Bydlení Přidáno: 25. 3. 2018

Dům propojený lesem

Autor: moje Bydlo.cz

Rodinný dům, který se skládá ze dvou částí, už na první pohled působí příjemně. Připomíná někdejší hospodářské stavby, avšak v realitě má od nich pořádně daleko. Stačí nahlédnout do interiéru a ocitnete se v úplně jiném světě. Maximálně jednoduchém, moderním, a přitom útulném.

Rodinný dům, který se skládá ze dvou částí, už na první pohled působí příjemně. Připomíná někdejší hospodářské stavby, avšak v realitě má od nich pořádně daleko. Stačí nahlédnout do interiéru a ocitnete se v úplně jiném světě. Maximálně jednoduchém, moderním, a přitom útulném.

Pár kilometrů od Rigy

Nevelký dům se nachází na v malebném přírodním prostředí Lotyšska, a to jen 30 kilometrů od hlavního města Riga. Pozemek hraničí s lesem. Celá stavba se skládá ze dvou částí - samotného domu a garáže, které jsou vůči sobě postaveny v neobvyklém sklonu. Tento sklon však nebyl speciálním výmyslem architektů. Obě budovy jsou postaveny na základech někdejších staveb, které byly přesně takto uloženy. Tím se jim podařilo přetavit do současnosti i kus historie.

Dva samostatné celky

Samotná budova domu je rozdělena na dvě části - na hlavní a hosty. Mezi oběma samostatnými částmi je krytý průchod, který vizuálně spojuje nádvoří s lesem. Mezi budovami domu a garáže je exteriérová terasa.

Rodinný dům, který se skládá ze dvou částí, už na první pohled působí příjemně. Připomíná někdejší hospodářské stavby, avšak v realitě má od nich pořádně daleko. Stačí nahlédnout do interiéru a ocitnete se v úplně jiném světě. Maximálně jednoduchém, moderním, a přitom útulném.

Gro interiéru = souvislost mezi domem a lesem

Interiér je řešen velmi trendově, minimalisticky, ale zároveň útulně. Architekti použili výhradně ekologické materiály, zdůrazňujíc spojení mezi lesem a interiérem domu. Podlahy jsou z jedle, stěny jsou obloženy březovou překližkou, nábytek je z větší části vestavěný. Hlavním obytným prostorem je kuchyň s jídelnou a obývací pokojem v jednom otevřeném celku. V této části je strop vysoký až pět metrů. V tmavém překližkových boxu se nacházejí technické místnosti - prádelna, kotelna, koupelna pro hosty a vstupní hala. Dále se v hlavní části domu nachází hlavní ložnice majitelů s hygienickým zázemím a dětský pokoj. Ložnice pro hosty v hostitelské části má vlastní prostornou koupelnu s malou saunou a sprchou.

Kontrast světlého s tmavým

Velmi působivým momentem je kombinace tmavého dřeva se světlým, která je markantní zejména na užších stěnách domu. Světlé dřevo, ale také kontrast světlého s tmavým pronikají přes zastřešený průchod v hlavní budově do interiéru. Jako praktický detail se rozhodně vyplatí zmínit exteriérovou sprchu, která se nachází na terase ze strany hlavní ložnice, a také mnohé zajímavé drobnosti v interiéru. Všimněte si například úchytky na kuchyňské lince. Vnější úprava domu a terasy je řešena použitím lotyšské obilné desky impregnované hydrofobní sloučeninou. Střecha a fasády jsou ukončeny antracitovými panely. Ze strany hostitelské části střecha vytváří malé zastřešení - miniterasu vhodnou pro uložení palivového dřeva.

Zdroj:  int2architecture.ru
Další články: