Bydlení Přidáno: 4. 1. 2018

Dům v Selva di Val Gardena

Rodinný dům na jedinečné adrese, s výhledem na hory. Výjimečná stavba na výjimečném místě, plná voňavého dřeva a stvořena pro dokonalé pohodlí. Milovníci přírody, masivního dřeva a zároveň obdivovatelé moderní, ale praktické architektury, si zde určitě přijdou na své.

Rodinný dům na jedinečné adrese, s výhledem na hory. Výjimečná stavba na výjimečném místě, plná voňavého dřeva a stvořena pro dokonalé pohodlí. Milovníci přírody, masivního dřeva a zároveň obdivovatelé moderní, ale praktické architektury, si zde určitě přijdou na své.

Důležité bylo najít ideální místo

Dům se nachází v Italských Dolomitech v místě zvaném Selva di Val Gardena. V prostředí překrásných hor vznikla stavba, která se opravdu nemá za co stydět. Perfektní místo, kvalitní projekt i otevřenost návrhu dalším přáním majitelů. Dům, či rezidence, záleží na úhlu pohledu. Majitelé si přáli místo na vyvýšené ploše, kde by se mohli stále kochat výhledy na zalesněné kopce, skaliska v dáli a nic aby nerušilo jejich výhled. Našli k tomu ideální pozemek.

Návrh domu vytvořil architekt Rudolf Perathoner a s výsledkem mohou být majitelé nadmíru spokojeni. Dům je postaven na strmém kopci, který byl na vrcholu dorovnán v místě samotné stavby. V tomto projektu byla prioritní vhodná integrace architektury do lokality a okolí. Dům je zasazen do svahu a je díky tomu rozdělen na dvě patra, garáž a sklepní podzemní podlaží.

Místní materiály jako základní součást stavby

Projekt domu byl inspirován tradiční architekturou starých venkovských domů v údolí, která je typická sedlovými střechami, šindelovou krytinou, nebo použitím místních stavebních materiálů jako je modřínové dřevo nebo kámen. Právě modřínové dřevo bylo použito jako součást konstrukce stavby  a také k obložení exteriéru i interiéru budovy.

Rodinný dům na jedinečné adrese, s výhledem na hory. Výjimečná stavba na výjimečném místě, plná voňavého dřeva a stvořena pro dokonalé pohodlí. Milovníci přírody, masivního dřeva a zároveň obdivovatelé moderní, ale praktické architektury, si zde určitě přijdou na své.

Důležitým prvkem stavby jsou také energeticky úsporná řešení, která se podařilo včlenit do budovy tak, aby výrazně nerušila celkový vjem. Pro ohřev vody a výrobu elektrické energie byly použity solární panely, díky kterým majitelé do budoucna ušetří nemalé finanční prostředky. Jelikož se jedná o poměrně velký dům, určitě to zanedlouho ocení.

Překrásné výhledy do okolí

Architekt neopomněl ani venkovní osvětlení vstupu a terasy, ze které je možné pozorovat okolní výhledy. Z terasy je možné vejít do společenské části domu - obývacího pokoje s jídelnou, na kterou přirozeně navazuje kuchyně. Celý interiér je obložen dřevem modřínu a už od pohledu zahřeje. Díky prosklenému štítu budovy je možné pozorovat od jídelního stolu a obývací části překrásné výhledy na okolní krajinu. Veškerý interiér je proveden ve světlém dřevě a spolu s dostatkem osvětlení působí lehce. Kuchyně je vyrobena z laminovaných desek povrchově dokončených na vysoký lesk v bílé barvě. Nádherný výhled je i z kuchyňského okna, no nevařilo by se tady jedna radost?

Ze zádveří rovnou navazuje schodiště do nižšího patra, kde jsou situovány soukromé místnosti a dále také garáž a ještě níže praktický sklep. Pro odlehčení obložených stěn dřevem je místo zábradlí využito sklo a klasické osvětlení suplují LED pásky.

Celý dům je řešen komplexně a má svou nezaměnitelnou tvář. A co na něj říkáte vy?

 

Zdroj:  archperathoner.com
Další články: