Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům nedaleko polárního kruhu

Dům nedaleko polárního kruhu

Místo, kde se zastavil čas. Větrem ošlehané skalnaté kopce, šum vln opodál a divoká krajina všude kolem. Takové je místo, kde vyrostl dřevěný dům, který navrhlo švédské architektonické studio Kolman Boyle architects. Pojďte se s námi zasnít a nahlédnout, jak takový dům vypadá uvnitř.

Výhledy na moře

Dům stojí na ostrově Vega v norském souostroví nedaleko polárního kruhu. Tato lokalita je charakteristická svou syrovou a drsnou severskou přírodou. Ostrov Vega už dokonce patří k Arktické oblasti, která je známá svou nehostinností. Drsná krajina, je ale zároveň překrásná. Nabízí široké panoramatické výhledy na Norské moře a skaliska opodál, které z něj vystupují.

Dům je posazen na skále s žulovou podsadou, která vyrovnává nerovný terén. Aby nebyl narušen výhled na moře, byl dům postaven za mírným kopečkem, tak aby nijak výrazně nenarušoval okolní krajinu. Přístup k domu je tvořen úzkou přírodní roklí, s nánosy písku a hustě porostlou keři. Okolní krajina zůstává nedotčená a divoká.

Inspirací byla tradiční norská lidová architektura

Pro ty nejkrásnější výhledy architekti navrhli obrovská okna, která otevírají interiér okolní přírodě. Dům je svým řešením spíše dvojdomkem se společnou zdí. Svým vzhledem napodobuje tradiční norské přímořské chatky, v norštině nazývané ,,Naust". Cílem architektů bylo vytvořit právě takový Naus, ale s moderními prvky a současným designem uvnitř.

Dům nedaleko polárního kruhu

Kvůli nerovnosti terénu je jedna polovina domu výše položená než druhá. Ve vyšší části domu jsou soukromé místnosti, které tvoří ložnice. Níže položená část domu je věnována obývacímu a společenskému prostoru pro rodinu. Posedávat mohou v pohodlných křeslech, u hřejícího krbu, a kochat se okolní krajinou a výhledem na moře.

Borovice ošetřená lněným olejem

Interiér domu je vybaven jednoduše, čistě a moderně. Často se v něm opakuje masivní dřevo borovice ošetřené přírodním  lněným olejem, nebo je opatřené bílým nátěrem. Dům má pouze jedno podlaží. Uvnitř je přiznán tvar sedlové střechy a všechny stěny i stropy jsou obloženy dřevem.

Majitelé si v interiéru přáli také velkou knihovnu. Přeci není nic krásnějšího než se zachumlat do deky, zažehnout oheň v krbu, sednout si s knihou v ruce a užívat si báječné ticho a klid. A tohle místo je pro takový relax více než ideální. 

Zdroj: kolmanboye.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock