Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům pod třešní

Dům pod třešní

Nejen v zahraničí se rozmáhá trend cestování do přírody a úniku ze stresu větších měst. Stačí víkendový odpočinek v lůně krásné přírody a hned se cítíte jinak. Příjemnou chatu v přírodním prostředí České Kanady realizovali architekti ze studia majo architekti.

V klasickém stylu

Nevelký rodinný domek (či spíše chalupa) je důkazem toho, že i v dnešních časech minimalismu a ostrých tvarů mají své kouzlo klasické prvky a soulad s přírodou. Na sousedícím pozemku se nachází drobná rekreační chata, která však neobírá novostavbu a její návštěvníky o potřebné soukromí. Architekti pojali stavbu domu v klasickém stylu se sedlovou střechou ze skládané vláknocementové krytiny. Hřeben střechy je orientován rovnoběžně s cestou, ale mírně asymetricky. Působivý efekt chalupě dává obložení dřevem a ošetření dvěma druhy nátěrů. Přírodní nátěr je použit na dřevo na terase, šedobílý na ostatní fasádu.

V harmonii s okolím

Jednoduchý obdélníkový objem domu je doplněn praktickou venkovní terasou, ukrývající se pod přesahem střechy. Poskytuje výhled na zahradu a centrum obce. Pravá část terasy je chráněna před přímým sluncem stínící zástěnou. Velmi efektně je řešeno ukončení přesahu střechy na jedné straně - hladkým obloukem. I díky tomuto momentu chalupa svým vzhledem a charakterem měkce a harmonicky zapadá do prostředí ostatních venkovských domů. Část fasády je porostlá zelení.

Jak je řešena dispozice?

Podélná orientace určila interiérové ​​řešení i dispozici stavby. Hlavní vchod do domu o rozměrech 8 x 7,4 m je přes zastřešenou terasu. Ze zádveří můžete vejít do koupelny nebo přímo do hlavního obytného prostoru s kuchyní, jídelním koutem a obývací částí s krbem. Z obývací části je také možné přejít přímo na terasu, případně otevřením zasklených dveří spojit prostor do jednoho celku s venkovní terasou. Vedle kuchyňské linky se nachází schodiště. Na druhém nadzemním podlaží najdete halu, ložnici a ještě jenu místnost, kterou lze také využít jako ložnici. Schodiště se nachází v centrální části domu, odděluje jednu ložnici od druhé.

Zdroj: majoarchitekti.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock