Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dřevěný dům v Rakouských horách

Dřevěný dům v Rakouských horách

Na samém západě Rakouska, v horské vesničce jménem Bürsenberg, vyrostl překrásný dřevěný dům. Dům plný dřeva uvnitř i zvenčí, sladěný do posledního detailu a vytvořený přesně podle představ svých majitelů. Postaven je na místě, které by okouzlilo i tu nejméně romantickou duši. Pojďme se na něj podívat zblízka.

Až na vrcholky hor

Jen málokomu se podaří mít bydlení na takovém místě. Dům s výhledem na okolní přírodu, lesy a vrcholky hor. Samotná vesnice je položena výše a pozemek je díky své poloze ideálním místem pro stavbu. Dům je zasazen do mírně svažitého pozemku. Vzhledem k lokalitě je nerovný povrch jistým předpokladem, se kterým je potřeba počítat. Stavba má betonový základ, na kterém se tyčí dřevěná konstrukce.

Vnější opláštění budovy je tvořeno dřevěnými prkny v přírodní barvě. V budoucnu je potřeba počítat se zašednutím dřeva, které je přirozenou součástí stárnutí. Pouze v případě častého nátěru se dá těmto změnám vyhnout. Záleží pak samozřejmě na samotných majitelích.

Na první pohled klasický dům

Dům je svým tvarem klasický a nijak ve zdejší architektuře nevyčnívá. Jen svými detaily ukazuje, že může být zajímavý. Směry použití dřevěných desek, jejich rozestupy a zvolené velikosti i umístění oken činí stavbu originální. Přechod mezi exteriérem a interiérem tvoří ze zadní strany zastřešená terasa domu, která chrání před nepříznivým počasím. Majitelé si tak mohou užít posezení na čerstvém vzduchu, s krásným výhledem i za deštivých dnů. Designéři nezapomněli ani na osvětlení venkovního posezení.

Hlavní vstup do budovy je umístěný ze strany příjezdové cesty a je vizuálně odlišen vertikálním obložením. Dům má klasickou sedlovou střechu a je také podsklepený.

Dřevěný dům v Rakouských horách

Zavěšené skříňky pro praktický úklid

Do přízemní části domu se z terasy vchází velkými posuvnými dveřmi. První místností je kuchyně zhotovena ze světlého dřeva, s tmavým obložením, namísto kachliček, a ostrůvkem s dřezem. Netradičně je v ostrůvku umístěn dřez s přívodem vody, místo varné jednotky. Skříňky vedou téměř až ke stropu a všechny jsou zavěšené. Takové řešení umožňuje snadný úklid pod kuchyňskou linkou. Je zde i dostatek místa na pracovní desce i ostrůvku pro vaření a práci v kuchyni.  

Nádherné výhledy z každého pokoje

Na kuchyň navazuje prostorná jídelní část s krbem či lavicemi a obývací kout. Jedná se o společenskou místnost, která na sebe logicky navazuje. Díky umístění jednotlivých funkčních zón v bytě, je možné pozorovat výhledy do okolí téměř z jakéhokoliv místa. Od jídelního stolu, z prostorné sedačky, nebo od kuchyňského ostrůvku. Díky poloze domu výhledy na zeleň nic neruší.

V podkroví se nachází ložnice a koupelna. Díky světlíkům ve střeše a velkým oknům po obvodu budovy, proudí do interiéru potřebné množství přirozeného světla. Okna jsou uzpůsobena místnostem, tak aby korespondovala s vnitřním uspořádáním.

Přestože je dům dřevem obložen uvnitř i navenek, nepůsobí nijak těžkopádně. Díky vhodně zvoleným oknům a samotné konstrukci stavby naopak vypadá vzdušně a čistě.

Povedená stavba, na krásném místě. Co víc si přát?  

Zdroj: innauer-matt.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock