Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům inspirovaný valašskou architekturou

Dům inspirovaný valašskou architekturou

Jak dobře může fungovat spojení tradice s moderní architekturou? Na to vám odpovíme při procházce bývalou zahrádkářskou kolonií na pomezí Kopřivnice a Štramberka, při níž se podíváme do moderního domu inspirovaného tradiční valašskou architekturou.

Domov u velkého kaštanu

Dům spojující staré a nové časy vyrostl z představ architektů studia Valarch přímo vedle mohutného kaštanu. Malý pozemek kolem něj jasně definoval budoucí atmosféru stavení, kde surové neošetřené dřevo v kombinaci s opalovaným kartáčovaným obkladem příjemně navazuje na poblíž stojící statný strom. Dům inspirovaný valašskou architekturou jakoby se tu sám doslova vyloupl ze skořápky.

Místní prvky s důrazem na přírodu

Pokud jde o konstrukční typologii, jedná se o rámovou dřevostavbu s vloženým ocelovým skeletem. Ta je založena na železobetonových pasech. Dutina pod podlahou přitom tvoří přístupný instalační prostor (crawl space), který přináší celou řadu výhod. Nejenže zajišťuje trvalý přístup k elektřině a rozvodům v podlaze, ale v zimě tepelně izoluje a v létě zase odvětrává.

Vedle praktické stránky mysleli architekti také na propojení domu s přírodou. Při stavbě a vybavení domu tak byly použity zejména přírodní materiály, které navíc pocházejí z lokálních zdrojů. Právě maximální využití přírodních materiálů, výrazná soběstačnost domu i absence přemíry umělých příkras odkazuje na valašskou architekturu 21. století.

Dům inspirovaný valašskou architekturou

Na návštěvě

Dům se skládá z obytné a technické části, obě jsou propojené střechou. Ta do poloviny stíní podlouhlou terasu i garážové stání, které může sloužit třeba pro hosty, na které v domě čeká celá polovina patra. Pohodlně se odtud dostanou do hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou, kde se jim naskytne překrásný výhled na Štramberskou Trúbu. Tento společenský prostor je propojen s ložnicí a šatnou, na kterou navazuje koupelna. Naproti se pro změnu nachází dětský pokoj.

Venku stromy, uvnitř dřevo

Čisté linie, absence záplavy doplňků a hlavně dřevo ve světlé barvě – to je základ koncepce celého interiéru. Valašská architektura zde v novějším hávu dostává prostor ve všech místnostech. Jsou maximálně vzdušné, plné světla a přírodních barev. Okázalost a barevná hýřivost tu nemá šanci. Originalitu zde na sebe berou především zajímavě řešená svítidla a dřevo ve všech svých proměnách.

Lidová architektura vsazená do zahrady

Ačkoliv je stavba moderní a velkoryse prostorná, do zahrady i jejího nejbližšího okolí zapadá bez sebemenších problémů. Může za to její z velké části tolik přirozené vzezření plné přírodních materiálů. Celkovému konceptu tohoto bydlení však napomáhá i samotná zahrada, která je vyvedená v klasickém duchu a vyhýbá se zásahu moderního pojetí zahradní architektury.

Vedle mohutného kaštanu, který udal celému domu ten správný charakter, jsou tu i další stromy a nechybí ani praktické vyvýšené záhony, které jsou vlastně také takovým skokem do minulosti. Propojení starého a nového se zkrátka uvnitř i venku povedlo na jedničku.

Zdroj: Valarch ateliér - www.valarch.cz , foto: BoysPlayNice

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock