Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům na úzkém pozemku o šířce 13 metrů

Dům na úzkém pozemku o šířce 13 metrů

Architekt Daniel Smith snil o svém vlastním domě. Díky svému zaměstnání stavěl chalupy a domy pro zákazníky po mnoho let, ale svůj vlastní sen si nedokázal splnit. Když měl šanci koupit problémový pozemek neváhal.

Daniel žil s manželkou a malým synem v Aucklandu na Novém Zélandu, kde byly ale velmi vysoké náklady na bydlení. Navíc čím dál častěji přemýšleli, že nechtějí vychovávat syna uprostřed města, ale v přírodě, mimo všechen shon, ruch a spěch. Snili o domě, který bude z dosahu klasického městského života, a tak postavil dům v regionální čtvrti Taupiri na Novém Zélandu. Stojí vedle řeky a má výhled na hory. Krása okolí byla vykoupena velmi úzkým pozemkem. Daniel ho popsal jako dlouhé a hubené místo, ale s výhledem na hory.

Cesty designu

Protože se Daniel živí jako architekt, byl do celého procesu zapojen nejvíce. Navrhování je pro něj umění kompromisu. Klady a zápory se objeví v každé fázi, a jejich výsledkem je začátek cesty designu. Dobrodružství začíná ve fázi výběru pozemku, splnění podmínek místního územního plánu a nakonec, nebo možná na začátku, určení toho, co by pro nás domov měl být. Nebylo tomu jinak ani v případě domu na tomto zvláštním pozemku.

Dům na úzkém pozemku o šířce 13 metrů
Foto: Simon Wilson

Místo chaty dům

Pozemek je poměrně úzký, na šířku má jen 13 metrů, takže byl nutný projekt s relativně malým stavebním místem. Daniel zpočátku navrhl chalupu o ploše 30 m², ale uvědomil si, že pro rodinu s dítětem potřebuje plnohodnotný dům. Zrodila se tedy myšlenka dvoupodlažního domu, jehož plocha je 124 m². První patro je velké 99 m², druhé má 25 m². Domu vévodí cedrová fasáda s přístřeškem. Pozemek byl tak malý, že se na něj nevešla garáž. Střecha má sklon 20⁰ přes šířku domu a je nakloněna po celé délce. Z tohoto důvodu se ze strany hlavního vchodu zdá dům kompaktnější, než ve skutečnosti je. Vnitřní uspořádání muselo být také důkladně navrženo. Obývací pokoj a mezanin jsou umístěny pod vysokou částí střechy, zatímco nejnižší pokoje jsou vyhrazeny pro ložnice.

Přečtěte si také

Dřevěný dům na Vysočině vychází z tradičních lidových stavení

Přesvědčivý koncept, vycházející z principů lidové architektury a regulace CHKO. Kvalitní realizace a ukázka, jak se dá s citem přistupovat k okolní krajině.

Bílá, černá, dřevo

Daniel se snažil minimalizovat stavební plochu a odpustit si ne tak potřebná místa, jako třeba garáž. Pohodlí uvnitř domu mělo přednost. Zároveň doufal, že snížení plochy nebude mít vliv na úroveň pohodlí v domě. Sádrokarton a borovicové dřevo jsou dva hlavní materiály použité při výzdobě interiéru. Byly natřeny bílou barvou, aby dosáhly čistého, minimalistického stylu a dům se opticky zvětšil. Hliníkové a ocelové díly jsou černě lakované. Dřevěné panely a podlahy zůstaly v jejich přirozených odstínech.

Kromě garáže také nebylo možné navrhnout plánovaný zastřešený altán, protože na něj nezbyly peníze. Daniel to vyřešil po svém. Kuchyni umístil do středu domu s velkými okny po obou stranách, které lze doširoka otevřít. Když se v létě okna celá otevřou, máte pocit, že jste vlastně venku. Aby rodina nebyla ošizena o venkovní posezení, k domu přiléhají dvě malé terasy. Jedna na východní straně, kde je ráno hodně slunce, druhá na západní - zde si rodina může vychutnat večeře při západu slunce.  

Foto: Simon Wilson
Zdroj: www.edwardswhite.co.nz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock