Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům ve tvaru písmene V pro pár v důchodu

Dům ve tvaru písmene V pro pár v důchodu

Manželský pár v důchodu neplánoval ve svém životě žádnou velkou změnu. Vše odstartovala nabídka, kterou dostal majitel původního domu, když sekal trávník. Pár využil nabídky, prodal svůj starý dům a nechali si postavit úplně nový. Pro osmdesátiletý manželský pár dům velmi netradiční.

Rodinný dům V-Plan byl postaven v roce 2017 v horském městě Aspen v Coloradu v USA architektonickým studiem Studio B Architects. Majitelé domu, osmdesátiletý manželský pár, rádi tráví čas v přírodě, takže jedním z hlavních přání byla vyvážená kombinace malebných pohledů z oken a pocit soukromí. Také jsou vášniví čtenáři, spisovatelé, cestovatelé a sběratelé umění. To vše bylo zohledněno pro návrhu domu, který musel pojmout sbírku uměleckých děl a také být dostatečně velký, pro návštěvy přátel a příbuzných. Neobvyklý lichoběžníkový tvar místa ovlivnil architekturu budovy a její uspořádání.

Dobře rozdělené prostory

Dům o celkové rozloze 418 metrů čtverečních se skládá ze dvou podlouhlých sedlových částí, které jsou k sobě umístěny ve tvaru písmene V. Tento tvar umožňoval nejefektivnější využití pozemku. Části jsou propojeny jednopatrovým průchodem, kde našla umístění hala s nízkým stropem a malý salonek. Jedna část je jednopodlažní, je to společenská zóna s otevřeným obývacím pokojem, jídelnou, kuchyní a garáží. Druhá část je dvoupodlažní. Jde o soukromé prostory pro ložnici majitelů domu, 3 pokoje pro hosty a koupelny. Vzhledem k věku majitelů domu jsou hlavní prostory, které používají, umístěny dole a pokoje pro rodinu a přátele nahoře.

Dům ve tvaru písmene V pro pár v důchodu
Foto: James Florio

V létě skrytý, v zimě výrazný

Dům je stylový a kontrastuje se dřevem bříz, které stojí nedaleko. Z ulice je fasáda skromná a jednoduchá, ale za ní se postupně objevují zajímavější prostory a výhledy. Klenuté stropy odrážejí špičaté linie střechy. Teplý rozsah v interiéru kontrastuje s hustým a tmavým stínem cedrového dřeva v exteriéru. Fasády domů jsou potaženy texturovanými cedrovými dřevěnými prkny, které jsou zabarveny černě a krásně kontrastují s okolní přírodou. Sedlové střechy jsou pokryty antireflexním černým kovem. Cílem oken, včetně světlíků, je zachovat soukromí, přirozené světlo a estetiku exteriéru budovy. V létě je dům ukrytý mezi zelenými stromy a v zimě vyniká proti zasněžené krajině.

Přečtěte si také

Rovinný pozemek dnes už pro stavbu domu není nezbytností

Stále více moderních staveb popírá předpoklad, že stavět se dá jen na rovném terénu. Se zajímavým řešením přišli architekti v Argentině. Rodinný dům zachyceny terénu tak, že s prostředím prakticky…

Venku tmavý, uvnitř světlý

Tmavý exteriér budovy ostře kontrastuje s otevřeným a světlým interiérem. Stěny jsou pokryty bílou omítkou. Aby se interiér sjednotil, bylo bílé dubové dřevo použito na podlahy, skříně a nábytek. Obývací pokoj zaujímá prostor s vysokým stropem a plně prosklenou stěnou, což umožňuje obdivovat okolní přírodu. Nábytek byl vybírán světlý a pohodlný. Kuchyňská linka a kuchyňský ostrov jsou také vyrobeny ve světlém dřevě. Boční okna jsou vybavena pohodlným sezením s výhledem do zahrady. Diskrétní výzdoba pomáhá soustředit pozornost na výrazné obrazy a další dekorace, které zdobí domov. Zvolený styl pokračuje i do ložnic, kde vytváří lehkou a uklidňující atmosféru.

Teplý a minimalistický interiér umožňuje, aby se artefakty z rodinných cest do Afriky a Indonésie dostaly do centra pozornosti, což byl důležitý aspekt při návrhu interiéru. Jak návrhář, tak majitelé každý rok podnikají velké výlety a tyto zážitky byly něčím, co architekt důmyslně začlenil do návrhu. V obývacím pokoji hrají v prostoru dominantní roli dřevěné sochy spolu s významnou sbírkou košíků z celého světa a indiánského umění, včetně kusů od R.C. Gorman.

Foto: James Florio
Zdroj: www.studiobarchitects.net

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock