Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům ve svahu pro tři generace

S vyhlídkou na blízký les a vzdálené Drahanské vrchy vyrostl na kraji Šternberku dům pozoruhodně zasazený do svahu. Sestává ze dvou větších bytů, a tak v něm místo pro život našly hned tři generace.

S vyhlídkou na blízký les a vzdálené Drahanské vrchy vyrostl na kraji Šternberku dům pozoruhodně zasazený do svahu. Sestává ze dvou větších bytů, a tak v něm místo pro život našly hned tři generace.

Dům respektující své okolí

Architekti Pavel Martinka a Ondřej Spusta ze studia Masparti se v prvé řadě museli vypořádat s prudkým svahem parcely, na níž měla třígenerační stavba vyrůst. Citlivé zasazení domu do svahu se jim nakonec podařilo na jedničku a dosáhli přitom i toho, že nedošlo k narušení dojmu z okolní přírody ani stávající zástavby. Průhled na blízký les tak pro obyvatele domu na protější straně ulice zůstal zachován. Dům respektuje své okolí také svou vzhledovou jednoduchostí a umístění své části pod terén. Nenarušuje charakter zdejší zástavby záplavou barev a tvarů, veškeré jeho prostory včetně venkovní terasy jsou obsaženy v jedné hmotě.

Konstrukce domu

Zatímco směrem do ulice dům působí jako jednopodlažní, při pohledu ze zahrady jsou jeho dvě patra jasně patrná. Ke stavbě domu bylo využito železobetonové monolitické konstrukce, část garáže je založena na mikropilotách. Horní podlaží tvoří železobetonová konstrukce spolu s keramickými vyzdívkami. Hrana atiky kopíruje spád střechy, a tak se dům do ulice mírně zvedá. Jemné vysunutí objemu domu je kvůli výhledům do přírody zakončeno otevřenou terasou v patře. Fasády domu zdobí různě velká okna, která v sobě kombinují fixní zasklení a dřevěné otevíravé křídlo. Díky absenci tvarově stejných a stejně situovaných oken vyhlíží dům nápaditě chaotickým dojmem. Na některých místech jsou přitom pohledy z okolí důmyslně zastíněny pomocí dřevěných latí.

S vyhlídkou na blízký les a vzdálené Drahanské vrchy vyrostl na kraji Šternberku dům pozoruhodně zasazený do svahu. Sestává ze dvou větších bytů, a tak v něm místo pro život našly hned tři generace.
Foto: BoysPlayNice

Bydlení pro tři generace

Tento přirozeně krásný a hmotově jednoduchý dům se stal místem určeným pro soužití hned tří generací. Každá zde má přitom dostatek soukromí. V horním podlaží domu se tak nachází větší byt s terasou pro rodiče, ve kterém je situován velký obývací prostor s kuchyní a jídelnou včetně velké ložnice a koupelny. Toto podlaží je vstupní a navazuje na garáž pro dvě auta. Bydlení prarodičů vzniklo v menším bytě ve spodním podlaží, které je přístupné po venkovním betonovém schodišti. Z bytu se dá také vejít přímo na terasu. Obytný prostor prarodičů sestává z ložnice, koupelny a menšího kuchyňského a jídelního koutu. Mezi oba byty byly na úrovni spodního podlaží situovány pokoje pro děti, do kterých se dá vystoupat po vnitřním ocelovém schodišti.

Přečtěte si také

Dům složený ze čtyř celků

Pokud jste si doposud mysleli, že dům musí být tvořen pouhým jedním celkem, který bude ke všemu jednotvárný, jste na omylu. Pojďte se s námi podívat na tento okouzlující nekonvenční dům, který je…

Barvy a materiály v interiéru

Z fasády do interiéru prostupují světlé odstíny barev a použitého dřeva. Převažuje zde příjemná symbióza bílé barvy a dřevěných prvků. Vzniká tak pohledově čistý, hřejivý a vzdušný interiér. V bytě rodičů je řada nábytku vyrobená přímo na míru. Vestavěný nábytek zde pomáhá šetřit místo, a tak může naplno vyniknout minimalistický styl prostupující napříč jednotlivými místnostmi domu. Poněkud osobitější kusy vybavení už zdobí byt prarodičů, kteří přece jen tíhnou k nostalgickému rázu bydlení.

Ve výsledku tak uprostřed krásné krajiny vznikl moderní, praktický a nápaditý dům. Nenarušuje charakter svého okolí a navíc do architektury vrací tradiční výminek v novém hávu.

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: www.masparti.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Oprava lidovky Žďárské vrchy

2kk Nusle

Kuchyně Prémium | White Gloss

RD Korytná

Realizace interiéru Kozí

Rekonstruovaný byt na Smíchově

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Dům ze staré stodoly

Byt ve venkovském stylu v panelovém domě

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte že jde o novostavbu!

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Neobyčejný dům zasazený do kopců Beskyd

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock