Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům chráněný proti sesuvům půdy

Dům chráněný proti sesuvům půdy

Ve Winchesteru, historickém městě na jihu Anglie, stál dům určený k rekonstrukci. Ještě než k ní došlo, dům se v důsledku velkého sesuvu půdy roztrhl na dvě části. Na místo rekonstrukce tak majitelé přistoupili na postavení zbrusu nového obydlí, které bude plně zabezpečeno proti dalším přírodním katastrofám.

Bezpečný dům na útesu

Staré stavení, které prohrálo svůj boj s přírodními podmínkami, nezmizelo tak docela. Jeho původní design se totiž pro architekty stal zajímavou inspirací, a tak má i nový dům charakter tradičního venkovského stavení. Posazen je na vysokém útesu, ze kterého shlíží na jižní pobřeží Velké Británie. A vypadá absolutně neohroženě. Architekti si totiž na jeho realizaci přizvali stavební inženýry, kteří měli za úkol navrhnout integrovaný systém, jenž odolá i velkým sesuvům půdy. Vzhledem k tomu, že se počítalo se stavebními pracemi v náročných přírodních podmínkách a na nestabilním podloží, je celá stavba vybudována pomocí vysoce inteligentní technologie. Ve výsledku tak působí stabilně a bezpečně.

Technologie vyrovnávající stavbu

Systém, který si dokáže poradit i s případnými sesuvy půdy, je založen na instalaci malých zdí do velké betonové lišty zasazené pod domem. Tím došlo k vytvoření nastavitelného konstrukčního rámu, ve kterém stěny absorbují pohyby půdy pod domem i kolem něj. Jestliže tedy dojde k sesuvu půdy a s ním i k pohybu domu, mechanické zvedáky, které jsou pod domem nainstalované, dokážou dům opět narovnat.

Dům chráněný proti sesuvům půdy

Bezpečný i pěkný dům

Dům, který teď manželský pár může obývat už zcela bez obav, kopíruje tradiční venkovský styl bydlení v moderním kabátě. Díky dřevěné terase i obkladům po celém svém obvodu je dokonale propojen s okolní přírodou. Tomu napomáhají i velká okna v přední části domu, jež nabízejí úchvatné výhledy do krajiny. Přestože se při stavbě domu dbalo především na jeho bezpečnost, neubralo mu to na kráse. O žádnou pevnost z chladného materiálu se tak ani zdaleka nejedná.

Dům rozdělený na čtyři části

O tom, že koncepce domu byla perfektně navržena, svědčí i jeho praktické rozdělení do čtyř částí. V té nejmenší, která spojuje pravé a levé křídlo, se nachází vchod. Z něj je možné se dlouhou chodbou dostat do obývacího pokoje na jedné straně, zatímco druhá strana ústí do levého křídla. V tomto dvoupatrovém křídle připomínajícím věž našla své místo ložnice a také prostorná koupelna. Další koupelna a také dětský pokoj se nacházejí v přízemí. Velkoryse pojatý obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou zaujímá celé prostřední křídlo. A pak je tu ještě samostatné křídlo se třemi oddělenými pokoji a koupelnou, které slouží hostům.

Interiér plný světla a přírodních materiálů

Díky velkým oknům, převaze bílé barvy a praktickému minimalismu působí interiér domu velice světlým a vzdušným dojmem. Příjemné atmosféře nahrávají i jemné tóny sem tam využitých barev, ale i obliba v přírodních materiálech. Ty spolu s nábytkem z masivního světlého dřeva dodávají prostoru přitažlivý vesnický charakter a uchovávají si tak vzpomínku na původní stavení. Celek působí neskutečně hřejivě, útulně a nostalgicky. Libuje si v čistých liniích a symetrii. Hlavní devizou domu je však velký důraz na prostor a také na soukromí každého z obyvatel.

Na místě starého domu, který nepřežil sesuv půdy v důsledku silných dešťů, tak vyrostl zbrusu nový dům, který nejenže odolá nepříznivým přírodním podmínkám, ale ještě svým majitelům dopřeje dostatek prostoru pro život i překrásné výhledy na oceán.

Zdroj: www.ardesignstudio.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock