Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dotace na vlastní rodinný dům

Dotace na vlastní rodinný dům

Již osmým rokem se setkáváme s dotacemi pro rodinné domy, které jsou známé jako program Nová zelená úsporám. Chcete-li se o tomto programu a způsobu vyřízení dotací dozvědet více, právě zde jsou pro Vás připraveny další informace.

Již osmým rokem se setkáváme s dotacemi pro rodinné domy, které jsou známé jako Nová zelená úsporám. Tento program za uplynulé roky, kdy poprvé byla vyhlášena výzva prošel mnohým změnami, kdy žadatelé o dotace museli pro kladné získání dotací učinit mnohé administrativní a technické náležitosti, aby se jim podařilo dotační podporu získat.

Pozitivní na celé této věci ovšem je, že úředníci Státního fondu životního prostředí ve spolupráci s dalšími subjekty na trhu nalezli optimální cestu a řešení pro podávání žádostí o dotace, aniž by k samotnému aktu bylo třeba nějakých speciálních firem či dokonce vybraných firem.

Současný stav je tudíž velice otevřený pro každého vlastníka rodinného domu, který se rozhodne renovovat či zateplovat svůj dům s výsledkem snížení energetické náročnosti budovy, nebo kdo se rozhodne vyměnit svůj zdroj topení, či k využívání dešťové vodu formou jejího zadržování a dalšího používání.

Všechna tato opatření jsou podporována, a to jak u stávajících staveb, tak i u novostaveb, kdy v těchto dvou verzích se liší pouze způsob hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti a úspor včetně poskytovaných částek, které jsou ohraničeny konkrétními maximálními částkami.

Je možné dotaci opravdu získat?

Ačkoliv je podle pravidel SFŽP dotace takzvaně nenároková, je možné s téměř 99% jistotou zde napsat, že pokud žadatel splní veškerá kritéria metodiky a požadavků, které je třeba splnit a podložit i vypracovanými dokumenty, žadatel dostane vyplacenu dotaci vždy. A je to taktéž poprvé v historii všech dotačních podpor, kdy u tohoto programu lze říci, že SFŽP hledá naopak pro žadatele stále snazší a přístupnější formy, jak dotaci získat, než jak ji zamítnout či neschválit.

Celý proces je však třeba znát a mít v této oblasti dostatečnou praxi, jak vše připravit a podat. A na to se specializuje divize správa dotací společnosti Comfort space, a.s., která pro své zákazníky získala právě z tohoto programu kolem 250 milionů korun v celkem 560 podaných žádostí pro své klienty.

Základem všeho úspěchu je nejdříve se o dotacích něco dozvědět, jak celý proces a příprava funguje a až poté realizovat stavební úpravy, zateplení a vše související.

Dotace na vlastní rodinný dům

Případy, kdy dotace nebylo možné získat

Je mnoho případů, kdy majitelé nemovitostí realizují své záměry přestaveb a rekonstrukcí rodinných domů a přitom naslouchají tzv. „hospodským radám“ kde se velmi často doslechnou, že dotace jsou podvod, nebo že snad jsou jen pro bohaté či podnikatele. Dezinformací a fám koluje mezi lidmi stále dostatek na to, aby mnozí lidé těmto faktorům podlehli a realizovali si vše na vlastní pěst s tím, že na dotace tak jako tak nedosáhnou.

Opak je ale mnohdy pravdou, když posléze přeci jen přijdou s dotazy, zda by bylo možné o dotace žádat a dostávají informace že ano, ovšem, za předpokladu, že mají dosažené a splněné podmínky, které v mnohých případech spočívají na tak jednoduchých věcech jako je síla a způsob zateplení té či dané konstrukce. A zde nastává právě ten okamžik, kdy mnozí lidé o dotace svým způsobem přicházejí, protože si nechají poradit kolik je třeba dát izolace na fasádu o někoho, kdo s dotacemi a způsobem zateplování má jen zkušenosti velice malé, a co více jeho informace nejsou nikterak podložené.

Mezi nejčastější příčiny tedy patří špatně zateplený dům, nedostatečná síla izolantu, nepochopení způsobu zateplení a získání úspor na vytápění atd. A mnohdy se jedná jen o rozdíl např. několik centimetrů izolantu, který by stačil na to, aby zateplený dům na dotace mohl dosáhnout i zpětně po dobu 2 let po jejím dokončení.

Jak postupovat, aby dotace mohla být poskytnuta.

V první řadě je třeba uvažovat o zateplení nezateplených nebo málo zateplených konstrukcí obálky budovy, nebo výměnu starého kotle za nový. Dále pak je vhodné svůj záměr, zkonzultovat s firmou, která se vyřizování dotací Nová zelená úsporám profesionálně věnuje a má s tímto procesem letité zkušenosti.

Posléze je třeba nechat vypracovat projektovou dokumentaci současného a navrhovaného stavu s výpočtem úspor, což lze pouze skrze průkaz energetické náročnosti budovy.

Jestliže jsou zde dosaženy parametry úspor a požadavky na ochranu jednotlivých konstrukcí či celku tak, jak požaduje metodika programu Nová zelená úsporám, je možné přistoupit k podání žádosti o dotace. Zde je opět doporučení, aby se touto problematikou zabývala jedna osoba či společnost z hlediska optimalizace jednotlivých izolantů na konstrukcích a konsolidaci všech údajů v projektu a energetickém průkazu tak, aby zde nebyly chyby.

Následně po podání žádosti o akceptaci dotace se SFŽP vyjadřuje do 2-4 týdnů k akceptaci žádosti nebo její doplnění. V tomto roce jsou praktické zkušenosti, že po podání žádosti se tato akceptace vyřizuje opravdu hodně rychle.

Následuje samotná realizace a po dokončení všech plánovaných a projektových změn se fondu dokládají rozpočty související se stavební úpravou, zateplením, a to včetně doložení o zaplacení těchto prací dodavateli. Výhodou je, že v letošním roce byly uvolněny podmínky realizace do té míry, že realizaci všech opatření lze realizovat svépomocí. Pozor však na to, že dotace se vyplácí jen z těch financí, které jsou podložené daňovými doklady.

Celý proces může vypadat velice komplikovaně a v podobě metodických pokynů od SFŽP to opravdu zcela jednoduché není, ale na druhou stranu, pokud žádáte o dotace se zkušeným zpracovatelem dotací, je to velice příjemný a nekonfliktní proces, kdy na konci získáte poměrnou část svých investic zpět a svou nemovitost nejen opravíte, ale poměrně zásadním způsobem ji i zhodnotíte.

Chcete-li dotací využít a zároveň se vyhnout mnohým dohadům a komplikacím se svými dodavateli, využijte profesionálních zkušeností společnosti Comfort space, a.s. a požádejte si zde o bezplatnou konzultaci formou poptávky na webu www.sprava-dotaci.eu

Štítky: finance
Dotace na vlastní rodinný dům
Dotace na vlastní rodinný dům
Zdroj: PR článek společnosti

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock