Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům v Selva di Val Gardena

Dům v Selva di Val Gardena

Rodinný dům na jedinečné adrese, s výhledem na hory. Výjimečná stavba na výjimečném místě, plná voňavého dřeva a stvořena pro dokonalé pohodlí. Milovníci přírody, masivního dřeva a zároveň obdivovatelé moderní, ale praktické architektury, si zde určitě přijdou na své.

Důležité bylo najít ideální místo

Dům se nachází v Italských Dolomitech v místě zvaném Selva di Val Gardena. V prostředí překrásných hor vznikla stavba, která se opravdu nemá za co stydět. Perfektní místo, kvalitní projekt i otevřenost návrhu dalším přáním majitelů. Dům, či rezidence, záleží na úhlu pohledu. Majitelé si přáli místo na vyvýšené ploše, kde by se mohli stále kochat výhledy na zalesněné kopce, skaliska v dáli a nic aby nerušilo jejich výhled. Našli k tomu ideální pozemek.

Návrh domu vytvořil architekt Rudolf Perathoner a s výsledkem mohou být majitelé nadmíru spokojeni. Dům je postaven na strmém kopci, který byl na vrcholu dorovnán v místě samotné stavby. V tomto projektu byla prioritní vhodná integrace architektury do lokality a okolí. Dům je zasazen do svahu a je díky tomu rozdělen na dvě patra, garáž a sklepní podzemní podlaží.

Místní materiály jako základní součást stavby

Projekt domu byl inspirován tradiční architekturou starých venkovských domů v údolí, která je typická sedlovými střechami, šindelovou krytinou, nebo použitím místních stavebních materiálů jako je modřínové dřevo nebo kámen. Právě modřínové dřevo bylo použito jako součást konstrukce stavby  a také k obložení exteriéru i interiéru budovy.

Dům v Selva di Val Gardena

Důležitým prvkem stavby jsou také energeticky úsporná řešení, která se podařilo včlenit do budovy tak, aby výrazně nerušila celkový vjem. Pro ohřev vody a výrobu elektrické energie byly použity solární panely, díky kterým majitelé do budoucna ušetří nemalé finanční prostředky. Jelikož se jedná o poměrně velký dům, určitě to zanedlouho ocení.

Překrásné výhledy do okolí

Architekt neopomněl ani venkovní osvětlení vstupu a terasy, ze které je možné pozorovat okolní výhledy. Z terasy je možné vejít do společenské části domu - obývacího pokoje s jídelnou, na kterou přirozeně navazuje kuchyně. Celý interiér je obložen dřevem modřínu a už od pohledu zahřeje. Díky prosklenému štítu budovy je možné pozorovat od jídelního stolu a obývací části překrásné výhledy na okolní krajinu. Veškerý interiér je proveden ve světlém dřevě a spolu s dostatkem osvětlení působí lehce. Kuchyně je vyrobena z laminovaných desek povrchově dokončených na vysoký lesk v bílé barvě. Nádherný výhled je i z kuchyňského okna, no nevařilo by se tady jedna radost?

Ze zádveří rovnou navazuje schodiště do nižšího patra, kde jsou situovány soukromé místnosti a dále také garáž a ještě níže praktický sklep. Pro odlehčení obložených stěn dřevem je místo zábradlí využito sklo a klasické osvětlení suplují LED pásky.

Celý dům je řešen komplexně a má svou nezaměnitelnou tvář. A co na něj říkáte vy?

Zdroj: archperathoner.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock