Bydlení Přidáno: 11. 4. 2019

Dům z „kontejneru“ ovinutý verandami

Přízemní stavba nacházející se v Takaka Town District na Novém Zélandu, jenž je dílem architektů z Arthouse Architects, množstvím rozlehlých venkovních verand odkazuje na místní tradiční usedlosti s „ovinutými“ verandami a palubami.

Přízemní stavba nacházející se v Takaka Town District na Novém Zélandu, jenž je dílem architektů z Arthouse Architects, množstvím rozlehlých venkovních verand odkazuje na místní tradiční usedlosti s „ovinutými“ verandami a palubami.

Základem stavby přepravní kontejner

Dům se rozprostírá na části rodinné farmy jeho majitelů a je dispozičně navržen tak, aby v něm mohli pohodlně bydlet dva lidé, přičemž je flexibilní v tom, že ho lze v případě potřeby lehce rozšířit a uzpůsobit potřebám rozrůstající se rodiny. Výchozím prvkem stavby se pro architekty stal přepravní kontejner, který majitelé dříve využívali ke zdejšímu dočasnému bydlení. V jednom kontejneru se nyní nachází garáž s technickým zázemím a ve druhém na opačné straně domu ateliér. Ke kontejnerům je „přilepena“ hlavní obytná budova, jejíž jednotlivé části barevně ladí s tmavě hnědým železitým odstínem garáže. Hlavní budovu vlastně tvoří řada krytých a otevřených prostor navržených tak, aby poskytovaly výhledy do krajiny a byly maximálně flexibilní.

Nespočet posezení na venkovních „palubách“

Do domu se přijíždí po příjezdové cestě ústící přímo ke garáži a vedle ní se po schodech dostaneme hned na přední „palubu“ – první verandu s příjemným posezením. Každá z verand poskytuje jiný výhled do okolního kraje. Podél domu můžeme pokračovat na další verandu s jídelním stolem a židlemi pro venkovní stolování. Po pár schůdcích sejdeme na rozlehlou zahradu a dostaneme se k venkovnímu krbu, který je zapuštěný do střechy a přístupný z obou stran. Za ním se nachází další „paluba“ s křesly a sedací soupravou. Ta pozvolna přechází až v jakési „molo“ vedoucí k prostornému bazénu, u něhož je opět možno posedět u venkovního stolu či se opalovat na lehátkách. Z každé terasy se nabízí jiný pohled do kraje a dohromady tyto pohledy skládají celkové panorama novozélandské přírody.

Přízemní stavba nacházející se v Takaka Town District na Novém Zélandu, jenž je dílem architektů z Arthouse Architects, množstvím rozlehlých venkovních verand odkazuje na místní tradiční usedlosti s „ovinutými“ verandami a palubami.

Útulný moderní interiér s prvky vintage

V hlavní obytné části domu se nachází kuchyně s prostorným kuchyňským ostrůvkem v černé barvě volně propojená s jídelnou a obývacím koutem u krbových kamen tvořeným sedací soupravou a křesílky. V obývacím koutku zajišťují dvě rozměrná okna dokonalý výhled do kraje i na verandu. Interiér ozvláštňují a na útulnosti mu přidávají starožitné kousky nábytku a doplňky, ať už se jedná o různé koberečky, přehozy na postel, starobylou truhlu či zrestaurované stolky nebo bytelný psací stůl. Z ložnice majitelů se prosklenými dveřmi vychází přímo k bazénu, tudíž je možné si dopřát svěží ranní či příjemnou večerní koupel.

Propojení interiéru s krajinou

Velké plochy francouzských oken propojují interiér domu s venkovní krajinou a proti dešti jsou chráněny velkými okapy překrývajícími prostory verand. Navíc samozřejmě zajišťují dostatek přílivu světla. Tvarově specifická střecha převráceného krovu působící jako objekt nezávislý na stěnách se sklání směrem na východ a poskytuje ranní slunce i průchod větrání. Hlavní trakt domu propojuje garážový kontejner s ateliérovým kontejnerem a stává se vlastně „zastřešeným chodníkem“ mezi prostory poskytujícími příležitost k relaxaci uvnitř nebo venku.

Zdroj:  www.arthousearchitects.co.nz
Další články: