Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům s respektem k hmotnému odkazu

Autoři se v prezentovaném příkladu snaží najít rovnováhu mezi odkazem původní architektury, používáním přírodních materiálů a dostupnými technickými řešeními.
Autoři se v prezentovaném příkladu snaží najít rovnováhu mezi odkazem původní architektury, používáním přírodních materiálů a dostupnými technickými řešeními.

Udržitelná architektura může mít mnoho tváří. Dnes vám představíme tu, která spočívá v respektu ke zděděnému hmotnému odkazu. V bratislavské části Nové mesto byl totiž zrekonstruován dům, který v sobě našel rovnováhu mezi stylem původní architektury, použitím přírodních materiálů a dostupnými technickými řešeními.

Během válečných let se bratislavská část Nové mesto stala obytnou zónou, v níž se realizovalo tehdejší Všeobecné stavební družstvo. Pro původní výstavbu bylo typické kvalitní prostorové, konstrukční i materiálové řešení. V 90. letech začalo docházet k přestavbám těchto domů a tedy i k výraznější proměně sídliště. Původní vzhled, který je tolik typický pro Lidovou čtvrť, respektuje i rekonstrukce rodinného domu, který dnes navštívíme alespoň virtuální cestou.

Přestavba rodinného domu

Dům byl zrekonstruován podle návrhu studia RB Architects. Zvolené barvy i materiály odkazují na dobovou předlohu původního bydlení, stavební objem ani architektonická kompozice se navenek nezměnily. Došlo však ke změně dispozic, díky čemuž se příjemně otevřel prostor v přízemí. Denní zóna domu se proměnila na centrální obytný prostor, který je teď prosvětlený z obou stran.

Udržitelnost chápou jako respekt k zděděných hmotnému odkazu.
Udržitelnost chápou jako respekt k zděděných hmotnému odkazu.
Foto: Matej Hakár

Pro rekonstrukci krovu našla nové uplatnění stará střešní krytina z 90. let, kterou se architekti rozhodli zrecyklovat. Mezi specifické detaily pak patří zajímavé okenní špalety. Co se týče zateplení stavby, došlo k využití konopné izolace a bezcementového lepidla vyztuženého uhlíkovými vlákny. Jako drenáž i tepelná izolace slouží rovněž pěnové sklo, které bylo vysypáno podél domu po jeho obkopání z vnější strany. Nadkrokevní zateplení sestává z dřevovláknitých panelů a konopné izolace, a to ve formě měkkých tabulí pod krokvemi a mezi nimi.

Dům s respektem k původnímu odkazu

Při rekonstrukci domu se architekti snažili zejména o zachování odkazu architektury zdejší čtvrti a jeho doplnění o kvality bydlení současné generace. Základem udržitelnosti návrhu se tak stala rovnováha mezi kvalitami tradičních postupů a technickým vybavením současného bydlení. Skutečné hodnoty domu tedy dostaly přednost před invencí architektů a skromnost návrhu objektu umožnila větší prostor pro prezentaci přírodních materiálů. Kouzlo genia loci je tak ve výsledku umocněno novým architektonickým vkladem, citlivou změnou dispozic, měkkostí hliněných omítek, teplem olejovaného dřeva či vůní konopných izolací.

Přečtěte si také

Nový život pro půdu - rekonstrukce

Půdní byty se z mnoha důvodů těší velké oblibě a rekonstrukce půdních prostor je tak hojně diskutované téma. Každý, kdo se k ní odhodlá je posléze odměněn originálním bydlením a krásným výhledem.…

S vůní konopného oleje

V domě a v jeho bezprostředním okolí se staré prolíná s novým. Vznikla zde například nová markýza či oplocení, které bylo vyrobeno z původního pletiva. Vylepšenou kopií s lepšími tepelnými vlastnostmi jsou pak masivní dubové dveře a rámy. Okna mají nově izolační trojskla.  Z původních výplní byly zachovány i pěkné kovové mřížky. Zachováno bylo také původní terazzo na vyrovnávajícím schodišti a ve vstupní chodbě. Zajímavostí je využití konopného oleje, který našel uplatnění v interiéru, a to zejména po vybroušení trámů a kleštin. Svými antiseptickými účinky totiž chrání před houbami a hmyzem, navíc příjemně voní.

Dům s respektem k hmotnému odkazu
Foto: Matej Hakár

Podlahy a stropy

Suchým procesem byly v domě zrealizovány podlahy a stropy, které jsou vyplněny konopnou izolací. Namísto původně zamýšlené biodesky tvoří povrchovou vrstvu montovaných příček finančně nepříliš náročná překližka. Konopné tabule pak vyplňují sloupkovou dřevěnou konstrukci. Vrstvou hliněné omítky byly omítnuty zděné konstrukce. Rovněž povrch nového krbového tělesa sestává z hrubší vrstvy hlíny. Co se týče podlah, v suterénu byl použit přírodní kaučuk. V ostatních prostorách domu včetně koupelen našly uplatnění dubové parkety.

Hlavní role v tomto rodinném domě hrají prostor, světlo, minimalismus a souhra materiálů. Materiály a produkty, které byly při rekonstrukci využity, se přitom architekti snažili vybírat s ohledem na certifikát udržitelnosti. Vzniklo tak nejen velice příjemné, ale také praktické bydlení, které bere v potaz zranitelnost přírody.

Foto: Matej Hakár
Zdroj: www.rbarchitects.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock