokončen. Velký obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelním stolem je společenská část domu. Na ně navazuje venkovní terasa a v létě se stává součástí obytného prostoru. Na bočních stranách domu jsou ložnice s technickým zázemí a koupelnami. I ložnice mají velkorysá okna, která se dají celá otevřít. Nad koupelnami vznikly zajímavé prostory, které jsou osvětlené střešními okny a stoupá se do nich po schodištích z ložnic.

Externě je Villa Slow charakterizována kamennými zdmi , břidlicovou střechou a velkými posuvnými dřevěnými dveřmi s detaily, které odkazují na minulost stodoly. Při vstupu ve skutečnosti vypadá jako minimalistický dům s bílými zdmi, moderním nábytkem a velkými okny, ze kterých můžete obdivovat přírodní krajinu, která jej obklopuje.Villa Slow byla navržena s plným respektem k životnímu prostředí, a to nejen z estetického hlediska. Jedná se o venkovský dům s nízkou spotřebou energie díky tepelnému čerpadlu, které poskytuje veškerou tepelnou energii potřebnou pro dům, což spolu s tepelnou izolací oken zaručuje maximální komfort po celý rok.

Foto: Eugeni Pons
Zdroj: www.lauraalvarez.eu

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock