Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům pro rodinu postavil vlastníma rukama

Dům pro rodinu postavil vlastníma rukama

Ve Staré Huti se podél pravého přítoku řeky Bělé táhne řada chalup, které jsou jedna od druhé odděleny bujnou zelení a vzrostlými stromy Orlických hor. Mezi chalupami v dávno zaniklé sklářské huti najdeme i tu, za jejímž projektem stojí Lukáš Svoboda ze studia Architekti.in. Nachází se na louce u lesní cesty a vypadá, jakoby tu stála odjakživa.

Vlastnoručně postavená chalupa pro tesaře

Dřevěný rodinný dům připomínající klasickou dřevěnici je nádhernou ukázkou citlivé řemeslné práce. Však jej podle návrhu architekta postavil vlastníma rukama její majitel, zaměstnáním tesař. K realizaci bydlení pro svou rodinu se tak postavil s láskou k tesařskému řemeslu i s citem pro detail. Vlastnoručně postavená chalupa tak vznikla na místě původního stavení, přičemž převzala některé z jeho rysů. Při stavbě nového rodinného domu bylo zachováno umístění stavby, její velikost a proporce, vnitřní uspořádání i výběr materiálů. Důraz byl kladen na efektivní propojení kvalit tradičního a moderního stavitelství. Ve výsledku tedy chalupa splňuje náročné požadavky na komfort, zároveň si ale zachovává klasické prvky architektury typické pro daný region.

Okna jako fascinující prvek tradiční architektury

Jedním z prvků odkazujících na tradiční architekturu je způsob zasklení části v kuchyni a jídelně. Zde byla totiž do velkého vodorovného obdélníku nezvykle včleněna tři okna v rámu. Tyto neobyčejně řešené průzory z interiéru do exteriéru najdeme v obměně i v některých dalších místnostech. Nejenže díky nim prostupuje do interiéru dostatečný přísun denního světla, ale jednotlivé místnosti se o to více propojují s překrásnou přírodou za okny. Neskutečný požitek v tomto případě nabízí zejména koupelna, která se díky velkému otevřenému oknu přímo nad vanou automaticky stává příjemnou oázou klidu s vůní blízké přírody.

Dům pro rodinu postavil vlastníma rukama

Krása dřeva v interiéru

Srdcem chalupy je světnice dostatečně velká pro setkávání členů rodiny i přátel. Pod již zmíněnými tradičně řešenými okny se nachází přirozeně krásný jídelní stůl, který doplňují bíle lakované židle. Rustikální atmosféru v místnosti podtrhují odhalené stropní trámy a zájmu návštěvníků jistě neujdou ani minimalistická svítidla. Minimalismus se obecně odráží ve všech místnostech rodinného domu, a tak může naplno vyniknout půvab hojně využitého dřeva světlých tónů. Samotná fasáda domu je přitom tvořena obložením z vícero druhů dřeva včetně šindele. Štípané dřevěné šindele dostávají prostor i v interiéru, kterému tak dodávají harmonický i velice originální efekt.

Přečtěte si také

Rodinný dům s černou fasádou

Bydlení v bývalém ovocném sadě. Kontext a vztah k okolí je důležitější než samotná forma. Projekt pracuje s nedokonalostí a stárnutím materiálu. Opalované modřínové dřevo se postupně stává organickou…

Dům šetrný k životnímu prostředí

Krása i praktičnost zvolených materiálů se odráží v interiéru i exteriéru. Precizně zpracovaná dřevěná rámová konstrukce, izolovaná prodyšnými dřevovláknitými materiály, je osazena na soklu z pohledového betonu. Sendvičové obvodové konstrukce jsou přitom řešeny zcela bez použití fólií a OSB desek. Ty jsou nahrazeny pouze papírovými fóliemi. Velké rozpony stropních trámů vycházejí z původního řešení stavby. Spolu s použitím dřevovláknitých izolací se ve výsledku jedná o čistou dřevěnou konstrukci s parametry nízkoenergetického domu, ve kterém je velmi příjemné klima. Při stavbě domu totiž byly v maximální míře využity místní, přírodní či recyklované materiály, které tak snižují vliv stavby na životní prostředí. Jelikož se jedná o chalupu, kterou si svépomocí postavil majitel, který pracuje jako tesař, dřevo v ní hraje velkou roli. Je to patrné například u přiznaného trámového stropu či obkladů z hrubých, pouze okartáčovaných modřínových prken.

Dům pro rodinu postavil vlastníma rukama

Výhody stavby domu svépomocí

Tento dřevěný rodinný dům je unikátní především tím, že se o jeho realizaci včetně výroby nábytku postaral sám majitel. Jednotlivé myšlenky a nápady tak uzrávaly v jejím průběhu, a tak nebylo pozdě na to sem tam něco změnit. Zatímco se tak majitel při výrobě nábytku a zařízení dispozičně držel návrhů architekta, materiálově a konstrukčně si vše koncipoval podle svých technických možností.

Výsledkem citlivé realizace domu majitelem, kterému je láska ke dřevu a tradici vlastní, tak vzniklo přirozeně krásné obydlí splňující vysoké požadavky na komfort i inspirativní výhledy do okolí.

Zdroj: www.architekti.in

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock