Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům s fasádou z cihlových šindelů

Dům s fasádou z cihlových šindelů

Je vůbec možná přestavba staršího rodinného domu tak, aby byl výsledek funkční, moderní a snížil dopad CO2? Podívejte se na novinku, která byla vyvinuta ve spolupráci s dánskými architekty, developery a výrobci fasádních systémů. Cihlové šindele splňují přísná kritéria na vzhled, použití, údržbu a eko styl života.

Moderní skandinávský dům skrývá jedno tajemtství. Tím je zodpovědnost majitelů vůči planetě a snížení CO2 při rekonstrukci domu, díky použitým materiálům. CO2 je v důsledku lidské činnosti ve velké koncentraci v atmosféře, a to přispívá k zesílení skleníkového efektu. To má za následek změny v teplotní bilanci Země, známý jako globální oteplování. CO2 hraje ve stavebnictví a v provozu budov poměrně výraznou roli. Nové materiály umí snížit poměr CO2 i při zachování stávajících standardů v architektuře. Rodinný dům v Dánsku je krásným příkladem, že to jde. Použití cihlové fasády je jasným ukazatelem budoucího směru, díky použití 100% anorganického materiálu.

Při debatách o udržitelných řešeních a výběru materiálu v architektuře jsou zastánci dřevěné architektury často konfrontováni s představou, že dřevo vyžaduje údržbu a není tak trvanlivé jako jiné materiály. Představa dřeva je spojena s chátrajícími dřevěnými chatrčemi a nízkými náklady na bydlení. Klienti si často neví rady, jestli je dřevo vhodným materiálem, zvláště pro stavby v drsnějším podnebí. Kladou důraz především na životnost a menší míru následné péče o materiál. Výhody použití dřeva jako konstrukčního prvku jsou však komplexní. Vzhledem k tomu, že rodinný dům je v Dánsku, přehodnocení tektonické montáže je snadný způsob, jak snížit emise a dodat stavbě eleganci.

Moderní i ekologické bydlení

Projekt TK-33 se zaměřuje na identifikaci stávající stavby a komplexní nahrazení oxidu uhličitého v projektu dánského domu pomocí ekologičtějších variant, který rezonuje se stávajícími vlastnostmi města a okolní krajiny. Cihlové fasádní šindele jsou nejen vzhledově velmi oblíbené, ale díky jejich flexibilitě lze vytvářet drobné členité sestavy, stejně jako velkoplošné fasády. V samostatně stojícím rodinném domě je nosná konstrukce z provzdušňovaného betonu, který je pokrytý cihlovou obálkou a střešními taškami. Betonové stěny mají masivní dopad CO2, který byl doposud odůvodněn trvanlivostí a životností. Obálka z cihel má také velký vliv díky svému objemu a výzvám při opětovném použití. Podle některých studií tvoří vnější stěny téměř 30% celkových emisí spojených s výstavbou typického domu, a proto se toto číslo snaží s TK-33 snížit.

Dům s fasádou z cihlových šindelů

Řešení stavby

Nahrazením nosné betonové stěny dřevěným rámem a obložením v tenké vrstvě trvanlivého cihlového šindele se eliminují emise z betonu a emise z cihlového krytu. Dojde ke sníženíí, protože tloušťka obalu se sníží na 13 mm. Kromě snížení objemu cihel je fasádní systém také certifikován C2C, což umožňuje postupné nebo úplné opětovné použití nebo výměnu, pokud jsou některé šindele poškozeny nebo je třeba vyměnit celé části. Vzhledem k tomu, že obálka je tak trvanlivá, je udržování dřevěné konstrukce nadbytečné a životnost se zvyšuje, což minimalizuje celkový dopad konstrukce na CO2.

Projekt pro aktivní manželský pár

Dům je realizován pro aktivní dospělý pár na okraji městečka severně od Kodaně. Největší předností domu jsou jeho otevřené výhledy do přírody, spojení společenských prostor domu obklopující otevřenou kuchyň a důmyslně využívající výšku místnosti, aby propojila dům s m a přírodou okolo. Dům má soukromou a společenskou část, díky čemuž je využívání domu flexibilní a umožňuje návštěvníkům a majitelům časem prodloužit životnost bez nutnosti přestavby nebo rozšíření. Dům je zařízen v moderním skandinávském stylu s použitím tlumených barev v zemitých odstínech. Vše je harmonicky propojeno s vnitřní i venkovní částí, aby dům byl jako celek jednotný.  

Zdroj: www.tegnestuenlokal.dk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock