Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům na kopci s úžasným výhledem

Dům na kopci s úžasným výhledem

Nový dům nahradil starý a rozpadlý statek. Kromě výhledu je dům unikátním i tím, že na stavbu byly použity pouze přírodní stavební materiály a je chytře zasazen do strmého svahu. Interiér, který by mohl sloužit jako vyhlídková věž, byl nápaditě vyřešen.

Není to tak dávno, kdy tu místo nového domu stál starý a rozpadlý statek. Kouzlo tohoto místa uchvátilo majitele, kteří se zamilovali do rozlehlého pozemku s rozmanitými ovocnými stromy. Během výstavby nového domu se snažili co nejvíce stromů zachovat. Proto mají hned vedle domu jabloně, švestky, broskve. Ještě než započala výstavba domu, bylo majitelům jasné, že by měl být jejich nový domov udržitelný a jejich ekologická stopa co nejmenší. Za cíl si dali využít tolik přírodních materiálů, kolik jich místní zdroje nabízí. O přírodní a ekologické stavbě se hodně mluví, ale je třeba rozlišovat, že existuje mnoho terminologických nejasností. Zelená budova zdůrazňuje energetický aspekt stavby, přičemž přírodní konstrukce je mnohem širší koncept. Koncept šedé energie se stává stále více populárním, což je primární energie potřebná pro výrobu, zpracování, přepravu, skladování, instalaci a rozklad materiálu.

Omítnutý hlínou

Třeba taková hlína je materiál s nejnižší šedou energií v tomto ohledu: často ji lze vykopat v místě, kde se staví, v takovém případě není nutné ji znovu získávat nebo přepravovat. Dřevo a sláma místního původu jsou také materiály s velmi nízkou šedou energií. To se majitelům zamlouvalo a rozhodli se pro hliněný dům. A není se čemu divit. K hliněným domům se vrací stále více lidí. Jde o netoxický materiál, který je lehce zpracovatelný a plně recyklovatelný. Hlína je živý organismus, který bude neustále pracovat, reagovat na vzdušnou vlhkost a bude vytvářet zdravé prostředí pro obyvatele hliněného domu. Představovaný dům je postaven z prefabrikovaných stěnových panelů, které jsou plněny balíky slámy a nakonec omítnutý hlínou a vápennou omítkou.

Dům na kopci s úžasným výhledem
Foto: Matej Lozar

Výhled místo televize

Při stavbě bylo potřeba vyřešit strmý terén a stavbu mu přizpůsobit. Nová řešení dala vzniknout terase s překrásným výhledem, která je na stejné úrovni jako spodní nádvoří. Terasa přímo navazuje na jídelnu s kuchyní a díky dostatku oken je to místnost velmi slunná. Z kuchyně se po schodech dostaneme do centrální obývacího pokoje, který má také velká okna a mohl by fungovat jako rozhledna. V patře jsou dětské pokoje, ložnice i galerie s knihovnou. Zvláštnosti interiéru jsou zaoblené rohy a části stropů, které dodávají pokojům extra měkkost a přívětivost. Dům má rozlohu 125 čtverečních metrů a je v kuchyni vytápěn pomocí kamen na dřevo. V koupelně je teplo zajištěno podlahovým vytápěním.

Představovaný dům stojí na vyhlídkovém místě nad údolím Savinja. Výhled je jeho velké plus za kterým stojí i překážka v podobě strmého terénu. I ten lze ale vyřešit a vytěžit z něj maximum. Strmý terén je ideální pro záhony. Záhony zasazeny do terénu mají velkou výhodu v zavlažování, protože stékající voda z kopce postupně zalévá všechny kaskádovité záhony. Kromě užitkové zahrady se našlo i místo pro posezení u ohniště, aby letní večery měly tu správnou romantiku.

Foto: Matej Lozar
Zdroj: Robert Veselko www.rva.si

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock