Bydlení Přidáno: 13. 1. 2018

Dům široký sotva pár metrů

Starší domy mají mnohdy nevhodnou dispozici, malá okna a je u nich potřebná celková rekonstrukce. Dnes se společně podíváme na dům z 50. let, který si prošel radikální změnou. Původní prostor byl tmavý, uzavřený a kvůli husté okolní zástavbě neumožňoval nějaké rozšíření. Architekti tak před sebou měli těžký úkol. A jak se jim povedlo jej vyřešit? Posuďte sami.

Starší domy mají mnohdy nevhodnou dispozici, malá okna a je u nich potřebná celková rekonstrukce. Dnes se společně podíváme na dům z 50. let, který si prošel radikální změnou. Původní prostor byl tmavý, uzavřený a kvůli husté okolní zástavbě neumožňoval nějaké rozšíření. Architekti tak před sebou měli těžký úkol. A jak se jim povedlo jej vyřešit? Posuďte sami.

Dům v husté městské zástavbě

Dům se nachází na Tchaj-wanu, v husté městské zástavbě. Pro tuto oblast je tento typ domu typický. Má tři patra a je velmi úzký. Mezi hlavní problémy této budovy, patřil nedostatek osvětlení přirozeným světlem. A to nejen kvůli okolní husté zástavbě, ale také samotné konstrukci domu. Budovy jsou zde takřka nalepeny jedna na druhou a možností není mnoho. Otevření domu do ulice nepřipadalo v úvahu, nejen kvůli soukromí, ale také bezpečnosti. Další nevýhodou jsou doléhající zvuky nedalekých turistických atrakcí a nočních podniků. To vše museli vzít architekti v potaz při návrhu změny a řešení rekonstrukce.

,,Vzhledem k nedostatku soukromí a špatného výhledu jsme se rozhodli dům otevřít směrem dovnitř a nahoru. Uprostřed každého patra byl vytvořen prosklený otvor, který celý prostor zvětšuje a přináší světlo do všech pater, včetně přízemí." Říkají o projektu sami architekti ze studia KC design.

Nárazník mezi městem tam venku a domovem uvnitř

Z přední strany domu byl vytvořen prostor zakrytý oplechováním tvořící jakousi zastřešenou chráněnou zimní zahradu, která má působit jako nárazník mezi městem tam venku a domovem uvnitř. Obyvatelé jsou chráněni od okolí, mají své soukromí a zároveň je dovnitř přiváděno světlo i z boční strany domu.

Starší domy mají mnohdy nevhodnou dispozici, malá okna a je u nich potřebná celková rekonstrukce. Dnes se společně podíváme na dům z 50. let, který si prošel radikální změnou. Původní prostor byl tmavý, uzavřený a kvůli husté okolní zástavbě neumožňoval nějaké rozšíření. Architekti tak před sebou měli těžký úkol. A jak se jim povedlo jej vyřešit? Posuďte sami.

Prosklené atrium

Dostatek osvětlení a patřičné větrání jsou důležitými faktory, pokud jde o pohodu obyvatelů domu. Prostřednictvím velkých oken, které jsou v přední i zadní části domu a použití atria uprostřed, může slunce přirozeně proudit celým prostorem. Atrium uprostřed je vyrobeno z kovové konstrukce, s výplní z tvrzeného skla. Schody, které jej obklopují jsou děrované, vyrobené z ocelových plátů, kterými rovněž proudí světlo i vzduch. Nutné bylo vytvořit také odvětrání a systém cirkulace vzduchu.

Každé patro je tvořeno jako otevřený půdorys. Všechny úložné prostory a skříně jsou umístěny u zdi, aby maximalizovaly plochu interiéru, protože šířka domu je pouze 3,7 m. Bílé podlahy, šedá stěrka a použité sklo. Materiály a povrchy byly zvoleny tak, aby dům uvnitř působil větším dojmem a co nejvíce se opticky zvětšil. Mezi další použité materiály patří nerez ocel, dřevo a laminát.

Strom rostoucí přes dvě patra domu

Oživením jsou v prostoru zavěšené převislé květiny a také zeleň v květináčích v přízemí domu. Nejzajímavějším prvkem je strom prorůstající z prvního až do druhého patra, v nově vytvořené zimní zahradě, v přední části budovy.

V přízemí domu se nachází obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem. Kuchyňská linka je zasazena do prostoru pod schodištěm. Jídelní stůl zase osvětluje atrium nad ním. Od vstupu je místnost oddělena prosklenou zástěnou a vytváří tak větší pocit soukromí. V dalších dvou patrech se nachází prostor ke spaní a hraní dětí, společně s koupelnami.

 

Zdroj:  yatzer.com
Další články: