Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům se střechou i fasádou ze štípaného šindele

Dům se střechou i fasádou ze štípaného šindele

Přízemní stavba s obytným podkrovím pod sedlovou střechou nahradila původní zahradní chatku stojící v chráněné krajinné oblasti Železných hor. Než byla cesta pro vybudování nového domova volná, trvalo to celých sedm let. Dnes už se ale uprostřed ovocného sadu dokonale vyjímá přirozeně krásný dům se střechou i fasádou ze štípaného šindele.

Dům obklopený přírodou

Díky citové vazbě k pozemku, na kterém předtím stála chata, si majitel přál, aby se toto kouzelné místo stalo pro jeho rodinu domovem. Snil o tom, že bude bydlet v komfortně zařízeném domě, jenž bude obklopovat ovocný sad, na který byl zvyklý. Po četných peripetiích se jeho přání nakonec splnilo. Stavba rodinného domu byla totiž limitována nejen prostředím chráněné oblasti, ale také velikostí 150 m2. Nakonec se však díky pomoci architektonického ateliéru OK PLAN podařilo prosadit změnu územního plánu tak, aby na něm mohl vyrůst rodinný dům. Architekti ze stejné společnosti pak byli investorem požádáni o návrh nového bydlení, které mělo být co nejvíce propojeno s okolní přírodou.

Interiér domu

V přízemí domu, ze kterého je možné vstoupit na terasu, se nachází společenský prostor s pracovnou. Naproti tomu v patře, které funguje jako klidová část domu, našla své místo ložnice s relaxační zónou. Víceúrovňové využití pak nabízí obytné podkroví s velkým otevřeným prostorem. Co se týče použitých materiálů, nosná konstrukce domu je zděná, na stropech jsou železobetonové panely, nově vzniklé otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Velkou roli v interiéru pak hraje dřevo. Podlahy a obklady stěn kolem schodiště tak tvoří vrstvené dubové parkety. V relaxační zóně jsou pro obložení krovu pro změnu použita cedrová prkna.

Dům se střechou i fasádou ze štípaného šindele

Šindel z kanadského cedru

Dům v náruči ovocného sadu působí naprosto přirozeně především díky své úctě k tradičnímu šindelářskému řemeslu. Celý je totiž pokryt šindelem z kanadského cedru, díky čemuž plynule navazuje na přírodní charakter sadu. Působivý kontrast pak vytváří obklad černým alucobondem na vstupní části, arkýřích a lemování oken. Nejenže tak na první pohled zaujme krása šindelářského řemesla, ale také strojařská preciznost.

V jednoduchosti je krása

Interiér i exteriér sází na přirozenost a absenci okázalosti. Atmosféra domu je díky minimálnímu vybavení vzdušná a svěží. Základní černobílá kombinace barev příjemně dokresluje světlý odstín dřeva. Nechybí tu velký jídelní stůl, hřejivý krb ani inspirativní knihovna. Velkými okny dovnitř proniká dostatek denního světla, jakmile se setmí, automaticky jej zastupují početná designová svítidla. Celý dům přitom stejně jako přilehlá zahrada ví, že v jednoduchosti je krása.

Díky nesmírné vytrvalosti a touze po splnění snu tak na místě bývalé zahradní chatky vzniklo podmanivě krásné bydlení, které v sobě snoubí lásku k řemeslné práci a minimalistickému stylu. Sedmileté čekání na domov uprostřed ovocného sadu se tedy určitě vyplatilo.

Zdroj: www.okplan.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock