Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dřevostavba v rakouských horách

Dřevostavba v rakouských horách

Přírodní materiály jsou v popředí interiérového designu již několikátou sezónu, a tak se architekti ze studia Innauer Matt rozhodli v jednom ze svých projektů ukázat, jak by vypadal dům v čistě dřevěném provedení.

Dřevo patří k základním stavebním materiálům prakticky odjakživa. Zejména pak v horských oblastech, kde se klade velký důraz na použití přírodních a teplých materiálů, které umí zpříjemnit každou zimu a fungovat jako skvělý tepelný izolant v dobách největších mrazů.

Tradiční způsob v novém kabátě

Tradiční způsob použití při budování konstrukcí staveb je založen na dřevěných trámech, které jsou masivní a dominantní. Proto se architekti v tomto případě rozhodli použít dřevěné latě, které působí jemněji a rafinovaněji. Dům je zasazen do svahu, proto se jeho dispozice rozkládají do dvou pater, a to přízemí a patra pod ním. Do kříže položené dřevěné latě slouží kromě elegantního vzhledu také jako velmi spolehlivá ochrana proti nepříznivému počasí. Celodřevěný interiér, jehož základ tvoří zejména smrk a jedle, je tvořen ve velmi jednoduchém a praktickém duchu s minimem nábytku.

Dispozice dřevostavby

Hlavní vstup do domu je umístěn do prvního podlaží, které je na úrovni ulice, a kde se také nachází vstupní hala, několik dětských pokojů, pracovna a ložnice. Naopak přízemí je téměř celé tvořeno jednou velkou obytnou zónou, která zahrnuje i kuchyňský kout, jídelnu i úložné prostory zabudované do celodřevěného obložení. Vše v minimalistickém stylu s minimem nábytku. Díky tomuto požadavku vznikl velmi originální relaxační kout zabudovaný do dřevěné konstrukce tak, že ničím nenarušuje plynulý řád celého interiéru.

Svou barevností pak kontrastně doplňuje světlý interiér o černou a antracitovou. Kontrastní barvy jsou kromě relaxačního koutku použity také na litinových krbových kamnech, kuchyňské pracovní desce nebo židlích.Obě strany přízemí pak ještě nabízí kryté terasy, které přímo vybízí k relaxaci a uvolnění po náročném pracovním dni. Co víc si od bydlení v horách přát. 

Foto: Adolf Bereuter, Dornbirn
Zdroj: innauer-matt.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock