Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům na útesu s výhledem na oceán

Dům na útesu s výhledem na oceán

Romanticky situovaná stavba na skalním ostrohu u Atlantského oceánu v drsném irském kraji Connemara je dílem věhlasného dublinského studia Tierney Haines Architects.

Bezpečné útočiště pro pětičlennou rodinu

Když si manželé se třemi dětmi vyhlédli pozemek u Atlantského oceánu, měli vizi neobyčejného rodinného domu, který přetrvá po vícero generací a bude jeho obyvatelům poskytovat nerušený pohled na drsnou přírodu plnou skal, vřesovišť a okolních ostrůvků. Z původního záměru rodinné vily se stalo spíše sídlo s celkovou rozlohou 250 metrů čtverečních dokonale kombinující kamenné zdi s prosklenými stěnami. Pro uskutečnění jejich vize si manželé vybrali architekty z dublinského studia Tierney Haines Stephena Tierneyho, Nicolu Hainesovou a jejich kolegy, protože je provází skvělá pověst. Na první společné schůzce se domluvili na projektu domu, jehož konstrukce bude dostatečně odolná, aby zvládla zdejší náročné přírodní podmínky a sloužila jako bezpečné útočiště ještě dlouhá léta.

Usazení domu neruší krajinný ráz

Výsledná stavba zasazená do mírného kopce je i přes její velikost barevností natolik nenápadná, že nenarušuje celkový dojem v krajině. Kamenné zdi poskytují adekvátní ochranu před slanými jihozápadními větry a jejich chlad dobře vyvažuje dřevěné obložení z modřínu spolu se zasklením dodávajícím domu dostatečné světlo a teplo. Nízká nepravidelná šedá střecha kopíruje tvarem okolní skály.

Stavební technologie SIPs

Střecha a nosné příčky jsou vyrobeny stavební technologií SIPs, což je sendvičový izolovaný panel bez výztužných žeber. Nejprve byly panely navrženy v počítači a poté podle návrhu zhotoveny v nedaleké továrně. Celý proces včetně montáže trval 10 dnů. Technologie SIPs zajišťuje stavbě vysokou míru vzduchotěsnosti a značnou tepelnou izolaci.

Dům na útesu s výhledem na oceán

Dům je funkčně rozdělen na dvě křídla

Po vstupu do haly s výhledem na oceán se dále dům rozděluje na dvě křídla. Jedno tzv. společenské křídlo reprezentuje srdce domu - prostorná kuchyně s jídelnou v bílé a přírodní barvě dřeva. Na ni dále navazuje obývací pokoj s kamny. Tyto nejfrekventovanější místnosti jsou zahrnuty přílivem slunečního svitu po celý den. Ve společenské části domu se nachází také kancelář a pracovna obou manželů. Druhé křídlo zahrnuje soukromé pokoje - pět ložnic se třemi koupelnami. Ta největší s vanou je propojena s ložnicí majitelů, druhá slouží pokoji pro hosty a třetí je společná všem dětským obyvatelům domu. 

Minimalistický interiér

Pokoje jsou zařízené minimalisticky, převládají tu přírodní materiály, zejména dřevo a těžké látky v podobě sametu u sedací soupravy a vlněných koberců na podlahách. Stěny opanovává bílá barva, v jejímž matném tónu jsou také všechny vestavěné na míru vyrobené skříně i police. To má jasný účel, a sice, aby barevná paleta nenarušovala jedinečné výhledy do přírody a na širý oceán.

Zdroj: www.tierneyhaines.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock