Bydlení Přidáno: 20. 2. 2019

Dům obklopený přírodou

Málokdy se podaří zasadit dům do přírody tak, aby to vypadalo, že prostě vyrostl ze země. Zde se však architektům podařilo splnit přání majitelů na jedničku. Uprostřed zeleně a s výhledem na vodní hladinu tak vyrostl dům, kterému se vstřícnou náručí stala sama příroda.

Málokdy se podaří zasadit dům do přírody tak, aby to vypadalo, že prostě vyrostl ze země. Zde se však architektům podařilo splnit přání majitelů na jedničku. Uprostřed zeleně a s výhledem na vodní hladinu tak vyrostl dům, kterému se vstřícnou náručí stala sama příroda.

Slunci vstříc

Rodina, pro kterou byl tento dům navržen, chtěla bydlet v co nejtěsnějším kontaktu s přírodou. Jejich dům měl být plný slunce a svěží atmosféry. S ohledem na toto přání nemohla na tak malém prostoru vzniknout klasická čtvercová stavba, protože by jí nemohl prostoupit dostatek denního světla. Namísto ní tak ze země vyrostl vlastně dvojdomek propojený zaskleným koridorem. Architekti tak získali větší počet fasád, které dovolily proniknout dennímu světlu ze všech stran. Tím spíše pak celá stavba získala jistou vzdušnost, lehkost a nadčasovost. K otevření do prostoru jí přitom pomohly také prostorné terasy.

Bydlení s dostatkem soukromí

Tento moderní dům plný slunce a obklopený podmanivě krásnou přírodou působí jako oáza. Poskytuje dostatek soukromí, sportovního vyžití i odpočinku, ke kterému taková scenérie přímo svádí. Zahrada majitelů příjemně navazuje na okolní divočejší vegetaci, přičemž jí vzrostlé jehličnany jemně dýchají na záda. Tento samotářský dům okny nešetří, a tak svádí k výhledům do přírody, odkud to jen jde. Hlavní roli v něm hraje dřevo a kámen, takže jako celek příjemně koresponduje se svým okolím.

Málokdy se podaří zasadit dům do přírody tak, aby to vypadalo, že prostě vyrostl ze země. Zde se však architektům podařilo splnit přání majitelů na jedničku. Uprostřed zeleně a s výhledem na vodní hladinu tak vyrostl dům, kterému se vstřícnou náručí stala sama příroda.

Maskovaná garáž

Natolik přirozeně krásné bydlení by bylo škoda kazit typicky pojatou garáží. Navíc na ni nebyl ani dostatek místa. Garáž měla podobně jako dům plně souznít s přírodou, a tak nezbylo, než odstranit část svahu, vložit do něj betonovou konstrukci a poté část svahu zase obnovit. Garáž tak našla své místo, a přesto její těsné okolí vypadá jako nedotčené lidskýma rukama.

Architektům se tak podařilo vytvořit dům, který naprosto přirozeně zapadá do přírody, a přitom se vším, co je třeba k životu, působí naprosto nadčasově. V prvé řadě je to ale příroda, co činí toto bydlení natolik úchvatným.

Zdroj:  www.hoedemakerpfeiffer.com
Další články: