Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům s betonovou fasádou obklopený lesy

Dům s betonovou fasádou obklopený lesy

Než vznikl projekt netradičního rodinného domu, majitelé vyslovili přání, že by chtěli dům s moderními materiály a blízký kontakt s okolní přírodou. Architekti tedy přišli s myšlenkou použití betonu jako dekoračního prvku na fasádě. Jestli čekáte surové betonové stěny, jste na omylu. Hladký beton zde působí jako závěsy vlající ve větru.

Betonová fasáda, připomínající dekorativní látkový závěs, zdůrazňuje zajímavý tvar budovy. Reliéf betonových stěn prochází hladce jako stuha po celé budově a spojuje betonové i textilní závěsy na oknech v přízemí. Dům je dvoupodlažní, postavený ve formě tří bloků, které se vzájemně prolínají v pravém úhlu. Panoramatická okna, která působí jako prosklená stěna otevírají pohled na terasu a rozlehlou zahradu. Rodinný dům poblíž Varšavy byl vytvořen pro rodinu se zájmem o umění, která chtěla mít blízký kontakt s přírodou.

Beton jako dekorace

Architekti projektu rodinného domu v Mazovii sáhli po moderních materiálech jakým je sklo, ocel a především beton. Tento syrový, výrazný stavební materiál se stále častěji objevuje v architektuře rodinných domů, protože ho lze využít mnoha zajímavými způsoby, které tvoří moderní prostor. Navíc lze jednoduše kombinovat s přírodními materiály. Dům vyniká právě netradiční betonovou fasádou. Zatímco ze zahrady byl dům vybaven zcela prosklenými stěnami, ostatní stěny byly odlité z betonu, což mu dává neobvyklý charakter, protože beton byl tvarován do podoby ve větru se vlnících záclon. Tato původní myšlenka odlehčila těžký surový beton a změnila ho v dekorativní prvek. Spolu s prosklenou stěnou a beton byl k fasádě použit i dřevěný akcent, který ladí s okolními stromy.

Dům s betonovou fasádou obklopený lesy
Foto: Szymon Polański

Klasické rozdělení uprostřed lesů

V přízemí je velký obývací pokoj propojený s jídelnou a otevřenou kuchyní. Také pracovna, kino, šatna, koupelna a garáž s prostory pro dvě auta, kotelna a sklad. V přízemí je také plavecký bazén, pod nímž je technický prostor se zařízeními bazénové technologie. V prvním patře je soukromá část se dvěma ložnicemi, dvěma koupelnami a prádelnou.

Přečtěte si také

Komplex dvou rodinných domů na břehu jezera

Do úchvatného prostředí Národního parku Tucholské bory na severu Polska příjemně zapadly dva rodinné domy, které mají výhled přímo na jezero. Zajímavě zasazené do mírně svažitého pozemku a obklopené…

Studio umístěné ve východní části domu je druhým místem určeným pro práci doma. Dveře ze studia vedou na terasu nad garáží. Hlavní vchod a garážová vrata jsou umístěna na východní straně budovy, která byla postavena v severovýchodní části pozemku. Dům se svou architektonickou formou a materiály odkazuje na lesní krajinu a zapadá do malebného zeleného prostředí.

Společnost Curtain House udělila projektu cenu, jako jedné z nejlepších realizací technologie železobetonu. Především byla oceněna skutečnost, že díky technologickým vlastnostem betonu může byt použit v jakékoliv formě i konstrukci. Právě odlitky z forem z něj dělají i dekorativní prvky, které ustupují před funkčností. Prosklené fasády rodinného domu jsou zevnitř stíněny jemně zvlněnými závěsy. Celá fasáda je z litého betonu jako vzor s textilními závěsy v oknech. To je oceněný a velmi zajímavý detail. Kontrastní kombinace vlastností tkaniny a betonu jako stavebního materiálu přináší hlavní myšlenku celé práce.

Foto: Szymon Polański
Zdroj: www.trzoparchitekci.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock