Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům v údolí

Dům v údolí

Rodinný dům stojící v Březí u Říčan jihovýchodně od Prahy lze charakterizovat velmi jednoduše. Moderní dům plný prosklených ploch, postavený na zdánlivě nevyužitelném pozemku v harmonii s okolní přírodou. A to vše podle návrhů architekta Jiřího Böhma. Co dodat, v tomhle domě musí být radost bydlet.

Ačkoliv můžeme vidět to, jak krásně tento dům v současnosti vypadá, zpočátku stavba v údolí zas tak jednoduchá nebyla. K tomu, aby se ke stavbě vůbec mohlo přistoupit, se musely provést velmi razantní zásahy do terénu, kde se měl dům stavět. Stavba byla zasazena v poměrně strmém východním svahu.  

„Aby bylo možné vůbec začít se stavebními pracemi, bylo třeba pomocí těžké techniky udělat zářez ve skále, odvozit 32 tater plných kamene a vytvořit tak na pozemku rovnou plochu o rozloze 320 metrů čtverečních,“ říká o stavbě architekt.

Dům ve svahu

V horní části parcely na úrovni příjezdové cesty byla vytvořena plocha se zastřešeným parkovacím místem a prostor pro skladování dřeva. Samotný dům byl postaven o pár metrů níže ve svahu. Z parkovací plochy se k domu dostaneme po klesajícím schodišti, které nás dovede na plošinu s chodníčkem, jenž je v úrovni patra domu. Odsud se můžeme vydat buď rovnou do patra domu, nebo na terasu, která sousedí s horním patrem. Z terasy je krásný výhled na dva rybníky na dně údolí.

Jako základ konstrukce domu byla použita betonová deska s betonovou opěrnou zdí, na níž navazuje monolitický stop, který je podepřený ocelovými a betonovými pilíři. Horní patro domu pak tvoří nástavba z ocelových a dřevěných prvků, jež je zakončena dvěma pultovými střechami s krytinou z ocelového plechu. Ve světlíku vzniklém rozdílnou výškou střech je zasazen světlík hliníkovými okny, kterými se do domu ve večerních hodinách dostává západní světlo. Dům obklopuje odvětrávaná fasáda z cedrového dřeva. Kontrastem pak jsou červené vstupní dveře.

Dům v údolí

Otevřené společné prostory

Po vstupu do domu se dostaneme do vstupní chodby, odkud se můžeme pohybovat po schodech do spodního patra, nebo můžeme pokračovat do pracovny, technické místnosti či na toaletu. Z chodby lze vejít i do rozsáhlého obytného prostoru, který se stává kombinací obývacího pokoje, kuchyně a jídelny. Dominantou tohoto prostoru je moderní krb sloužící jako hlavní zdroj tepla, které je dále vedeno podlahovým topením.

Kuchyni od zbytku prostoru odděluje kuchyňský ostrůvek. O sjednocenost prostoru se stará třívrstvá dubová podlaha, která sympatizuje s dřevěnými krovy i s dalšími prvky v interiéru. Světlo do domu proniká skrze velké prosklené plochy (fixní hliníková okna zasazena do elegantního černošedého rámu), které tvoří jižní a jihovýchodní stěnu celého prostoru. Podlahu terasy tvoří exotické dřevo massaranduba pocházející z Jižní Ameriky.

Soukromí s krásnou koupelnou

Spodní patro je více soukromé a nachází se v něm ložnice, dětské pokoje, toaleta a prostorná koupelna kombinující červený monolitický strop s velkoformátovými obklady v šedé barvě. Najdeme zde i sklípek, kde se skladuje ovoce se zeleninou. Jde zároveň o jedinou místnost, v níž je zachována stěna z hrubé odkryté žulové skály.

Zdroj: www.dafe.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock