Bydlení Přidáno: 21. 9. 2018

Dům pro prarodiče a devět vnoučat

Autor: moje Bydlo.cz

Rodinný dům na okraji Bratislavy vznikl s cílem vyhovět životu prarodičů, které často navštěvuje jejich devět vnoučat. Architekti studia Compass navrhli praktické a bezbariérové bydlení s dostatkem prostoru pro všechny děti, které jsou díky prosklené stěně pod dohledem i když se pohybují na zahradě.

Rodinný dům na okraji Bratislavy vznikl s cílem vyhovět životu prarodičů, které často navštěvuje jejich devět vnoučat. Architekti studia Compass navrhli praktické a bezbariérové bydlení s dostatkem prostoru pro všechny děti, které jsou díky prosklené stěně pod dohledem i když se pohybují na zahradě.

Rodinný dům se nachází na severním okraji obce Jarovce, v lokalitě s výstavbou rodinných domů. Pozemek je rovinatý, s rozlohou 661 m2. Kvůli optimálnímu využití pozemku je dům umístěn v severní části parcely.

Dům snů si rodiče

Dům pro rodiče může být zadání, které na dlouhou dobu ochladí rodinné vztahy nebo vztah architekta k jeho práci. Nebo obojí. Naštěstí toto dopadlo opačně. Od rodičů jsme dostali jen tři požadavky: malý dům, žádné schody a mnoho místa pro jejich devět vnoučat. Naším řešením je jednoduchá schéma polovičního atria ve tvaru otevřeného písmene L. Jižní strana atria se zahradou otevírá ulici a slunci, severní stranu pozemku vymezuje dům.

Rodinný dům na okraji Bratislavy vznikl s cílem vyhovět životu prarodičů, které často navštěvuje jejich devět vnoučat. Architekti studia Compass navrhli praktické a bezbariérové bydlení s dostatkem prostoru pro všechny děti, které jsou díky prosklené stěně pod dohledem i když se pohybují na zahradě.


Prvkem, který propojuje všechny části domu je horizontála železobetonové střešní desky, která přechází z interiéru do exteriéru a vede narativní návštěvy domu od vstupu po nejintimnější části interiéru. Vyložení desky je nastaveno tak, aby správně regulovalo sluneční záření. Zaoblení desky ve styku dvou traktů vytváří rozšíření terasy pro stolování a integruje prostor zahrady. Ale přiznejme, že hlavně vypadá dobře na fotkách.
Samotný dům je velmi tradičně rozdělen na denní a noční část. Denní je transparentní, otevřená do zahrady a zcela průhledná. Vnoučata jsou zde stále na očích. Za dřevěnou stěnou se nachází noční část s vlastní zahrádkou, která je tichým útočištěm před křikem atria.

Interiér dále rozvíjí prostorovou koncepci domu. Dominuje mu vztah přiznaného betonu stropní desky, podlahy a dlouhé dubové stěny. Do takto vymezeného prostoru jsou volně vložené objekty a osoby.

Zdroj:  Compass Architekti Foto: BoysPlayNice
Další články: