Bydlení Přidáno: 18. 7. 2016

Dům, ukrytý ve stodole z 16. století

Architekti ze studia Snook Architects se pustili do projektu, který je vskutku výjimečný. Rozhodli se přebudovat starou stodolu, která byla předurčená k zániku. Aby mohla být zrenovována, požadovali úředníci, aby vypadala stále jako původní zemědělská budova. To se také stalo, ovšem interiér staré stodoly se změnil od podlahy až po strop. Zavítejte s námi do Yorkshiru ve Velké Británii.

V interiéru jsou použity barevné akcenty na doplňcích.

V interiéru jsou použity barevné akcenty na doplňcích.

Aby mohli ve staré stodole vytvořit nový interiér, museli jej kvůli úřadům „schovat“. Proto zůstal exteriér téměř nezměněn, pouze velké prosklené okno prozrazuje, jaké změny se udály uvnitř. A že jich bylo! Pokud čekáte interiér výhradně z dřeva a rustikální vzhled, budete překvapeni.

Bydlení ve stodole

Když se řekne stará stodola, málokdo si představí útulné bydlení. Nicméně tento trend renovací průmyslových a zemědělských budov je v dnešní době velmi oblíbený a studio Snook Architects dokázalo, že taková proměna má smysl. Výhoda renovace velké stodoly je v tom, že dostanete obrovský prázdný prostor, který je potřeba zaplnit. A to se architektům povedlo mistrně. Původní vzhled stodoly prozrazují dřevěné trámy, které se tyčí nad otevřeným prostorem. V přízemí jsou navzájem propojeny kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Patro je vybudováno po obvodu jedné zdi, nachází se zde koupelna a pokoje.

Dřevo, beton, cihly

Designeři se rozhodli, že stodolu přetvoří do moderního stylu. Krásu dřeva zde podtrhují neutrální bílé a šedé tóny. Také odhalená cihlová zeď s krbem zajistí, že domov působí útulně. V přízemí jsou moderně upravené betonové podlahy. Kuchyň v matných odstínech šedé je nadčasová, s prostorným ostrůvkem. Koupelna svým obkladem navazuje na původní vzhled budovy, ovšem je upravena do sofistikované formy s otevřeným sprchovým koutem.

Studio Snook Architects, které sídlí v Liverpoolu, získalo za tento zdařilý projekt prestižní britské ocenění RIBA Award.

Změnu na budově z 16. století zvenku prozrazuje pouze velké prosklené okno.

Změnu na budově z 16. století zvenku prozrazuje pouze velké prosklené okno.

Po jedné straně stodoly je vybudováno patro s pokoji.

Po jedné straně stodoly je vybudováno patro s pokoji.

Co do barev je kuchyňská zóna řešena minimalisticky.

Co do barev je kuchyňská zóna řešena minimalisticky.

Praktický ostrůvek s indukční deskou.

Praktický ostrůvek s indukční deskou.

Kuchyň má chytře řešené úložné prostory.

Kuchyň má chytře řešené úložné prostory.

Krb navodí příjemnou atmosféru.

Krb navodí příjemnou atmosféru.

Schodiště, vedoucí do patra.

Schodiště, vedoucí do patra.

Původní dřevěné trámy jsou ozdobou.

Původní dřevěné trámy jsou ozdobou.

Otevřený sprchový "kout" je moderní, kamenný obklad navazuje na původní účel budovy.

Otevřený sprchový "kout" je moderní, kamenný obklad navazuje na původní účel budovy.

Minimum nábytku a bílá barva zajistí, že koupelna působí vzdušně.

Minimum nábytku a bílá barva zajistí, že koupelna působí vzdušně.

Zdroj:  snookarchitects.com
Další články: