Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům na samotě se skrývá pod zelenou střechou

Atriový Green Line House je dokonale začleněný do terénu, nejen díky zelené střeše perfektně splývá s krajinou
Atriový Green Line House je dokonale začleněný do terénu, nejen díky zelené střeše perfektně splývá s krajinou

Majitelé domů hledali odlehlé místo, kde mohli zůstat blízko přírody. Šedá fasáda obložená cemento-kompozitními panely, rozsáhlé prosklené plochy a zelená střecha, pomáhají objektu s 580 m2 obytné plochy splynout s okolní krajinou.

Pozemek na samotě je součástí rovinaté krajiny Varmijsko-mazurské vojvodství na severu Polska. Větrné prostředí a přirozený terénní zlom v severní části parcely do značné míry určili výsledný architektonický koncept. Ústředním prvkem návrhu je obestavěné atrium, chráněné ze všech stran před nepřízní počasí. Green Line House je realizace ateliéru Mobius Architekci, který vede architekt Przemek Olczyk.

Kontext a architektura domu

Dům s užitnou plochou 580 m2 využívá převýšení terénu. Stropní deska přízemní části navazuje na horní hranu svahu, zelená střecha je bezprostředním pokračováním přírodní krajiny. Svah, spadající do atria z východní strany, je využit jako amfiteátrové sezení. Transparentní fasáda denní části, která vyplňuje severní křídlo půdorysu, umožňuje nerušené výhledy směrem na jezero, a při pohledu z atria jsou tak zachovány důležité pohledové osy.

Dům na samotě se skrývá pod zelenou střechou
Foto: Paweł Ulatowski

Protikladem transparentního pravoúhlého přízemí je noční část domu, situovaná pod zatravněnou sedlovou střechou. Ze západní strany působí patro opět jako přirozené pokračování krajiny. Spojitá zelená plocha je přerušena linií schodiště, která zároveň propojuje úroveň atria se zbytkem zahrady. Vertikální komunikace je prosvětlená světlíkem, který "protíná" hřeben střechy. Prosklené štítové stěny s předsazenými lamelami odkazují podle slov architekta na štíty Varmijsko-mazurskie lidových staveb, které jsou často zdobeny laťováním uspořádanými do různých vzorů.

Přečtěte si také

Dům na útesu s výhledem na oceán

Romanticky situovaná stavba na skalním ostrohu u Atlantského oceánu v drsném irském kraji Connemara je dílem věhlasného dublinského studia Tierney Haines Architects.

Konstrukční a materiálové řešení domu

Železobetonová stropní deska, přistřešující přízemí, je vynesena na ocelových sloupech s kruhovým průřezem. Nosnou funkci přebírají v kontaktu s terénem monolitické stěny (část jižního křídla). Většinu obvodového pláště na úrovni přízemí tvoří prosklené plochy. Hliníkové rámy, včetně rozměrných posuvných segmentů jsou zaskleny izolačním trojsklem. Konstrukci krovu noční části, se sklonem 45 stupňů, pokrývá půdní substrát extenzivní zelené střechy.

Převládajícím materiálem, který definuje stavbu ze strany exteriéru jsou cemento-kompozitní fasádní panely tloušťky 8 mm. Jemná šedá textura koresponduje s betonovými povrchy teras, exteriérového schodiště nebo žulovou dlažbou. Zmíněné fasádní panely doplňuje na více plochách obklad z hliníkového plechu, upravený práškovou barvou. 

Foto: Paweł Ulatowski
Zdroj: www.mobius.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock