Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům pro prarodiče a devět vnoučat

Dům pro prarodiče a devět vnoučat

Rodinný dům na okraji Bratislavy vznikl s cílem vyhovět životu prarodičů, které často navštěvuje jejich devět vnoučat. Architekti studia Compass navrhli praktické a bezbariérové bydlení s dostatkem prostoru pro všechny děti, které jsou díky prosklené stěně pod dohledem i když se pohybují na zahradě.

Rodinný dům se nachází na severním okraji obce Jarovce, v lokalitě s výstavbou rodinných domů. Pozemek je rovinatý, s rozlohou 661 m2. Kvůli optimálnímu využití pozemku je dům umístěn v severní části parcely.

Dům snů si rodiče

Dům pro rodiče může být zadání, které na dlouhou dobu ochladí rodinné vztahy nebo vztah architekta k jeho práci. Nebo obojí. Naštěstí toto dopadlo opačně. Od rodičů jsme dostali jen tři požadavky: malý dům, žádné schody a mnoho místa pro jejich devět vnoučat. Naším řešením je jednoduchá schéma polovičního atria ve tvaru otevřeného písmene L. Jižní strana atria se zahradou otevírá ulici a slunci, severní stranu pozemku vymezuje dům.

Dům pro prarodiče a devět vnoučat
Foto: BoysPlayNice

Prvkem, který propojuje všechny části domu je horizontála železobetonové střešní desky, která přechází z interiéru do exteriéru a vede narativní návštěvy domu od vstupu po nejintimnější části interiéru. Vyložení desky je nastaveno tak, aby správně regulovalo sluneční záření. Zaoblení desky ve styku dvou traktů vytváří rozšíření terasy pro stolování a integruje prostor zahrady. Ale přiznejme, že hlavně vypadá dobře na fotkách.
Samotný dům je velmi tradičně rozdělen na denní a noční část. Denní je transparentní, otevřená do zahrady a zcela průhledná. Vnoučata jsou zde stále na očích. Za dřevěnou stěnou se nachází noční část s vlastní zahrádkou, která je tichým útočištěm před křikem atria.

Interiér dále rozvíjí prostorovou koncepci domu. Dominuje mu vztah přiznaného betonu stropní desky, podlahy a dlouhé dubové stěny. Do takto vymezeného prostoru jsou volně vložené objekty a osoby.

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Compass Architekti

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock