Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům s fasádou z břidlice uprostřed lesa

Dům s fasádou z břidlice uprostřed lesa

Lze postavit dům uprostřed lesa, který do okolí zapadne a stane se jeho součástí? Projekt Forest House musel překonat mnoho překážek, aby nakonec mohl vzniknout rodinný dům, který bude dokonale rezonovat s okolím. Kamenná fasáda lesního domu odkazuje na tmavé kmeny borovic, které v této oblasti rostou.

Projekt Forest House je dalším, a přesto jiným než běžně známým, pokusem spojit architekturu s přírodní krajinou. Tentokrát se architektura téměř doslova stává součástí lesa. Architekti vsadili na hloubku, poskládané terasy a geometrické tvary rodinného domu. Kamenná fasáda lesního domu odkazuje na tmavé kmeny borovic, které v této oblasti rostou. Naproti tomu dojem masivity černého bloku je minimalizován vnitřky, které byly obloženy světlým dřevem.

Spojení s lesem

Přízemí budovy je rozděleno na dvě zóny: obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. Ty jsou odděleny schodištěm s konzolovými schody. Vše osvětleno velkým střešním světlíkem. V části, kde se nachází obývací pokoj, je také vstup do domu. Ve vestibulu není typická skříň, ale vestavěné skříně, které působí nenápadně a krásně zapadají do zvoleného stylu. Z předsíně se vejde do prostorného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní, ze kterého je vstup na velkou krytou terasu. A co víc, okna směřují do zahrady i ulice, díky čemuž je vidět i na vchod do budovy.

Dům s fasádou z břidlice uprostřed lesa
Foto: Bartek Zaranek

Dřevo, které ladí

Prvkem, který odděluje funkci obývacího pokoje od kuchyně, je zelená stěna s tmavou patinou a schodiště. Kuchyň a jídelna tvoří jeden prostor s velkým zasklením na dvou stranách pozemku. Toto uspořádání nám dává pocit, že příroda venku nás také obklopuje uvnitř domu. Dům mohl být postaven pouze na jedné části vymezeného prostoru, takže aby bylo možné plně využít možnosti výstavby na konkrétním pozemku, muselo se přízemí upravit. Ovlivnilo to tvar a charakter celé budovy, v jejímž důsledku nevidíme černou fasádu z interiéru domu, ale světlé dřevo, které dokonale ladí s lesem okolo.

Přečtěte si také

Dům v mokřadech

Jak už název napovídá, dům byl postaven v oblasti plné mokřadů. Na jeho stavbu bylo využito místní dřevo smrku, jedle a jilmu. Dům je moderní, avšak zapadá do místní krajiny a jeho tvar je inspirován…

Břidlice jako borovice

V prvním patře je jeden kompaktní blok, který byl „položen“ na blok v přízemí. Je rozdělen do dvou zón - dětský pokoj s šatní skříní a koupelnou a hlavní ložnici s šatní skříní a koupelnou. Díky tomu byl prostor domácnosti jasně oddělen. Do ulice směřuje krytá terasa a okna jsou vybavena dřevěnými posuvnými žaluziemi. Díky přesahu jednoho bloku se vytvořilo kryté parkovací místo pro auto. Majitelé byli skutečně otevření moderní architektuře, výběr materiálů bylo jedno z hlavních témat. I když byli z počátku velmi nejistí, co se týče černé břidlice, nakonec jsou s výběrem velmi spokojeni.

Břidlice v kombinaci se světlým dřevem nepůsobí vůbec ponuře a jako celek naprosto perfektně zapadá do lesního prostředí. Je to právě sofistikovaná forma pečlivě vybraných materiálů, která dům zdůrazní, ale nenaruší okolí. Právě břidlice připomíná kůru borovic rostoucích vedle domu. Forest House navržený ateliérem 81.WAW.PL. vyhrál mezinárodní cenu World Architecture Community Award v 33. ročníku soutěže v kategorii dokončené projekty. Je třeba dodat, že na hlasování se zúčastnily workshopy z 22 zemí.

Foto: Bartek Zaranek
Zdroj: www.81wawpl.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock